En Sıcak Konular

EKONOMİ ALARM VERİYOR!

5 Haziran 2011 12:17 tsi
EKONOMİ ALARM VERİYOR! Hükümet her şeyi güllük- gülistanlık gösteriyor, ancak ekonomi alarm vermeye devam ediyor. Şimdiye kadar Türkiye için en büyük sorunlarından biri cari açık iken enflasyon korkusu yeniden hortladı

Ekonomi alarm veriyor

HÜKÜMET her şeyi güllük- gülistanlık gösteriyor, ancak ekonomi alarm vermeye devam ediyor. Şimdiye kadar Türkiye için en büyük sorunlarından biri cari açık iken enflasyon korkusu yeniden hortladı. Haftanın son işlem gününde açıklanan Mayıs ayı enflasyon verisi beklentilerin üzerine çıkarak yeniden endişe unsura olmaya başladı. Yabancı aracı kurumlarda da yer alan veri yatırımcının Türkiye'ye yatırım yapıp yapmaması konusunda soru işareti doğuruyor.

Hükümet her şeyi güllük- gülüstanlık gösteriyor ancak ekonomi alarm vermeye devam ediyor.Yıllık enflasyon gelen veri ile birlikte yüzde 7'ye çıktı ki beklenti yüzde 5.69 seviyesindeydi. Çekirdek enflasyon tarafında ise H ve I endeksleri sırasıyla yüzde 4.7 ve yüzde 5.1 oldu. 2002'den beri en hızlı artışı gösteren enflasyon gözleri yeniden Merkez Bankası'na çevirdi.Raporlarda ağırlıklı olarak Merkez'in hızlı bir faiz arttırmana gitmesi gerektiği konusunda yorum yapıldı.

Yabancı aracı kurumlarda da yer alan veri yatırımcının Türkiye'ye yatırım yapıp yapmaması konusunda soru işareti doğuruyor.

TCMB, TL'NİN ZAYIFLAMASINA İZİN VERMEYECEK

Nomura, TCMB'b4nin post modern politikalarının daha güçlü yerel destek bulduğunu düşündüklerini kaydetti. Bunun sebepleri olarak, bankanın sürekli savunmacı mesajlar vermesi, küresel büyümenin yavaşladığına dair işaretler, kredi büyümesinin, cari açıktaki genişlemenin ve yurt içi talebin hız kestiği inancı ile enflasyon haricindeki verilerin bankayı destekler yönde olması gösterildi.

"Yerel yatırımcılar TCMB'nin TL'nin hızla değer kaybetmesine izin vereceğine inanıyoruz vurgusu" yapılırken TCMB toplantılarında Başkan Başçı, bankanın TL'deki zayıflamanın ve enflasyondaki artışın devam etmesi halinde faiz artırımı yapacağını söylemesi hatırlatıldı.

DAHA AGRESİF OLUNMALI

RBS raporunda enflasyonun alarm verdiğini ve sıkılaştırma gerektiğini vurguladı. Açıklanan enflasyon verileri şaşırtıcı derecede kötü geldiği kaydedilen raporda mayıs ayı enflasyonu TCMB'nin politikalarının kredibilitesine daha fazla odaklanılmasına sebep olacağını belirtildi. Enflasyon ve cari açık kırmızı alarm veriyor uyarısı yapılırken, ekonominin aşırı ısındığına ve yurt içi talebin kontrol altına alınması için daha sıkı politikalara ihtiyaç olduğunu vurgusu yapıldı.

"Piyasalar genel seçimlerin ardından hükümetin ve TCMB'nin harekete geçeceğine inanıyor ama buna katılmıyoruz" yorumu yapıldı.

'RAKAMLAR ÜRKÜTÜCÜ'

Gelen verileri değerlendiren Royal Bank of Scotland'ın gelişmekte olan ülkelerden sorumlu analistlerinden Tim Ash, "Türkiye'den ürkütücü rakamlar geldi. Piyasa yüzde 1'lik bir artış bekliyordu. Bu veriler, Merkez Bankası'nın uyguladığı alışılmışın dışındaki para politikası kararlarının ötesine geçmesinin gerektiğine işaret ediyor" dedi.

Ash, cari açığın GSYİH'nin yüzde 8'ine denk geldiğine ve ekonominin büyümeye devam ettiğine dikkat çekerken, hükümetin seçimlerden sonra mali politikasını sıkılaştırması gerektiğini de belirtti.

TL'YE BASKI ARTIYOR

Goldman Sachs'da yayınladığı raporda verinin sürpriz olduğunu kaydetti. TL'nin baskı altında olduğu kaydedilirken yüksek gıda fiyatlarını artışı tetiklediği belirtildi. İç talep mali koşullar arasında hala dengesizlik olduğu kaydedilen raporda, enflasyonun orta vadede risk oluşturduğu vurgusu yapıldı.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=20327&haber=ekonomi-alarm-veriyor}

 



Bu haber 776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,251 µs