En Sıcak Konular

SURİYE MUHALEFETİ KARARLI: ''ESAD'IN SONU GELDİ''

4 Haziran 2011 10:55 tsi
SURİYE MUHALEFETİ KARARLI: ''ESAD'IN SONU GELDİ'' Suriye muhalefeti üç gün boyunca ülkelerinin geleceğini konuştu: Esad'ın sonu geldi.

'Esad'ın sonu geldi'

Suriye muhalefeti üç gün boyunca ülkelerinin geleceğini konuştu: Esad'ın sonu geldi.

''Suriye'de Değişim Konferansı''nın ardından hazırlanan bildiride, şu ifadelere yer verildi:
 
"Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın istifasını istedik. Suriye yasalarına göre, devlet başkan yardımcısının onun yerine geçmesi gerekmektedir. Başkan yardımcısı görevi devraldıktan sonra, 15 gün içinde yeni meclis oluşturulması gerekmektedir. Parlamento seçimlerinin 1 yıl içinde gerçekleşmesi için çalışma yapması gerekmektedir. Bu temel isteğimiz gerçekleşmezse, düzen yıkılıncaya kadar devrim devam edecek."
 
Suriyeli muhalifler, ülkede akan kanın durması için uluslararası kuruluşlarla temas kurarak çağrıda bulunacaklarını söyledi. Antalya Falez Otel'de düzenlenen ''Suriye'de Değişim Konferansı''nın ardından, konferansta seçilen Danışma Komitesi üyelerinden Ghassan El Mufleh, Salim Mounem ve Riad Ghannam düzenledikleri basın toplantısında konferans sonunda yayımlanan bildiriyi okudu, soruları cevapladı.
 
Salim Mounem tarafından okunan bildiride, konferansın ''Suriye halkının yaptığı protestolar üzerine ülkedeki devrimin desteklenmesi için'' yapıldığı belirtildi.
 
Halkın isteklerinin gündeme getirildiğine işaret edilen bildiride, şunlar kaydedildi: "Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın istifasını istedik. Suriye yasalarına göre, devlet başkan yardımcısının onun yerine geçmesi gerekmektedir. Başkan yardımcısı görevi devraldıktan sonra, 15 gün içinde yeni meclis oluşturulması gerekmektedir. Parlamento seçimlerinin 1 yıl içinde gerçekleşmesi için çalışma yapması gerekmektedir. Bu temel isteğimiz gerçekleşmezse, düzen yıkılıncaya kadar devrim devam edecek."
 
Sivil demokratik toplum oluşturulmalı
 
Bildiride, "milli toprak bütünlüğü, dış ülkelerin askeri müdahalelerinin reddedilmesi, barışçı bir şekilde devrimin devam etmesi ve milli birliği oluşturan unsurların korunması" ilkelerine vurguda bulunuldu.
 
Yasama, yürütme ve yargı gibi kuvvetler ayrılığına dayalı bir sistemin oluşturulmasının, sivil demokratik toplum oluşumunun, ekonomik gelişme, bilimsel araştırma ve ilerlemenin destekleneceği belirtilen bildiride, "Önce Arap toplumu, Arap Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) ve uluslararası toplumun Suriye halkının meşru isteklerinin gerçekleştirilmesi için destek olmasını istiyoruz" denildi.
 
Uluslararası topluma çağrı
 
Ghassan El Mufleh, Türk devletine ve milletine kendilerini misafir ettikleri için, basın mensuplarına da konferansı dünyaya ulaştırdıkları için teşekkür etti. El Mufleh, toplantının büyük başarı ile kendi gündemini oluşturduğunu, ilk kez katılımcıların böyle bir toplantıda bir araya geldiklerini kaydetti. El Mufleh, "bildiride altı çizilen sivil demokratik toplum oluşturulması vurgusunun, seküler devlet oluşturulması anlamında kullanılıp kullanılmadığına" ilişkin bir soru üzerine, "Biz bunu bir düşünce olarak ele aldık, ancak bunu sandıktan çıkacak karar belirleyecek. Suriye'nin yeni anayasasını Suriye halkı belirleyecek, bundan sonra hangi şartlarda yaşamak istiyorsa onu seçecek" diye konuştu.
 
Komite olarak Suriye'deki kanın durması için uluslararası kuruluşlarla görüşüp görüşmeyecekleri sorulan El Mufleh, bildirilerinde de Suriye'deki kanın durdurulması konusunda topluma çağrıda bulunduklarına işaret etti. Humus'a bağlı Rastan kasabasının şu anda ağır silahlarla ve helikopterlerle bombalandığını, gelen bilgiye göre 70 kişinin öldürüldüğünü belirten El Mufleh, "Akan kanın durdurulması için uluslararası kurumlarla temas kuracağız ve çağrıda bulunacağız" dedi.
 
Devletin yapısı laik olmayacak
 
Riad Ghannam da "Suriye'de rejimin düşmesi halinde devletin yapısının laik olup olmayacağı, sivil demokratik toplum vurgusunun bu anlama gelip gelmediği" konusunda, "İslamiyet ile demokrasi arasında herhangi bir çelişki yoktur. Hepimiz hem demokrat hem de Müslüman olabiliriz" ifadesini kullandı. Ghannam, "Suriye'de ilan edilen genel af sonucu salıverilenlerin devrime nasıl bir etkisinin olacağına" dair bir soruyu şöyle yanıtladı:
 
"Suriye Devlet Başkanı Esad uzatmaları oynuyor. 20 yılda bir şey yapmadı, son anda bir karar çıkardı. Bazı kişileri hapishane kapısından çıkardı, ancak yüzlercesini pencereden içeri soktu. 'Ben reformları yapacağım, içerde muhalefetle diyalog kuracağım' diyor. Aynı zamanda Suriye şehirlerini ağır silahlarla vuruyor. Çocuk, genç, kadın demeden insanları öldürüyor. Çift kişilikli olduğunu sanmıyorum, ne yaptığını bilen bir adamdır."
 
Ghannam, AB'nin bazı Arap ülkelerinin sınırlarını değiştirmesinden bahsettiğini belirterek, Suriye'deki durumun Büyük Ortadoğu Projesi'nin bir parçası olup olmadığının sorulması üzerine, "AB'nin böyle bir yetkisi yoktur. Suriye halkı sınırlarını canıyla kanıyla savunacaktır. Bu heyet Suriye halkının korkularını ve düşüncelerini taşıyor, bu sınırları savunacaktır. Suriye'nin bağımsızlığını koruyacağız" dedi.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/-esad-in-sonu-geldi--204526.htm}



Bu haber 814 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,377 µs