En Sıcak Konular

BİR ŞARKI YARIŞMASININ GÖSTERDİĞİ GERÇEK

3 Haziran 2011 17:29 tsi
BİR ŞARKI YARIŞMASININ GÖSTERDİĞİ GERÇEK Azerbaycan’da da sokağa dökülen halkın elinde Azerbaycan bayrağının yanı sıra Türk bayrağı vardı ve gerekçe yine aynıydı.

Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'na ilk defa 1975 yılında katıldı. Semiha Yankı, "Seninle Bir Dakika" diyordu. 1979’da Türkiye son anda yarışmadan çekildi. 1994’de ise önceki yıl ‘son 5’e kaldığı için yarışmaya katılmadı. Bu iki istisnanın dışında Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması’na hep katıldı.

Avrupa’daki çoğu insanın umurunda bile olmayan bu yarışma Türkiye için (doğru veya yanlış) “milli bir mesele” haline getirildi. Ard arda gelen başarısızlıklar ‘bir şeylerin ölçüsü’ kabul edildi. Günlerce Türkiye’nin gündemini işgal etti. Tabiri caizse her yarışmanın ardından “milli gururumuz” kırıldı, ardından iyi-kötü telafi etmeye çalıştık.

2003’de Sertab Erener İngilizce söylediği şarkıyla birinci olunca bu defa tam tersi bir tablo ortaya çıktı. Kendimize güvenimiz geldi adeta. Sonraki yıllarda, Türkiye birinci olamasa bile yine de başarılıydı. Taa ki bu yıla gelinceye kadar. Açıkçası nedeni bizim konumuzun dışında olduğu için girmek istemiyorum. Ancak sonucu bizi çok yakından ilgilendiriyor; Düsseldorf'da Eurovision Arena'da yapılan yarışmada Türkiye’yi temsil eden Yüksek Sadakat başarısız oldu ve finale çıkamadı. Yakın yıllara baktığımızda aslında bu Türkiye için şaşırtıcı olsa bile, başımıza ilk defa gelmiyordu. Ancak o yarışmada başımıza ilk defa bir ‘şey’ geldi. Birinci olan ülkenin şarkıcısı elinde Türk bayrağı ile çıktı sahneye. ‘O ülke’ Azerbaycan’dı… 

İki bayrak arasında fark yok

İçtimai Televizyonu Genel Müdürü İsmail Ömerov ve televizyon yetkililerinin de katıldığı toplantıda gazetecilerin sorularını cevaplayan Eldar Gasımov ve Nigar Cemal, Azerbaycan'ın elde ettiği başarıdan dolayı sadece Azerbaycan halkını değil bütün Türk dünyasını kutlamak gerektiğini belirterek, ''Zafer bizim değil sizin'' diye konuşuyorlardı.

Bir gazetecinin ”Neden Türk bayrağıyla sahneye çıktınız?” sorusuna Nigar Cemal, yarışma sırasında Eldar’ın elinde Azerbaycan bayrağı, kendi elinde ise Türk bayrağı olduğunu belirterek, birinciliklerinin açıklanmasının ardından heyecanla sahneye çıktıklarını söyledi. Türkiye’nin yarı finalde elendiğini, bunun kendilerini üzdüğünü anlatan Nigar Cemal, Azerbaycan ve Türkiye bayrakları arasında bir fark görmediğini söylüyordu.

Eldar Gasımov ise yarışmada Türk bayrağını da Azerbaycan bayrağını da ellerinde tuttuklarını, bunun anlamının da ”Bir millet, iki devlet” olduğunu söyledi. Onun için ellerinde Türkiye bayrağı vardı. Azerbaycan’da da sokağa dökülen halkın elinde Azerbaycan bayrağının yanı sıra Türk bayrağı vardı ve gerekçe yine aynıydı. Türkiye yarışmada Azerbaycan’a 12 tam puan vermişti. Ancak  ne Eldar Gasımov ve Nigar Cemal’in sahneye Türk bayrağı ile çıkmasını ne de sokağa dökülen Azerilerin Türk bayrağı sallamasını sadece bununla açıklamak yeterli değil.

“İki devlet tek millet”

Aslında Türkiye, Azerbaycan’ı, Azerbaycan Türkiye’yi hiç unutmadı, unutamadı. Türk birlikleri 1918’de Azerbaycan’dan çekildikten sonra Sovyet yönetiminin kurulması ile ister istemez iki ülke arasına demir perde çekildi. Ancak 70 yıllık Sovyet baskısı gönüllere demir perde çekemedi. Azerbaycan’ın bağımsızlığını kazanmasının ardından ‘doğal olarak’ ilk tanıyan ülke Türkiye oldu. Uluslar arası platforma Azerbaycan ne zaman elini uzatsa yanı başında Türkiye’yi buldu.

Her ne kadar Ermenistan konusunda iki ülke arasında zaman zaman soğuk rüzgarlar esse de, iki halk arasında soğukluk olmadığı bir gerçek. Elinden gelse Türkiye’yi ve Azerbaycan’ı bir kaşık suda boğmak isteyen Ermenistan’ın ve Ermeni diasporasının hiç hoşuna gitmese de iki halk arasında ciddi hiçbir sorun olmadığı bütün yalınlığı ile bir kez daha ortaya konuldu. “İki devlet, tek millet” gerçeğini değiştirmeye, iki halkı birbirinden uzaklaştırmaya kimsenin gücünün yetmeyeceği tescillendi. Diğer bir tescillenen gerçek de, Türkiye’nin bölgedeki öncü rolünün sadece hükümetler tarafından değil, halklar tarafından da benimsendiği oldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, yarışmanın ardından Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanı Ebulfez Garayev ile Ankara Büyükelçisi Faik Bagirov’a tebrik mesajı gönderdi. Azeri basınında da geniş yer bulan mesajı tekrar etmekte sanırım fayda var. Günay, mesajında şöyle diyor:

"Değerli meslektaşım, kardeşim... Almanya’nın Düsseldorf kentinde düzenlenen 56. Eurovision Şarkı Yarışması’nda kardeş ülke Azerbaycan’ın birinci olmasından memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Ayrıca, sonuçların açıklanmasının ardından sanatçıların sahneye Türk bayrağıyla çıkmış olması bizleri çok onurlandırmış ve gururlandırmıştır. Şahsınız nezdinde bu başarıya imza atan sanatçıları kutlar, başarılarının devamını dilerim. Sevgi ve saygıyla..."

 
Halil ARICAN- Globalyorum



Bu haber 1,113 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,430 µs