En Sıcak Konular

MERKEL VE SARKOZY'YE AĞIR DARBE

29 Mart 2011 11:52 tsi
MERKEL VE SARKOZY'YE AĞIR DARBE Avrupa'da Türkiye karşıtı iki önemli lider, pazar günü yapılan yerel seçimlerde ağır yenilgi aldılar.

Merkel ve Sarkozy'ye ağır darbe 

Avrupa'da Türkiye karşıtı iki önemli lider, pazar günü yapılan yerel seçimlerde ağır yenilgi aldılar. Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in, Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partileri rakiplerinin gerisinde kaldı. 

Almanya'da iktidarda bulunan Başbakan Merkel liderliğindeki merkez sağ koalisyon, 58 yıldır yönettiği Baden Wuerttemberg eyaletinde dün yapılan seçimlerden ağır bir yenilgiyle çıktı. Merkel liderliğindeki Hıristiyan Demokrat (CDU) partisinin yüzde 39 ile yönetimi kaybetmesinin ana nedeni olarak Japonya'daki nükleer krizin yarattığı korku ve endişe gösteriliyor. Merkel, nükleer enerjinin en güçlü savunucularından biri.

Seçimlerin yıldızı ise yüzde 24 oy alan nükleer karşıtı Yeşiller oldu. Partinin 2006 seçimlerindeki oy oranı yüzde 12'ydi. Sonuçların teyit edilmesinin ardından, oyların yüzde 23'ünü alan Sosyal Demokratlar'la koalisyona gitmesi beklenen Yeşiller, Almanya tarihinde ilk kez bir eyalet yönetimini ele geçirecek.

Baden Wuerttemberg eyaletinde, CDU ve Hür Demokrat (FDP) koalisyonu ise oyların yüzde 44'ünü alarak, toplamda Yeşiller ve Sosyal Demokratlar'ın gerisinde kaldı.

NÜKLEER DARBE   

Siyasetçi ve uzmanlar, Baden Wuerttemberg seçimlerinde belirleyici faktörün, Japonya'daki deprem ve ardından gelen tsunami felaketi sonrasında Fukuşima nükleer santralinde yaşanan nükleer kriz olduğunu ifade etti.

Uzmanlar, CDU'nun Fukuşima krizine hazırlıksız yakalandığını ve nükleer karşıtı Yeşiller'in de bundan faydalandığını belirtti. 

SARKOZY DESEÇİMİN KAYBEDENİ   

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin iktidardaki partisi Halk Hareketi Birliği, kanton seçimlerinin ikinci turunda, resmi olmayan sonuçlara göre, oyların yüzde 18.89'unu aldı. 

Sonuçlar, Libya'ya yönelik operasyona öncülük eden Sarkozy'nin bu girişiminin, "iç politikada kendisine bir oy getirmediğini" de ortaya koydu.

Gelecek yıl düzenlenecek seçimlerle ilgili son anketin sonuçları, Sarkozy'nin cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna katılamayarak eleneceğini gösteriyor.   

Kanton seçimlerinin ikinci turunda, yaklaşık yüzde 11 oranında oy alan aşırı sağcı Ulusal Cephe, Fransız siyaset sahnesinde yerindeki gücün bir kez daha ortaya koydu.

İkinci tur kanton seçimlerinin ardından ülkenin yarısında, yaklaşık 2 bin 26 yeni genel konsey üyeliği yenilenecek. Süreleri henüz sona ermeyen bin 566 konsey üyesi ise görevlerine devam edecek.   

Kanton seçimleri, gelecek yıl düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde adaylar için bir "sınav" niteliğinde olması açısından önem taşıyordu.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=19487} 



Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,922 µs