En Sıcak Konular

LİBYA'NIN HAVA KUVVETLERİ YOK EDİLDİ

24 Mart 2011 11:15 tsi
LİBYA'NIN HAVA KUVVETLERİ YOK EDİLDİ "Şafak Yolculuğu" operasyonu bugün 6. gününde. Müttefik güçler bomba yağdırmaya devam ediyor.Müttefik güçlere bağlı İngiliz komutan, Libya Hava Kuvvetleri'nin yok edildiğini duyurdu.

Libya Hava Kuvvetleri yok edildi

"Şafak Yolculuğu" operasyonu bugün 6. gününde. Müttefik güçler bomba yağdırmaya devam ediyor.

Başkent Trablus, Ecdebiye ve Jafar bölgesinde gece boyunca yoğun bomba ve uçak savar sesleri duyuldu. Müttefik güçlere bağlı İngiliz komutan, Libya Hava Kuvvetleri'nin yok edildiğini duyurdu.

Libya devlet televizyonuna göre; Batılı güçlerin hedefi yanlızca askeri üsler değil, bunların arasında sivil hedefler de var ve bu saldırılar sivil ölümlerine neden oluyor.

El Arabiya televizyonuna göre, Kaddafi'nin Ecdebiye'deki kararagahı da bombalanan yerler arasında.

Ve Trablus'un güneybatısındaki Jafar kenti. Libya televizyonu, orada da askeri ve sivil hedeflerin vurulduğunu duyurdu.

Batılı güçler, son 24 saatte 113'ü ABD Hava Kuvvetleri'ne ait olmak üzere toplam 175 sorti uçuşu gerçekleştirdi.

Batılı güçler hava operasyonlarını sürdürürken, Kaddafi güçleri de Misrata ve Trablus'un batısındaki Zintan kentinde isyancılarla çatışma halinde.

O çatışmalarda onlarca kişi hayatını kaybetti.

Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe, uluslararası koalisyonun Libya'daki askeri hedefleri havadan vurmaya devam edeceğini bildirdi.

Sıra kara güçlerinde

Hükümet güçleri, stratejik noktaları ablukaya aldı. İngiliz komutan Greg Bagwell, Kaddafi'nin hava kuvvetlerinin büyük zarar gördüğünü, operasyon sırasının kara güçlerine geldiğini söyledi.

Libya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Halid Kaim ise, Libya ordusunun isyancılara karşı saldırı düzenlemediğini ancak kendilerini savunduklarını söyledi ve koalisyon güçlerinden hava operasyonunu durdurmasını istedi.

Bingazi'de isyancıların oluşturduğu ulusal konsey ise, kendini "geçici hükümet" ilan etti.

Operasyona İtalya da dahil oluyor

İtalyan Senatosu'nda da Libya özel oturumu vardı. Senato, hükümete, uluslararası güçlerin bu ülkeye düzenlediği harekata katılma yetkisi verdi.

Oturumda konuşan Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Libya halkına seslendi. "Libya'daki krizde barışçıl bir çözüm istiyoruz" diyen Frattini, barış için çalıştıklarını ifade ederek, "Bu bir savaş için değil, savaşı önlemek için" dedi.

Franco Frattini, Kaddafi rejiminin İtalya'da sahip olduğu 6-7 milyar euroluk olduğu tahmin edilen malvarlığının dondurulduğunu ifade ederek, "Kaddafi'nin şu anki durumdan zaferle çıkması çok gerçekçi olmaz" dedi.

Kaddafi'nin yakınları ABD ile görüşüyor

ABD Başkanı Barack Obama'nın danışmanlarından Denis McDonough, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin bazı yakınlarının, Libya krizine bir çözüm bulmak amacıyla, ABD yönetimiyle temasa geçtiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Amerikan televizyon kanalı ABC'ye yaptığı açıklamada, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin yakınlarının krizden çıkış yolu aradıklarını ve bu amaçla da dünyanın dört bir tarafında temasa geçtiklerini bildirmişti.

Operasyondan dolayı eleştiri alan Barack Obama yönetimi, Libya lideri Muammer Kaddafi'ye karşı girişilen uluslararası operasyonu savundu ve bu operasyonun, "Kaddafi'nin daha fazla sivili öldürmesini engellediğini" öne sürdü.

"Operasyonun amacı bulanık"

Operasyonu eleştirenlerden eski ABD Savunma Bakanlarından Donald Rumsfeld ise CNBC kanalına yaptığı açıklamada, operasyonun amacının bulanık gözüktüğünü ifade etti. Rumsfeld, "İlk önce görevin amacını belirleyip, koalisyonu sonra belirler, kurarsınız, bu operasyonun amacı nedir? Libya'daki rejimi değiştirmek mi değiştirmemek mi?" şeklinde konuştu.

3 gazeteci serbest

Libya'da geçen hafta sonunda gözaltına alınan 2 AFP muhabiriyle foto muhabiri, başkent Trablus'ta serbest bırakıldı.

Libya hükümeti güçleri, AFP muhabirleri Dave Clark ve Roberto Schmidt ile Getty Images'ın foto muhabiri Joe Readle'ı geçen Cumartesi günü ülkenin doğusundaki Ecdebiye kenti yakınlarında gözaltına almıştı.

Gazetecileri Koruma Komitesine göre, Libya'da geçen aydan bu yana gazeteciler 60 saldırıya maruz kaldı. Saldırılar neticesinde 2 gazeteci öldü, 36 gazeteci gözaltına alındı.

Libya, New York Times gazetesi için çalışan 4 gazeteciyi de Pazartesi günü serbest bırakmıştı.

Bu arada Libyalı yetkililer, asker ve sivillere ait kömürleşmiş cesetleri gazetecilere gösterdi.

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://dunya.milliyet.com.tr/libya-hava-kuvvetleri-yok-edildi/dunya/dunyadetay/24.03.2011/1368443/default.htm}



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,514 µs