En Sıcak Konular

TARIM GERİLİYOR

23 Mart 2011 10:56 tsi
TARIM GERİLİYOR Türkiye'de 1980'den beri tarımın gerilediğini öne süren Tariş ZZB Başkanı Cahit Çetin, buna karşılık yerli tarım ürünlerinin yerini yabancı ülkelerin ürettiği ürünlerin aldığını söyledi.

Tarım geriliyor

Türkiye'de 1980'den beri tarımın gerilediğini öne süren Tariş ZZB Başkanı Cahit Çetin, buna karşılık yerli tarım ürünlerinin yerini yabancı ülkelerin ürettiği ürünlerin aldığını söyledi.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Başkanı Cahit Çetin, Türkiye'de 1980'den beri tarımın gerilediğini ve yerini yabancı ülkelerin ürettiği ürünlerin aldığını belirterek, ''Biz en güçlü olduğumuz tarımsal alanda ciddi ivme kaybediyoruz, geri çekiliyoruz. Şu anda en yüksek ithalat artışı yüzde 46 ile tarımsal ürünlerde. Dünyada tarım savaşından galip çıkmanın tek yolu kooperatifleşmedir. Siyasi partilerin bu konudaki politikalarını bilmek istiyoruz. Onurlu bir tarım politikası bekliyoruz'' dedi.
 
Tarım, dünyanın yeni silahı
 
Çetin, The Marmara Oteli'nde düzenlenen toplantıda, tarımsal sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de tarım konusunda ciddi sorunlar bulunduğunu dile getiren Çetin, dünyada ideolojik ve stratejik bir konu olan tarım üstüne ciddi savaşlar yaşandığını ve tarımın gelişmekte olan dünyanın yeni silahı olduğunu söyledi.
 
Batının da bunu keşfettiğine işaret eden Çetin, şu görüşleri dile getirdi: ''1980'lerden beri tarım ülkemizde geriliyor. Yerini yabancı ülkelerin ürettiği ürünler alıyor. Avrupa'da tarım nüfusu yüzde 14, Türkiye'den daha fazla üretiyor. Biz en güçlü olduğumuz tarımsal alanda ciddi ivme kaybediyoruz, geri çekiliyoruz. Şu anda en yüksek ithalat artışı yüzde 46 ile tarımsal ürünlerde. AB'de tarımsal kooperatifler, yüzde 75 ortalamayla 230 milyar avro ciroyla tarımsal ekonomiyi yönetirken, bizdeki üretim ve kooperatifler geri çekilip, yerini bu ideolojiye terk ediyor. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon, küresel krizlerin domino etkisini kooperatiflerin azalttığını söylüyor. BM belki de bu nedenle 2012'yi 'Dünya Kooperatifçilik Yılı' ilan etti. Dünya açlığa, krize karşı bu modelden yararlanmak isterken, Türkiye'de ne yazık ki seçim arifesinde siyasetçiler de dahil kimse bu konuda tek laf etmiyor.''
 
Çetin, dünya ekonomisinde firmaların devletlerden çok daha güçlü hale geldiğini ve hükümetleri bile kendi amaçlarına uygun davranmaya iterek, yasal düzenlemeler yaptırdıklarını belirterek, küçük çiftçi ve esnafın bunlara karşı mücadele edebilmesi için kooperatifleşmesi gerektiğini, aksi takdirde Türk çiftçisinin birilerinin yazdığı senaryonun figüranı olmaktan öteye geçemeyeceğini söyledi.
 
Örgütlü çiftçiye destek şart
 
Türkiye'de tarım ihracatının 1980-1989 arasında 19 milyon 503 bin, ithalatının ise 3 milyon 908 milyon dolar olduğunu, 1990-1999 arasında ise ihracatın 24 milyon 192 bin, ithalatın da 15 milyon 271 bin dolara çıktığına dikkati çeken Çetin, ihracatın ithalatı karşılama oranının yaklaşık yarı yarıya düştüğünü, 2000 ile 2010 döneminde ise tarım alanındaki ithalatın, ihracatı 3 milyon 411 bin dolar aştığını kaydetti.
 
Çetin, bu dönemde ihracatın 35 milyon 109, ithalatın ise 38 milyon 520 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, bu rakamların tarımın yeterince büyümediğini, tarımdan kaynak aktarımının sürdüğünü, çiftçinin göreli olarak fakirleştiğini, tarım ürünlerinde dışa bağımlılığın arttığını ve köyün sorunlarının kente taşındığını gösterdiğini söyledi.
 
Çetin, ''Çiftçiler ya birlik olarak örgütlenecek ya da sorunlar artarak büyüyecek. Tarım alanının örgütlenmesinde hem girdi tedariki hem de pazarlamayı entegre eden bir modele ihtiyaç var'' dedi.
 
İstihdamın yüzde 25,2'si
 
TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, Türkiye'de tarım alanında kayıtlı 3 milyon 21 bin küçük, orta ve büyük işletme bulunduğunu, 727 ziraat odasında ise 4,5 milyona yakın çiftçinin kayıtlı olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: ''Türkiye'de toplam istihdamın yüzde 25,2'sini oluşturan 5 milyon 683 bin kişi tarım alanında çalışıyor. Avrupa Birliği'nde ise bu oran yüzde 14. 1980'de tarımsal alanda çalışan insan sayısının toplam çalışan nüfusa oranı yüzde 50,6'ydı. Bu oran 30 yılda yarı yarıya azaldı. Bu 30 yılda Türkiye'nin nüfusu 44 milyondan 73 milyona çıktı.''
 
Çetin, AB mevzuatının yüzde 35'inin tarımla ilgili düzenlemelerden oluştuğunu ve bütçesinin yüzde 43'ünün tarıma destek olarak verildiğini belirterek, ''Türkiye'de ise yasa 'Ulusal gelirin yüzde 1'i tarıma destek olarak verilir' diyor. Ancak tarıma bu yasal oranın yarısı veriliyor. Örneğin tarım alanı 2010 ulusal gelirine göre 10 milyar 980 milyon TL alması gerekirken, 5 milyar 807 milyon TL aldı'' diye konuştu.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/tarim-geriliyor-194570.htm}



Bu haber 913 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,249 µs