En Sıcak Konular

JAPONLAR KORKU VE ENDİŞE İÇİNDE

23 Mart 2011 10:38 tsi
JAPONLAR KORKU VE ENDİŞE İÇİNDE Felaketleri birbiri ardına yaşayan halk yüksek miktarda radyasyona maruz kalmış olmaktan ve hastalanmaktan endişeli.

Japonlar korku ve endişe içinde

JAPONYA'daki Fukuşima nükleer santrali risk oluşturmaya devam ediyor. Felaketleri birbiri ardına yaşayan halk ise yüksek miktarda radyasyona maruz kalmış olmaktan ve hastalanmaktan endişeli. Endişeleri bir yana, akıllarının bir köşesindeyse hayatlarının tekrar normale dönüp dönemeyeceği var.

Felaketlerin birbiri ardına geldiği Japonya'da hayatta kalabilenlerin aklında şimdi bu soru var: "Bir daha eve dönebilir miyim?" 9 büyüklüğündeki depremin üzerinden 12 gün geçti.

Fukuşima nükleer santralindeki tehlike h‰l‰ devam ediyor, sığınaklara kaçan halksa evlerinden uzak yaşam mücadelesi veriyor. Korkuları, evlerine dönemeyecek olma ihtimallerinin yanı sıra vücutlarındaki radyasyon oranı. Eğer o oran 0,2 seviyesinde ise normal, 30 ve daha üzerinde ise kritik. O kişinin tedavi görmesi gerekiyor.

ÇERNOBİL'E 2 SEVİYE VAR

Ancak onca felaketin ardından bir de vücutlarındaki radyasyonun yüksek çıkma ihtimali onları endişelendiriyor. Halk, bir de böyle bir yıkım yaşamak istemiyor.

Öte yandan, Japon hükümeti nükleer tehdit seviyesini 4'ten 5'e çıkardı. Peki seviye 5 ne anlama geliyor?

Uzmanlara göre, önlemlerin alınması, tahliyelerin yapılması, sığınma ve iyot tabletlerinin dağıtılmasının öngörüldüğü, hatta ölümlerin yaşanabildiği bir seviye bu.

Yani 1986 yılında yaşanan Çernobil faciasından yalnızca 2 seviye düşük ve insan hayatını tehdit edebilecek bir seviye.

REAKTÖRLER TÜTÜYOR

Ülkeyi vuran deprem ve tsunami felaketinin ardından hasar gören ülkenin kuzeybatısındaki Fukuşima nükleer santralindeki 2 ve 3 numaralı reaktörlerden gri duman çıkıyor.

Kyodo Haber Ajansı verdiği haberde, santralin operatörü Tokyo Electric Power'un (Tepco) bir yetkilisi, dumanın çalışmalar için bir engel teşkil etmediğini açıklamasından sonra santrali terk eden teknik elemanların santrale geri döndüğünü belirtti.

Santraldeki 2 ve 3 numaralı reaktörlerden gri duman çıkması üzerine, devam eden tamir ve soğutma işlemleri durdurulmuştu.

Yetiklilere göre, 11 Mart'ta Japonya'nın kuzeybatısını vuran felakette en fazla hasar gören 3 numaralı reaktörde, plütonyum oksit ve uranyum oksit karışımından meydana gelen MOX adlı yakıt bulunuyor ve bu yakıt uranyum içeren yakıttan daha tehlikeli.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=19419}


 



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,110 µs