En Sıcak Konular

İKTİDAR PROPAGANDASI VE ''KURTLAR VADİSİ''NİN TÜKENİŞİ

22 Mart 2011 10:44 tsi
İKTİDAR PROPAGANDASI VE ''KURTLAR VADİSİ''NİN TÜKENİŞİ Şu an Türkiye'nin en tehlikeli ve sinsi iktidar propagandasını yapan dizi, Kurtlar Vadisi'dir...İktidar propagandası yapa yapa Kurtlar Vadisi'nin tükenişini hızlandırmışlardır. Şimdi ise filmin yapımcıları, oyuncuları "Utanın" diye muhatap aramaktadı

İktidar Propagandası ve Kurtlar Vadisi'nin Tükenişi

Değerli Hocam Doç. Dr. Ruhi Ersoy'un televizyon kanallarında yayınlanan dizilerin toplum üzerinde oluşan etkilerini değerlendirdiği, Kutlu Sesleniş Dergisi ve Ortadoğu Gazetesi'nde yayınlanan bir yazısında "Kurtlar Vadisi başlangıç itibariyle milli karakter gösterirken son yıllar da AKP çizgisinde devleti dönüştürme projesinin toplumsal algıdaki en büyük destekçisi olmaktadır." şeklinde tarif ettiği dizinin başrol oyuncusu Necati Şaşmaz "Kurtlar Vadisi Filistin" filminin zarar ettiğini vurgulayarak, filmlerden nemalandıklarına dair söylenti çıkaranlara "Utanın" diye seslenmiş… Nihayetinde dizi ve sinema filmleri babalarının hayrına yapılmıyor, para kazanmak ve kazandırmak için yapılıyor. Kurtlar Vadisi isimli dizi ve sinema filmi de bunlardan biridir. Niye para kazanıyorlar diye suçlamak oldukça gereksizdir.

Ama çıkış noktasında milli mesajlar veren, Türkiye'de ve dünyada yaşanan olaylara milli yorumlar getiren bir dizinin sonradan dönüşüme uğrayıp, gayrı-milli politikaların uygulama merkezi olan AKP'ye propaganda hizmeti sunma noktasına gelmesi dikkat çekicidir. Kurtlar Vadisi'nin dikkat çeken bu yönü de artık izlenme oranlarının düşmesine yansımaktadır.

"Kurtlar Vadisi Terör" isimli dizi filmin iktidar gücü ile yasaklanmasından sonra, büyük ihtimal çekimlere iktidarın çizgisinde yürümek sözü ile başlangıç veren Kurtlar Vadisi'nin yapımcıları, iktidara şirin gözükme sınırını abarttıkları için olsa gerek, bu dizinin adının geçtiği her ortamda AKP'nin propagandasını yaptığı konuşulmaktadır.

Şu an Türkiye'nin en tehlikeli ve sinsi iktidar propagandasını yapan dizi, Kurtlar Vadisi'dir. Hiç unutmam dizinin bir bölümünde Habur Sınır kapısından giren PKK'lıları konu almışlardı. O bölümde Recep Tayyip Erdoğan'ı aklayabilmek için her türlü propagandayı yapmışlardı.

O bölümde Başbakanı oynayan oyuncu yerine direkt Recep Tayyip Erdoğan oynamış olsaydı kendini o kadar savunamazdı. Gerçek Başbakan Recep Tayyip Erdoğan PKK'lıların davulla, zurnayla karşılanıp şov yapmalarını "Habur Sınır Kapısı'nda yaşanan manzara karşısında umutlanmamak mümkün mü? Bu bir umuttur. Türkiye'de iyi güzel şeyler, umut verici gelişmeler oluyor. Bunu son derece olumlu ve sevindirici bir gelişme olarak gördüğümü ifade etmek istiyorum." sözleri ile değerlendirirken, Kurtlar Vadisi'ndeki senaryoyu oynayanlar ise öyle bir oyun oynamışlardı ki, Habur Sınır kapısından giren PKK'lılar konusunda "Başbakan'a istihbarat bilgi verilmemiş, başbakanın bu olacaklardan haberi yokmuş" gibi imaj çizmeye çok özel gayret göstermişlerdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve AKP'yi aklamak için çok titiz hazırlandığı belli olan diyalog şu şekildeydi:

Başbakan, yardımcısını çağırıp fırçalıyor;

-"Be ne rezillik kardeşim. Adamlar teröristleri törenlerle teslim ediyorlar, siz bana haber vermiyorsunuz..."

Yardımcısının yanıtı ilginç oluyor;

-"Efendim maalesef istihbarat birimleri bizi yanılttı"

Başbakan; -"Ben bunun hesabını veremem, ama siz hiç veremezsiniz"

Daha sonra istihbarat başkanlarını çağıran başbakan onları da fırçalıyor... Orada da ilginç bir diyalog yer alıyor;

İstihbaratçı başkanı;

-"Bizden rapor için geri dönüşüm alınmadan harekete geçildi. Bırakın istihbaratı bölgedeki herhangi bir köy muhtarının bile böyle bir karşılama yapılacağından haberi vardı.

Bunun üzerine başbakan şu sözleri söylüyor;

-"Demek ki benim bu ülkenin başbakanının bir köy muhtarı kadar istihbari bilgisi yok. Üçünüzü de uyarıyorum. Ben bu konuda geri adım atmayacağım. Ben bir adım atınca siz bir adım atacaksınız. Adımını bana göre ayarlamayan bundan böyle benimle yürümeyecek. "

Bir filmde beyin yıkama ancak bu kadar olur. Onu da Kurtlar Vadisi, iktidar lehine çok iyi gerçekleştirmektedir. Şu diyaloglara bakar mısınız, gerçek bir olayı anlatırken gerçeklerden bu kadar uzak bir senaryo olabilir mi? Gerçek Başbakan herşeyden haberdar ve çok sevinçli, Kurtlar Vadisi'ndeki Başbakan rolünü oynayan ise "Habur'dan gelen PKK'lı teröristlerden Köy muhtarının haberi var, benim yok" diyebiliyor…Aynı bölümde AKP iktidarının PKK açılımını da şirinleştirmek için her türlü kelime cambazlığını sergilemişlerdi. Her bölümde sinsice bu tür propagandaları yapıyorlar,algılaması güçlü olan herkes bu oyunu görüyor.

Geçtiğimiz yıllarda "Kurtlar Vadisi Değil Ampul Vadisi Oldu" başlıklı bir yazımda da bu duruma işaret etmiştim. O günden bugüne değişen bir şey olmadı. Dizide geçen siyasi ve güncel konuların hepsinde AKP'nin politikalarına uygun mesajlar verilmeye özen gösteriliyor.

AKP iktidarı, Kurtlar Vadisi'nin kendisine zarar veren çizgisini durdurdu, şimdi ise her yönüyle kendi çizgisine hizmet sunar hale getirdi. Kurtlar Vadisi milli mesajlar verirken tüm AKP'liler,Kürtçüler rahatsızdı,şimdi ise Türk milliyetçileri rahatsızdır.

Bu yönüyle deşifre olan Kurtlar Vadisi artık gişede kazanan değil, kaybeden olmaktadır. Kurtlar Vadisi gerçekleri oynayan değil, artık gerçekleri AKP için saptıran olduğu için kaybetmeye başlamıştır.

İktidar propagandası yapa yapa Kurtlar Vadisi'nin tükenişini hızlandırmışlardır. Şimdi ise filmin yapımcıları, oyuncuları "Utanın" diye muhatap aramaktadırlar.

Utanması gerekenler herhalde, milli mesajlar vererek başlayan filmi, şimdi AKP'nin gayrı-milli politikalarını aklamak için kullandıranlar olmalıdır. Bu çizgi sürdükçe tükenişleri de hızlanacaktır.

Yıldıray  Çiçek-Ortadoğu

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/makale.php?id=8773}

 



Bu haber 1,119 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,216 µs