En Sıcak Konular

AKP'NİN ÇOK İNCE SEÇİM HESABI

21 Mart 2011 13:27 tsi
AKP'NİN ÇOK İNCE SEÇİM HESABI Vatan Gazetesi yazarı Can Ataklı'dan seçim hesaplarını altüst edecek şok iddia..

Vatan Gazetesi yazarı Can Ataklı'dan seçim hesaplarını altüst edecek şok iddia..

İşte o yazı:

AKP’den ince hesap: 'Yaprak Operasyonu' 

Sevgili okurlar; seçimlere hızla yaklaşıyoruz. Aday adaylığı süreci tamamlanıp listelerin de açıklanmasından sonra gerçek anlamda seçim atmosferini yaşamaya başlayacağız. Şu sıralar birkaç yerde yapılan mitingler dışında “Türkiye’nin seçime gittiğini gösteren” heyecanlı bir gelişme pek yok. Ancak bu hava 20 gün kadar sonra değişecektir. Ondan sonra yaşayacağımız gelişmeler seçimin sonucunu da tayin edecektir.   

Önemli sorun adaylık

Şu sıralar partileri en çok ilgilendiren konu adaylıklar. Kimsenin gözü başka bir şey görmüyor parti genel merkezlerinde. Varsa yoksa listelerde “seçilecek sırada” yer kapabilmek. Asıl kıyamet ondan sonra kopacak. Barajı aşacağına kesin gözüyle bakılan üç partinin dışında kalanlar ise henüz mantıklı ve akılcı bir proje üzerinde ittifak sağlayabilmiş değil. Partiler küçük ama belli ki egolar çok büyük, bu nedenle hareket edemiyorlar.

AKP’nin yeni planı

Hafta sonunda “biz küçük partiyiz” diyen bir parti genel başkanından aldığım çok ilginç bir bilgiyi sizlerle de paylaşmak istiyorum. Çünkü bu konu, eğer AKP başarılı olursa baraj altı kalacağı kesin partilerin ittifak kurma hesaplarını da altüst edecektir. AKP bu seçimlere mahsus olmak üzere baraj altında kalacağı kesin bütün partilerden bir ya da birkaç kişiyi kendi listelerinden aday göstermeye hazırlanıyormuş. Bu şimdilik gizliymiş.

Demokrasi adına

AKP kurmayları bu projeyi “büyük demokrasi hareketi” olarak adlandıracaklarmış. Türkiye milletvekilliği sistemi kurulamadığı için, meclis dışı kalan partilere bu yöntemle bir kapı açılmak isteniyormuş. Baraj altında kalan partilerden seçileceklere “Meclis’teki yemin töreninden hemen sonra arzu edenler kendi partilerine dönsün” mesajı verilecekmiş. Dahası aslında istenen de herkesin kendi partisine gitmesiymiş.

Bir taşla kaç kuş?

AKP’li kurmayların “Yaprak Operasyonu” adını verdikleri bu “AKP’de ittifak” projesinin asıl amacı şuymuş; AKP yüzde 50’ye yakın oy alarak 367’yi de geçen milletvekili sandalyesi kazanacağına inanıyor ve bu çoğunlukla da anayasayı yeniden yazmaya hazırlanıyor. Yeni anayasanın “daha geniş katılımlı” dolayısıyla “daha demokratik” görünmesi için Meclis’te 8-9 partinin temsil edilmesinin iyi olacağı düşünülmüş.

İşte konsensüs

AKP kurmayları, bu yöntemle yüzde 0 nokta 2’lik bir partinin bile temsilcisini Meclis’e sokacağı için hazırlanacak yeni anayasanın toplumun neredeyse tamamının katılımıyla yapılacağını anlatarak özellikle Avrupa Birliği ülkelerinin desteğini alacağına inanıyormuş. Tabii işin AKP için asıl yararı, bu yöntemle partinin oylarının da yüzde 50’nin bile üzerine çıkma potansiyelinin yakalanması. Anayasa işin sadece kılıfı.

Küçük partiler ne der?

AKP’nin şimdilik kamuoyundan gizlenen bu projesini hangi küçük partilerin yetkilileriyle paylaştığını bilemiyorum. Ancak özellikle sağda bulunan bazı partilerin bu yöntemi desteklemeleri şaşırtıcı olmaz. Bu yolla Meclis’e girdikleri gibi kritik anlarda iktidara destek vererek karşılığında bazı tavizler koparmayı düşünebilirler. Sol ya da ortadaki partilerin ise öneriye daha temkinli yaklaşacaklarını tahmin ediyorum.

CHP ve MHP de yapabilir

Elbette bu bir siyasi proje ve belki CHP ile MHP de benzer bir yönteme başvurabilir. Bu durumda barajı aşamayacak partilerin hem pazarlık gücü artar hem de yüzde 10 barajı nedeniyle kendi partilerinden uzaklaşan ya da seçime katılmayan milyonlarca kişi harekete geçer. Böylelikle belki de bir türlü hayata geçirilemeyen ittifaklar partiler arası rekabetle beklenmedik çok ilginç gelişmelere neden olabilir.

Can Ataklı-Vatan

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/Haber/366330/1/Gundem}
 



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,341 µs