En Sıcak Konular

LİBYA'YA OPERASYON BAŞLADI

20 Mart 2011 10:02 tsi
LİBYA'YA OPERASYON BAŞLADI ABD ve Fransa’nın başını çektiği batılı ülkeler ateşkes kararının bozulmasının ardından Libya’ya müdahale için düğmeye bastı.

Libya'ya operasyon başladı!

ABD ve Fransa’nın başını çektiği batılı ülkeler ateşkes kararının bozulmasının ardından Libya’ya müdahale için düğmeye bastı. Fransız savaş uçakları, akşam saatlerinde ilk ateşi açtı. Kaddafi güçleri bir Fransız uçağını düşürdüklerini idda ederken, Fransa tüm uçaklarının sağ salim geri döndüğünü bildirdi

Kaddafi, Bingazi’de halka ateş açınca,Batılı güçler harekat başlattı. Fransız savaş uçakları 4 Libya tankını vurdu. ABD denizden füze attı..

Önceki gün ateşkes ilan eden Kaddafi, dün isyancıları vurmaya devam edince Fransa’da toplanan dünya liderleri, Libya’ya askeri müdahale kararı aldı. Liderler daha masadan kalkmadan jetler havalandı. Libya semalarında gün boyu keşif uçuşu yapan Fransız savaş uçakları, akşam üzeri Kaddafi güçlerine bomba yağdırdı...

BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’da uçuşa yasak bölge uygulanmasına yetki veren kararının ardından Libya yönetimi, ülkede tek taraflı ateşkes ilan edildiğini duyurmuştu.  Ancak dün Libya’dan yine çatışma sesleri duyuldu. ABD, AB ve Arap Birliği üyesi ülkeler, Kaddafi’ye bağlı askerlerin ülkedeki muhalif güçlere yönelik saldırısını durdurmak amacıyla BM’nin verdiği yetki uyarınca, bu ülkeye yapılacak askeri müdahaleyi görüşmek için Fransa’nın başkenti Paris’te toplandı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy zirveden önce ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, İngiltere Başbakanı David Cameron ve Kanada Başbakanı Stephen Harper’la görüştü.

Zirveye kimler katıldı?

Bu görüşmenin ardından Elysee Sarayı’nda gerçekleştirilen zirveye 22 lider katıldı. Zirvede BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir El Tani, Irak, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri dışişleri bakanları hazır bulundu. Zirvenin ardından açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Kaddafi’nin BM’nin uyarılarını dikkate almadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

Sarkozy: Uyardık, Kaddafi dinlemedi

“Ölüm saçan bu caniliğe Arap ülkeleriyle birlikte karşı çıktık. Kaddafi, halkına karşı saldırganlığına son verdiği zaman diplomasi kapısı yeniden açılacak. Daha da kötü bir durumdan kurtulmak için uluslararası toplumun taleplerine hemen uymasının zamanıdır. ABD ve diğer güçlerle birlikte BM Güvenlik Konseyi’nin 1973 sayılı kararı uygulamaya karar verdik. Libya’daki durumu durdurmak için özellikle askeri çözümler için harekete geçtik. Amacımız Albay Kaddafi tarafından Bingazi’ye yapılan saldırıları durdurmak.”

‘Arap ortaklarımızla beraberiz’

“ABD ve bazı Arap ülkelerle bu konu üzerine konuştuk. Son günlerde sivil halka yaptığı saldırılar, Kaddafi’ye yaptığımız uyarılara rağmen devam etti. Arap ülkelerinin demokrasi isteği bir umut ışığı oldu. Arap ülkelerinin yaşadığı zorlukları biliyoruz. Bir ulusun nasıl yönetilmek istediği bile tehlike oluyor. Libyalıların nasıl yönetilmek istediği Libyalılara aittir. Biz onlara hiçbir şey dayatmayacağız. Bugün müdahale edeceğiz. Tabii ABD ve Arap ortaklarımızla birlikte, kendi halkını öldüren bir insana karşı bunu yapacağız. Libya halkının kendi kararlarını vermesi için bunu yapıyoruz. ”

Cameron: Eylem zamanı geldi

Başbakanı David Cameron da Kaddafi’nin ateşkesi bozduğunu söyleyerek, “Daha fazla sivilin ölmemesi için acil önlemlerle karşı karşıya kalacak. Kaddafi, kendi halkına zulmetmeye devam ediyor, dolayısıyla eylem zamanı geldi” dedi. Operasyona katılacaklarını söyleyen Kanada Başbakanı Stephen Harper da, deniz yoluyla abluka için Libya çevresinde donanma operasyonlarının başlatılacağını kaydetti.

Berlusconi: Üslerimizi açtık

İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de, Libya’ya yapılacak harekata üs sağlayarak destek verdiklerini söyledi. Napoli’deki NATO üssünün harekatın komuta merkezi olarak kullanılabileceğini söyleyen İtalya Başbakanı, gerekli olursa hava akınlarına katılabileceklerini de sözlerine ekledi.

 Ortak bildiri yayımlandı

Zirve sonrasında yayımlanan ortak bildiride de, BM Güvenlik Konseyi’nin kararı anımsatılarak, “Albay Kaddafi’nin uluslararası toplumun isteklerini reddetmeyi, kendi halkını küçümsemeyi sürdürmesine izin vermeyeceğiz. Libyalılara, ülkelerini yeniden inşa etmelerinde, bu ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünü tamamıyla saygı çerçevesinde yardım etmeyi sürdüreceğiz” denildi. Ve açıklamanın ardından, zaten zirve sürerken libya semalarında uçuş yapan savaş uçakları bombardımana başladı.

Bingazi’de 4 tank tahrip edildi

El Cezire televizyonu, Fransız savaş uçaklarının Kaddafi güçlerine ait 4 tankı vurarak tahrip ettiklerini duyurdu. El Cezire, tankların, Libya’nın Bingazi kentinin güney batısında vurulduklarını belirtti. Fransa Savunma Bakanlığı kaynakları da “belirli sayıda tank ve zırhlı personel taşıyıcısının vurulduğu” bilgisini verdi. Fransız askeri sözcüsünün verdiği bilgilere göre operasyon, muhalif güçlerin merkezi olan ve Kaddafi güçlerinin hedeflediği, 670 bin nüfuslu Bingazi kentinin çevresindeki 100-150 kilometrelik bir bölgede yoğunlaşıyor.

'48 KİŞİ ÖLDÜ, 150 KİŞİ YARALANDI'

Libya silahlı kuvvetleri devlet televizyonundan yaptığı duyurulan açıklamasında, saldırıda Trablus'un yanısıra, Sirte, Bingazi, Misrata ve Zuvara'nın vurulduğu ve 'sivil bölgelerde' 48 kişinin öldüğü, 150 kişinin de yaralandığı bildirildi. [1]

Pişman olursunuz!

Kaddafi meydan okudu

Libya lideri Muammer Kaddafi, zirve sürerken batılı ülkelerin liderlerine ve BM Genel Sekreteri’ne gönderdiği mesajlarda, “Libya’ya olası askeri harekat yolunu açan, uçuş yasağı getiren BM Güvenlik Konseyi’nin önceki günkü kararının BM’nin temel sözleşmesini ihlal ettiğini” belirterek, “Libyalılar ülkeleri için ölmeye hazır” dedi. Başkent Trablus’ta sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada Kaddafi, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İngiltere Başbakanı David Cameron’a mesaj yolladığını belirterek, “Libya’ya müdahaleden pişman olursunuz. Libya sizin değil, Libyalılarındır” dedi.

‘Oğlum Obama, sen olsan ne yapardın?’

Kaddafi, “oğlum” diye hitap ettiği Obama’ya da “sitem” etti. El Cezire’nin haberine göre, Kaddafi, ABD Başkanı’na gönderdiği mektupta, “Oğlumuz Sayın Barack Hüseyin Obama’ya. Sana daha önce de söyledim. Allah korusun Libya ile ABD savaşa girse bile sen bizim oğlumuz olarak kalacaksın. Bizim gözümüzdeki resmin değişmeyecek. Senden aynı imajı korumanı istiyorum. Eli silahlı El Kaide militanları senin ülkendeki şehirleri kontrol etseydi sen ne yapardın? Söyle ben de aynı yolu izleyeyim” dedi.

“Bu 2’nci Haçlı seferi”

Kaddafi, operasyonunun ardından geceyarısı TV’ye çıktı ve Libyalılara “Devrim için silahlanın” dedi. Silah depolarını, Libya’yı savunmak üzere Libyalılara açacaklarını belirten Kaddafi, “Bu 2’nci Haçlı seferi, Akdeniz ve Kuzey Afrika savaş alanı oldu” dedi. Ardından da Afrikalılara, Araplara, Latin Amerikalılara, Asyalılara, “Düşmana karşı Libya’nın yanında yer alın” diye çağrı yaptı.

Paris’e çadır kurdurdu 3.5 yıl sonra da vurdu

Muammer Kaddafi’yi vurmaya can atan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, üç buçuk yıl önce enerji anlaşmaları imzaladığı Libya liderini Paris’te ağırlamış, bu ziyaret büyük tepki çekmişti. Kaddafi’nin 10 Aralık 2007 yılında gerçekleştirdiği Fransa ziyareti kapsamında Marigny Oteli’nin bahçesine çadır kurmasına izin veren Sarkozy karşıtı protestolar düzenlenmişti. Sarkozy’nin insan haklarından sorumlu Devlet Bakanı Rama Yade de Kaddafi’nin ziyaretini eleştirmiş, ancak Ellyse Sarayına çağrılarak fırça yemişti.[2]

Saldırı tarihindeki tesadüfe bak!

Dün Libya'da yaşanan olaylar karşısında yapılan en önemli uyarı bu ülkenin de Irak'a dönüşmemesi yönünde. Ancak, bugün, yani 19 Mart tarihi, her iki ülke açısından da büyük önem taşıyor.

Çünkü bugün, yani 19 Mart 2011'de ABD önderliğindeki koalisyon güçleri Libya'ya havadan ve denizden büyük bir askeri operasyon başlattı.

2003 yılında dün, ABD, Irak işgalini başlatmıştı.

19 Mart 2003'te Avustralya ve Polonya gibi daha küçük ülkelerin desteklediği ABD ve İngiltere askerleri, Irak'a bombardımana başlamıştı.

ABD, Irak'ta bulunduğuna inanılan kitle imha silahlarını bulmak için harekete geçmiş, 21 gün süren operasyonların ardından Bağdat düşmüş, Saddam Hüseyin rejimi de devrilmişti.

Libya Irak olur mu tartışmalarının yanıtını bize zaman gösterecek. Ancak 19 Mart günü her iki ülkenin de tarihinde daha şimdiden önemli bir yer etti. [3] 

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1] {http://haber.gazetevatan.com/libyaya-operasyon-basladi/366112/30/Dunya}

[2] {http://haber.gazetevatan.com/pisman-olursunuz/366184/30/Dunya}

[3] {http://haber.gazetevatan.com/saldiri-tarihindeki-tesadufe-bak/366223/30/Dunya}



Bu haber 755 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,131 µs