En Sıcak Konular

LİBYA HER AN VURULABİLİR

19 Mart 2011 18:16 tsi
LİBYA HER AN VURULABİLİR Libya'ya yönelik askeri müdahale bugün resmen başladı.

Libya'yı vurmak için harekete geçildi     

Libya'ya yönelik askeri müdahale bugün resmen başladı. Fransa, savaş uçaklarının Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçlerin isyancılara yönelik saldırılarını önlemeye başladığını ve tanklara saldırmaya hazır olduğunu açıkladı.

ABD, Fransa, İngiltere ve Almanya liderleri ile Arap ülkelerinin temsilcileri bugün Libya konusunda Paris'te bir araya geldi. Liderler, Libya'da sivil halkın korunması amacıyla "vakit geçirilmeksizin harekete geçildiğini" açıkladı.

Sarkozy gazetecilere yaptığı açıklamada, "Müttefiklerimizle vardığımız anlaşma çerçevesinde hava kuvvetlerimiz Albay Kaddafi'nin uçaklarının Bingazi halkına yönelik saldırılarına karşı çıkacak. Uçaklarımız halihazırda bu kente yönelik hava saldırılarına mani olmaya başlamış bulunuyor" dedi.

Sarkozy, Fransa'nın savaş uçaklarının sivil halkı tehdit etmesi durumunda Kaddafi yanlısı güçlerin tankları vurmaya hazır olduklarını ifade etti. Fransız lider, Libya Kaddafi'nin saldırılarını durdurması halinde diplomatik çözümün hala masada olduğunu belirtti. 

İngiltere Başbakanı David Cameron, Libya konusunda "harekete geçme zamanının" geldiğini duyurdu. Uluslararası ajanslara yansıyan haberlere göre, müdahaleye ilk etapta Fransa, İngiltere, ABD ve Kanada'nın yanı sıra Katar, Belçika, Hollanda, Danimarka ve Norveç katılacağını teyit etti.

ABD'li bir yetkili, AP ajansına yaptığı açıklamada, Amerikan savaş gemileri ve uçaklarının Libya'ya yönelik bir askeri müdahale için hazır durumda olduğunu ancak ilk etapta Fransa tarafından yürütülen harekata katılmadıklarını bildirdi.

Sarkozy'nin açıklamasından kısa bir süre önce Fransa ve Kanada ordusuna ait savaş uçaklarının Libya üzerinde keşif uçuşu yaptıkları bildirildi. El Arabiya televizyonunun Paris muhabiri, yapılan keşiflerde başta Sirte Askeri Havaalanı olmak üzere askeri hedeflerin belirlendiğini duyurdu. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, önceki haberlerin aksine şu aşamada operasyona sadece üs desteği verdiklerini söyledi. 

ÜS İTALYA'DAN

Berlusconi ayrıca İtalya'nın Napoli kentinde bulunan NATO üssünün harekatın merkezi olarak kullanılmasını önerdiği.

Fransa'nın başkenti Paris'te yapılan toplantıya Sarkozy'nin yanı sıra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron'un yanı sıra AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcileri de katıldı. 

Almanya ise operasyona katılmayacağını açıkladı. El Arabiya kanalı, Türkiye'nin de Libya, yeni bir Irak'a dönüşmediği sürece Kaddafi'ye yönelik bir operasyona katılmaya hazırlandığını öne sürdü. Ancak bu iddia, başka kaynaklarca doğrulanmadı.(hurriyet.com.tr / DIŞ HABERLER)

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/dunya/17316795.asp?gid=373}

 



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,866 µs