En Sıcak Konular

''SAĞLIK TURİZMİ''Nİ CANLANDIRMALIYIZ

16 Mart 2011 10:23 tsi
''SAĞLIK TURİZMİ''Nİ CANLANDIRMALIYIZ Prof.Dr. Orhan Gedikli, "Ülkemizde kaliteli sağlık hizmeti verebilmemiz için bütçemizin %10-15 arasını sağlığa harcamamız gerekir. İşte bu parayı Sağlık Turizminden rahatlıkla kazanabiliriz" dedi.

'Sağlık Turizmi'ni canlandırmalıyız'

Prof.Dr. Orhan Gedikli, "Ülkemizde kaliteli sağlık hizmeti verebilmemiz için bütçemizin %10-15 arasını sağlığa harcamamız gerekir. İşte bu parayı Sağlık Turizminden rahatlıkla kazanabiliriz" dedi.

Prof.Dr. Orhan Gedikli, Türkiye sağlık turizmi ile yılda 20-25 milyar dolar kazanabileceğini belirterek, "Bu miktar 2010 yılında SGK'nun sağlık harcamalarına eşittir ve 2010 yılı genel bütçede sağlığa ayrılan payın iki katından fazladır. Bunun projeleri ve alt yapısı zaman geçirilmeden yapılmalıdır" dedi.

Sağlık Turizmi'nin kültür turizmi, deniz turizmi ya da spor turizmi gibi turizmin dallarından biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Orhan Gedikli, "Sağlık Turizmi; turizm dallarının en önemlisi ve en fazla para harcanan kısmıdır. Burada bir net sayı vermek mümkün değildir.

Ancak sağlık turizminde dünyada çok iyi bir pazar vardır. Sağlık turizmi için seyahat eden insan sayısı tahminlerin çok üstündedir. 2010 verilerine göre dünya sağlık turizminde dönem para ortalama 100 milyar dolardır. Bu rakam 2011-2012 yıllarında ise 120 milyar dolar civarlarında olacağı tahmin edilmektedir. Ancak bu konuda yıllık miktarı 220 milyar dolar olarak veren özel sağlık kurumları yetkilileri de vardır. Türkiye'yi yönetenler, sağlık yetkilileri ve özel sağlık sektörü bir araya gelerek ortak bir noktaya hedeflenebilirlerse, bu paranın %10-15'ni rahatlıkla alınabilir" diye konuştu. 

TÜRKİYE'NİN BÜTÇESİ KADAR GELİR GETİRİR

Türkiye'nin 2010 yılı genel bütçesinden sağlığa ayrılan payın %4.86 olduğunu hatırlatan Prof.Dr. Gedikli şunları kaydetti:

"Toplam bütçe 286. 9 milyar TL olduğuna göre, sağlığa ayrılan yaklaşık 14 milyar TL'ye denk gelir. Buna karşın 2010 yılında SGK'nun sağlığa harcadığı para yaklaşık 33 milyar TL dir. Harcanan bu para bütçenin %10'na karşılık gelmektedir. Türkiye 2011 bütçesi 312. 5 milyar TL dir. Sağlığa ayrılan pay ise bütçenin % 5.62 dir. Avrupa ülkelerinde bütçeden sağlığa ayrılan paylar ise %10-15 arasında değişmektedir. ABD'de bu oran ise %16'dır. Benim söylediğim ülkemizi dünyanın önemli sağlık turizmi merkezlerinden biri haline getirebilirsek, sağlık harcamalarımızın neredeyse tamamını bu alandan karşılayabiliriz. Bu yola girilmiştir. Artık sağlık turizminin merkezi ABD değildir. İbre kaymıştır. Mesele ibreyi tarafımıza yönlendirmemizdedir. Bunun için gayret etmeliyiz.

Sağlık turizminden istenilen payı alabilmemiz için Sağlık Bakanlığı, Özel Sağlık yetkilileri, Hekim Dernekleri ve Sağlık Turizm Dernekleri bir araya gelerek yapılması gerekenleri tespit etmek gerekir. Belirlenen hedeflere kitlenip, hep birlikte çalışarak bunu başarabiliriz. Ancak öncelikle Sağlık Bakanlığı uyguladığı bazı popülist politikaları bırakıp, özel sağlık sektörü ve hekimlerle daha yakın mesaiye girmesi gerekir.

KAZANÇ KAPISI

Ülkemizde kaliteli sağlık hizmeti verebilmemiz için bütçemizin %10-15 arasını sağlığa harcamamız gerekir. İşte bu parayı Sağlık Turizminden rahatlıkla kazanabiliriz.

Sayın Başbakanımız bir TV konuşmasında, " Ülkedeki muhalefet liderlerine fakir fukaraya verilecek parayı nereden bulacaksınız " diyordu. Bir ülke düşünün ki fakirine verilecek asgari geçim maaşı ya da HİLAL Kart parasını bulamıyor. Bende diyorum ki sağlığa harcanacak parayı da, fakirine vereceğin parayı da Sağlık Turizminden kazanabiliriz. Yeter ki Sağlık politikalarını belirleyenler milletine güvensin ve bu alanda faaliyet gösterenlerin önünü açsın, onlara yardımcı olsun. Bu yeterlidir."

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=19345}

 



Bu haber 1,386 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,290 µs