En Sıcak Konular

APO: İLK KEZ DEVLETLE CİDDİ MÜZAKERE FIRSATI YAKALADIK

14 Mart 2011 10:52 tsi
APO: İLK KEZ DEVLETLE CİDDİ MÜZAKERE FIRSATI YAKALADIK Öcalan, “Kürtlerin statülerine dönük bir gelişme sağlanmazsa, Kürtlerin hakları anayasal güvenceye alınmazsa, artık Kürtlerle ilgili tamamen KCK sistemi devreye girer” dedi.

Tehdit ediyor demeyin!

Abdullah Öcalan: İlk kez devletle ciddi müzakere fırsatı yakaladık!

PKK elebaşı Öcalan, “Kürtlerin statülerine dönük bir gelişme sağlanmazsa, Kürtlerin hakları anayasal güvenceye alınmazsa, artık Kürtlerle ilgili tamamen KCK sistemi devreye girer” dedi. Öcalan, aydınları tehdit etmediğini iddia ederek, Perver’in Arınç ile yaptığı görüşmeyi de sert dille eleştirdi

Bölücübaşı Abudullah Öcalan’ın İmralı’da avukatları ile yaptığı görüşmenin notları, örgüte yakın internet sitesi Fırat Haber Ajansı’nda yayınlandı. Habere göre, Öcalan, önceki gün avukatlarıyla gö-rüştü ve eylemsizlik, aydınlara yönelik tehdit ve Şivan Perver ile ilgili değerlendirmeler yaptı. Öcalan’ın açıklamaları şöyle:

BURKAY’A AYRICALIK VAR: KCK’den 2000 tutuklu var, bunlara ağırlaştırılmış müebbede varıncaya kadar cezalar isteniyor. Bunlar tamamen demokratik siyaset yaptıkları halde tutuklanıyorlar. Bunları tutukluyorsun, Burkay’ın 35 yıllık cezasını bir gecede kaldırıyorsun, beraat veriyorsun. KCK tutuklularının bir kelime bile Kürtçe konuşmalarına izin vermiyorsun ama Burkay’a devletin resmi kanalı TRT’de Kürtçe konuşturuyorsun. Bu aydınlar hep bizi eleştiriyorlar, bunları niye görmüyor, devleti-hükümeti neden eleştirmiyorlar.

PERVER GÖRÜŞSÜN: Şıvan’ın Arınç’la görüşmesinin benim açımdan hiçbir sakıncası yoktur, istediği kişiyle görüşebilir. Ama Kürtler için görüşsün. Peki Arınç’la görüşüyorsun ama ne yapıyorsun? Kürt sorununun çözümü için bir plan, bir proje mi sunuyorsun? Kürtler adına müzakere mi yapıyorsun? Hangi güvenceleri alıyorsun? Aleyhimize konuşan yazarların var mı Kürt sorununa ilişkin bir çözümleri? Burkay’ın projesi mi var, Kürtler adına devletle müzakere mi ediyor? Kürtler adına seni ciddiye alıp müzakere ediyorlarsa o zaman sen bizi temsil et, biz sana uyalım. Hem projen olmayacak, hem Kürtler adına müzakere etmeyeceksin, hem de devletin resmi televizyonuna aleyhimize röportaj vereceksin.

MÜZAKEREYİ BOZMAYIN: Biz ilk kez devletle ciddi müzakere fırsatı yakalamışız, bunu da bozmaya çalışıyorsun. Biz burada bir uzlaşmaya, Kürtlerin hakkını anayasal güvenceye bağlamaya, görüşmelerle bunu sağlamaya çalışıyoruz. Belki de ilk defa tarihi bir fırsat yakalamışız, devlet de ciddi yaklaşırsa, anayasal çözümü sağlayacağız. Bu konuda bir eleştirileri varsa söylesinler. Ama öyle “Öcalan tehdit ediyor” demesinler, ciddi olsunlar.

ANLAŞMA OLURSA: Ulusalcı-milliyetçi cepheyi CHP ve MHP temsil ediyor. İkinci bloğu ılımlı İslam adı altında AKP temsil ediyor. Üçüncü blok Kürtler, dini azınlıklar, emekçiler ve ezilenler anayasanın dışında bırakılmışlardır. Yapmak istediğimiz bu üçüncü bloğu anayasal güvenceye almaktır. Çözümü demokratik anayasal çözümdür. Biz dini azınlıkların varlığını da anayasal güvenceye bağlamak istiyoruz. Görüşmelerimin özünde bu var.

SERT YANIT VERMİŞTİ

Almanya’da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’la görüştükten sonra PKK’dan tehdit alan Kürt sanatçı Şivan Perver, sert yanıt vermişti: “Kendilerini sultan ilan edip ‘bize sormadan bir şey yapamazsınız’ diyorlar, onlar kendi insanlarını öldürüyor, hainlik varsa kendilerinde arasınlar.”

21 Mart’a kadar süre

ÖCALAN, eylemsizlik kararıyla ilgili şunlara söyledi: “Mart konusunda asıl değerlendirmeyi önümüzdeki günlerde yapacağım. Olumlu bir gelişme olursa, seçime kadar mevcut eylemsizlik durumu devam eder. Olumlu gelişme olmazsa ‘Yokum’ derim. Gelişme sağlanmazsa KCK sistemi devreye girer. Kürtlerin durumuyla ilgili tüm boyutları hayata geçirir. Bunlar yedi boyuttur; sosyal, siyasi (demokratik özerklik), kültürel, hukuki, ekonomik, diplomatik ve demokratik öz savunma boyutlarıdır. Karayılan’ın açıklaması da o yönde, topyekün direniş geliştireceklerini belirtiyor. Sağlık durumum fazla bu işi yürütmeme uygun değil zaten. AKP’ye karşı da 2002’den beri çok sabırlı oldum. AKP bugüne kadar sorunu çözmedi.

KCK sistemi nedir?

2005 yılında ortaya konan KCK sözleşmesi, örgütün anayasası olarak kabul ediliyor. 14 bölümden oluşuyor. Bu bölümlerde demokratik yönetim, yargı ve savunma biçimine ilişkin ayrıntılara yer veriliyor. Sözleşmeye göre KCK, “demokratik-toplumcu-konfederal bir sistem” olarak gösteriliyor.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/tehdit-ediyor-demeyin/364928/1/Gundem}

 



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,797 µs