En Sıcak Konular

DIŞ BASIN TÜRKİYE'DEKİ ''MUHALİF'' GAZETECİLER İÇİN ENDİŞELİ

11 Mart 2011 13:09 tsi
DIŞ BASIN TÜRKİYE'DEKİ ''MUHALİF'' GAZETECİLER İÇİN ENDİŞELİ Amerikan Washington Post gazetesi,Ergenekon soruşturması kapsamında gazetecilerin tutuklanmasını eleştirken,Economist, 'Türkiye, gazeteci olmak için tehlikeli bir yer' degerlendirmesinde bulundu.

Kanıtların çoğu uydurma!

Amerikan Washington Post gazetesi, bugün yayımladığı başyazısında Ergenekon soruşturması kapsamında gazetecilerin tutuklanmasını eleştirerek, "Türkiye'nin, Müslüman dünyasının öncü demokrasisi olma iddiasının tehlikede olduğunu" yazdı. Yorumda, "Savcıların sunduğu kanıtların çoğu inandırıcı değil, hatta uydurma" denildi.

"Türkiye'nin demokrasi ve otoriterlik konusundaki Kötü Örneği"başlıklı yorumda, "Türkiye'nin, otoriterlikten çıkmakta olan Arap ülkeleri için model olarak gösterildiği bir dönemde, Müslüman dünyasının öncü demokrasisi olma iddiasının tehlikede olduğu" görüşü dile getirildi.
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Kamu vicdanında kabul görmeyen bazı gelişmeler oluyor. Bu durum, Türkiye'nin geldiği ve herkes tarafından takdir edilen görüntüsünü gölgelemektedir" şeklindeki sözlerine işaret edilen yazıda, "Cumhurbaşkanı'nın kamuoyu önünde kaygısını dile getirmesi, Türkiye'yi yurt içi ve yurt dışındaki eleştirenlerin tarif ettiği otoriter rejimden hala uzak olduğunu gösteriyor. Ancak yine de yanlış yöne ilerlediği açık" denildi.

'ERGENEKON SAVCILARI SINIRI AŞTI'

"Son tutuklamaların, liberal demokratik değerlere saldırının iyi bir örneği" olduğu belirtilen yazıda, "bazı generallerin, hakimlerin ve kesimlerin Ak Parti'yi demokratik olmayan yollarla iktidardan indirmek istediğinin şüphe götürmediği, ancak Ergenekon soruşturmasını yürüten savcıların da sınırı aştığına' dair çok sayıda işaret olduğu" ifade edildi.

Soruşturmada tutuklanan gazetecilerin hükümeti eleştiren haberler yaptığına dikkat çekilen yorumda, şu görüşlere yer verildi: "Savcıların sunduğu kanıtların çoğu inandırıcı değil, hatta uydurma. Gazeteciler davadaki zayıflıklara işaret ettikleri ya da çalışma arkadaşlarının tutuklanmasını protesto ettikleri zaman, soruşturmayı yürütenler bunu, onların da Ak Parti'yi devirme planına katıldıklarının kanıtı olarak görüyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün konuşması iyi bir şey. Ama gerçek güç, medya baskınından rahatsız olmuş gibi görünmeyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan."

Yazıda, "Erdoğan'ın, gazetecilerin gözaltına alınmasını sorgulayan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis J. Ricciardone'yi 'Türkiye'yi tanımayan acemi büyükelçi' diye eleştirdiğine" dikkat çekilerek, "bunun yanlış bir niteleme olduğu ve Ricciardone'ye haklı olarak destek çıkan ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, geçen hafta 'Obama yönetiminin Türkiye'deki gidişata dair kaygılarını' yinelediği" belirtildi.

Yazının sonunda, "Türkiye özgür medyadan ayrı görülemeyecek olan demokrasiyi uygulamaya son verirse, ne Arap devletleri ne de başka bir kesim Türkiye'yi yol gösterici ülke olarak kabul edecektir" ifadesine yer verildi. [1]

Türkiye gazeteci olmak için tehlikeli bir yer!

Economist, 'Türkiye, gazeteci olmak için tehlikeli bir yer' başlıklı bir makalede, Ergenekon soruşturması kapsamında yapılan son gazeteci tutuklamalarını değerlendiriyor.

Economist'in, 'Türkiye, gazeteci olmak için tehlikeli bir yer' başlıklı bir makalesi," Türkiye'nin ılımlı İslamcı Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, Türkiye'yi bir ileri demokrasiye dönüştürdüğünü söyleyerek övünmeyi seviyor. Ama iki araştırmacı gazetecinin 6 Mart'ta tutuklanması daha çok geriye bir adım gibi görünüyor." ifadeleriyle başlıyor.

'Eleştirileri susturmak için bahane

'Çoğu Kürt, çok sayıda gazetecinin hapiste olduğunu kaydeden dergi, Avrupa Birliği ve Washington'ın bu durumdan kaygılı olduğunu, binlerce Türk'ün de protesto için sokaklara çıktığını anlatıyor ve şöyle devam ediyor;

"Soruşturma, her ne kadar tartışmalı özel mahkemelerde olsa da, sivillerin ilk kez muvazzaf generallerden hesap sormasını beraberinde getirdi. Ayrıca, ordunun bulanık geçmişine emsalsiz bir bakış sundu. Buna karşın, iktidar partisinin en büyük taraftarları bile, Şık ve Şener'in tutuklanması gibi sert taktiklere başvurulmasının, Ergenekon davasının meşruiyetini çökertmesinden kaygılı. Soruşturma başlayalı dört yıl oldu, ama hala mahkûmiyet yok. Bazı şüphelilere daha suçlama yöneltilmedi. Bazıları, soruşturmanın hükümeti eleştirenleri yakalamak için tam bir bahaneye dönüştüğünü söylüyor."

Gülen Cemaati'nin rolü

Dergi, tüm bu yaşananların ardından, bu tutuklamaların arkasında Gülen Cemaatinin bulunduğu görüşünü savunanlar olduğunu aktarıyor;

"Bazı çevreler, Pennsylvania'da yaşayan bir İmam olan Fettullah Gülen'in liderliğini yaptığı, Türkiye'nin en nüfuzlu İslami Cemaati'nin bu tutuklamaların arkasında görülebileceğini söylüyor. Gülenciler "Saçmalık" diyor. Hareketleri yaygın bir şekilde ılımlı bir güç olarak görülüyor. Ama karşıtları, cemaatin devlete, özellikle de polise sızmasının, ordu ve başka yerlerdeki düşmanlarının peşine düşmeleri için tam serbestlik verdiğini iddia ediyor. "

Dergi, Şener'in en çok, "Hrant Dink suikastında polisin suç ortaklığını belgeleyen kitapla" tanındığını belirtiyor.

Şık'ın da tutuklandığında, Gülen cemaatinin güvenlik güçlerindeki etkinliğiyle ilgili bir kitap yayınlamak üzere olduğu kaydediliyor.

Savcının soruları
Savcı Zekeriya Öz'ün gazetecilerin yazdıkları değil, "şimdilik açıklayamayacağı faaliyetleri" nedeniyle tutuklandığı yönündeki sözlerini aktaran Economist, buna karşın sızan sorgu metinlerinde Öz'ün bazı kitaplarla ilgili sorular yönelttiğine dikkat çekiyor.

Dergi, bunlar arasında, eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın Gülencilere saldırdığı bir kitap da bulunduğunu vurguluyor.

Economist son olarak, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Emme Sinclair Webb'in, gizli kanıtlar nedeniyle müdafilerin tutukluluklarına itiraz edemediği yönündeki sözlerine yer veriyor ve 'Bu kanıtlar gizli kaldıkça, protestolar daha da yüksek sesli olacak gibi görünüyor' diyor. [2]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1] {http://haber.gazetevatan.com/kanitlarin-cogu-uydurma/364568/1/Gundem}

[2] {http://haber.gazetevatan.com/Haber/364541/1/Gundem}



Bu haber 812 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    11,210 µs