En Sıcak Konular

KADINA ŞİDDET 7 YILDA YÜZDE BİN DÖRTYÜZ ARTTI

9 Mart 2011 09:17 tsi
KADINA ŞİDDET 7 YILDA YÜZDE BİN DÖRTYÜZ ARTTI Kadınların yüzde 41.9'u fiziksel ve cinsel şiddete uğruyor.Eşinden şiddet gören 100 kadından 52'si, 'Dünyaya yeniden gelsem, kadın olmak istemem'diyor.

Kadına şiddet 7 yılda yüzde bin 400 arttı

KADINLARIN yüzde 41.9'u fiziksel ve cinsel şiddete uğruyor. Türkiye'de kadın cinayetleri 7 yılda yüzde 1400 arttı. Eşinden şiddet gören 100 kadından 52'si, 'Dünyaya yeniden gelsem, kadın olmak istemem'diyor. Eski eşi tarafından sokak ortasında bıçaklanarak öldürülen Ayşe Paşalı, kadına şiddetin simgelerinden sadece biri.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Dün tüm dünyada kadın haklarından, onların ne kadar fedakar, cefakar ve kutsal olduğundan bahsedildi. Çalışan kadınların hakları, sözde de olsa teslim edilmeye çalışılıyor, kadınların hak ettikleri hayatı yaşayabilmeleri için planlar yapılıyor, projeler geliştiriliyor.

Türkiye'de yaşayan kadınların durumu ise biraz farklı. Onların önemli bir kısmına göre kadın olmak, şiddetle, acıyla, tacizle, tecavüzle ve ölümle iç içe yaşamak demek. Onlar kadın olarak doğdukları için kendilerini şanssız hissediyorlar. Öyle ki geçtiğimiz günlerde A&G tarafından Diyarbakır'da bin 802 kadınla yapılan bir araştırmada, eşinden şiddet gören 100 kadından 52'si dünyaya yeniden gelse, kadın olmak istemediğini söylüyor. Aynı araştırmaya göre, eşinden fiziksel şiddet gören her 100 kadından 39'u aynı zamanda cinsel şiddete de maruz kalıyor.

ÜRKÜTEN RAKAMLAR

Resmi veriler, Türkiye'deki kadın cinayetlerinin yedi yılda yüzde 1400 arttığını gösteriyor. 2002'den 2009'a kadar öldürülen kadınların sayısı 953. 2010 ve 2011 rakamları bu sayıya dahil değil. Yine istatistiklere göre Türkiye'de her 10 kadından dördü şiddet görüyor.

KADINLARIN YÜZDE 42'Sİ FİZİKSEL VE CİNSEL ŞİDDET GÖRÜYOR

Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü'nün 'Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması'na göre, Türkiye'de kadınların yüzde 41.9'u fiziksel ve cinsel şiddete uğruyor. Yüzde 49.9'la en fazla şiddete maruz kalan kadınlar 'düşük gelir'grubundan oluşuyor. Şiddet, yüksek gelir düzeyinde de azımsanmayacak oranda: Yüzde 28.7.

Eğitimi olmayan ya da ilköğretimini bitirmemiş kadınların yüzde 55.8'i şiddet mağduruyken, lise ve üzeri eğitim alan kadınlardan şiddet görenlerin oranı yüzde 27.2. Türkiye genelinde yaşadığı şiddeti kimseye anlatamayan kadın oranı yüzde 48.5. Düşük gelir düzeyinde bu oran yüzde 54.1, yüksek gelir düzeyindeyse yüzde 37.5. Türkiye genelinde 'ekonomik şiddete'uğrayan kadın oranı yüzde 23.4. Erkeklerin 'işten çıkmaya neden olma veya çalışmaya engel olma'oranı düşük gelir seviyesindeki kadınlarda yüzde 21.5 iken, yüksek gelir düzeyindeki kadınlarda neredeyse aynı: Yüzde 21.2.

Şiddet yaşamış kadınların yüzde 33.7'si 'hayatına son vermeyi düşündüğünü'söylüyor. Düşük ve yüksek gelir grubunda bu fikri aklından geçiren kadın oranı ise yüzde 34.6. Eğitimsiz kadınların yüzde 34.1'i, eğitimlilerinse yüzde 37.6'sı intihar etmeyi düşünmüş.

 

Kaynak: ORTADOĞU GAZETESİ {http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?haber=kadina-siddet-7-yilda-yuzde-bin-400-artti&id=19256}

 



Bu haber 1,252 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    12,473 µs