En Sıcak Konular

''KADDAFİ ÇEKİLİYOR'' İDDİASI

8 Mart 2011 13:09 tsi
''KADDAFİ ÇEKİLİYOR'' İDDİASI Kaddafi'nin sahip olduğu servetle birlikte güvenli şekilde ülkeden ayrılmasına izin verilmesi ve hakkında dava açılmaması karşılığında ülkeyi terk etmeye hazır olduğu öne sürüldü.

Muammer Kaddafi'nin çekilmek için Şartlarını sunduğu iddia edildi

Kaddafi çekiliyor mu?

Kaddafi'nin sahip olduğu servetle birlikte güvenli şekilde ülkeden ayrılmasına izin verilmesi ve hakkında dava açılmaması karşılığında ülkeyi terk etmeye hazır olduğu öne sürüldü.

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin sahip olduğu servetle birlikte güvenli şekilde ülkeden ayrılmasına izin verilmesi ve hakkında dava açılmaması karşılığında ülkeyi terk etmeye hazır olduğu öne sürüldü. Şark el Avsat gazetesinin, Bingazi'deki 'güvenilir kaynaklara' dayandırdığı habere göre Libya lideri muhaliflere bir temsilci göndererek, şartlarının kabul edilmesi halinde çekileceği mesajı verdi. Kaddafi, ailesi ile birlikte güvenli şekilde istediği yere gitmesine yardımcı olunması, uluslararası ceza mahkemesinde yargılanmasının önlenmesi ve servetine dokunulmamasını istiyor.
 
Kaynaklar ayrıca Kaddafi'nin felç geçirdiği ve ülkeyi terk etmeye hazırlandığı yönünde 'dedikodular' olduğunu da belirtti.
 
Muammer Kaddafi, Libya'yı asla terk etmeyeceğini ve bu topraklarda öleceğini duyurmuştu. Muhalifler de Kaddafi ile herhangi bir pazarlığa girmeyeceklerini belirtmişti. Gazete, iddiaların resmi kaynaklar tarafından doğrulanamadığına dikkat çekti.
 
Kaddafi: Afrika birliği heyet gönderiyor
 
Bu arada Kaddafi, Afrika Birliği'nin ülkeye olayların gerçek yüzünü gösterecek bir bilirkişi heyeti göndereceğini söyledi.
 
Kaddafi, France 24 kanalına dün gece yaptığı açıklamada, Libya'daki ayaklanmayla ilgili olarak Afrika ülkeleriyle düzenli olarak temas halinde olduğunu belirterek, "ülkesinde her şeyin normal olduğunu, onlara, olayların ortada bir sorun varmış gibi abartıldığını söylediğini" kaydetti.
 
Muammer Kaddafi ayrıca, Afrika Birliği'nin, Libya hakkında dış basında yayımlananların yüzde yüz yalan olduğunu doğrulayacak gerçekleri soruşturacak bir komite göndereceğini açıkladı. Kaddafi'nin Fransız televizyonuna yaptığı açıklama, El Cezire tarafından da yayımlandı.
 
Libyalı yetkililerden muhaliflere zeytin dalı
 
Eski Libya Başbakanı Cadallah Azous El Talhi, muhalif liderlerine diyalog çağrısında bulundu. Devlet televizyonuna çıkarak, ülkenin doğusundaki Bingazi kentinin ileri gelen şahsiyetlerine hitap eden El Talhi, muhaliflerin yeniden ülkeyi ele geçirmelerine şans vermemek, akan kanı durdurmaya yardım etmek ve krizi çözmek için ulusal diyaloğa şans tanınmasını istedi. El Talhi'nin, Libya lideri Muammer Kaddafi yönetiminin sıkı kontrolündeki devlet televizyonuna çıkarak muhaliflere çağrıda bulunması, eski başbakanın Trablus yönetiminin desteğini alarak böyle bir yayına çıktığını gösterdiği ve bunun Kaddafi'nin, yönetimine karşı çıkan muhaliflerle uzlaşıya hazır olduğunun en açık işareti olabileceği yorumunda bulunuluyor. Libya'nın doğusundan olan El Talhi, 1980'lerde başbakanlık yapmıştı. Trablus yönetimi geçen hafta Bingazi'ye insani yardımlar için bir temsilci atamıştı.
 
Kaddafi güçleri üç cephede yenildi
 
Libya'da muhaliflerin, Zaviye ve Misrata kentlerinde, Muammer Kaddafi'ye bağlı güçleri yendiği bildirildi. Muhalif Ulusal Libya Konseyi'nin sözcüsü, Bingazi'de düzenlediği basın toplantısında, muhaliflerin, Zaviye ve Misrata'da Kaddafi'ye bağlı güçleri yendiğini, bu iki kentin şu anda ''kurtarılmış'' olduğunu kaydetti.
 
Bin Cevad'da çatışma: 7 ölü
 
Bu arada Libya'nın Bin Cevad kentinde Libya lideri Muammer Kaddafi yandaşları ve muhalifler arasındaki çatışmalarda 7 kişi öldü. Hastane kaynakları, çatışmalarda 7 kişinin öldüğünü, 50 kişinin yaralandığını belirtti. Kaddafi'ye bağlı birliklerle önceki gün girdikleri çatışmalardan sonra doğuya doğru çekilmek durumunda kalan muhalifler yeniden toplanarak Bin Cevad kentine doğru ilerlemişti.
 
Savaş uçakları Ras Lanuf'u bombaladı
 
Libya'da savaş uçaklarının stratejik petrol kenti Ras Lanuf'u bombaladığı bildirildi. Bölgedeki AFP muhabiri, kentin yaklaşık 2 kilometre doğusunda bir patlamanın meydana geldiğini, daha sonra muhalif güçlerin saldırıyı uçaksavarla püskürttüğünü belirtti. Savaş uçakları, cuma gününden bu yana muhaliflerin elinde olan Ras Lanuf'u önceki gün de iki kez bombalamıştı.
 
Misrata'da çatışmalar: 21 ölü
 
Libya'nın batısındaki Misrata kentindeki çatışmalarda 21 kişinin öldüğü bildirildi. Hastane kaynakları, başkent Trablus'un 150 kilometre doğusunda muhaliflerin elindeki kentte muhaliflerle Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler arasında dün çıkan çatışmalarda biri çocuk 21 kişinin öldüğünü belirtti. Kentte, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi. Daha önce çatışmalarda 18 kişinin öldüğü açıklanmıştı.
 
Ban'dan sivillere saldırmayın çağrısı
 
Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Libya'da sivillere yönelik saldırıların derhal sona ermesi çağrısında bulundu. BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban'ın, Ürdün'ün eski Dışişleri Bakanı Abdelilah El Hatib'i, Libya özel temsilcisi olarak atadığı bildirildi. El Hatib'in Trablus'taki Libyalı yetkililerle, başta insani durum olmak üzere ülkede devam eden krizle ilgili istişarelerde bulunacağı ayrıca yakında New York'a geleceği de kaydedildi.
 
Sözcülük, Genel Sekreter'in, Libya Dışişleri Bakanı Musa Kusa ile de telefonda görüştüğü ve kendisine, Trablus'un, Libyalıları koruma yükümlülüğünü yerine getirmesi ve halkın meşru isteklerine kulak vermesi gerektiğini söylediği belirtildi.
 
Açıklamada, Ban Ki-mun, Libya hükümetini, orantısız güç kullanımına ve sivil hedeflere saldırılarına derhal son vermeye davet ederken uluslararası insani hukuku ihlal edenlerin sorumlu tutulması gerektiğini de bildirdi. Libya hükümetini şiddete son vermeye ve BM Güvenlik Konseyi'nin geçen hafta kabul ettiği 1970 sayılı karara uymaya davet eden Ban, Libya'daki yönetimi insan haklarına saygılı olmaya ve medya üzerindeki kısıtlamaları kaldırmaya da çağırdı.
 
"Sadece Kaddafi'nin istifasını görüşürüz"
 
Libyalı yetkililerin ulusal diyaloğa şans tanınması yönündeki taleplerine yanıt veren muhalifler,  Muammer Kaddafi yönetimiyle genel bir diyaloğa ihtiyaç olmadığını ve yapılacak herhangi bir müzakerenin öncelikle Muammer Kaddafi'nin istifası üzerine temellendirilmiş olması gerektiğini bildirdi.
 
Eski Libya Başbakanı Cadallah Azous El Talhi'nin isyancı liderlerine yönelik diyalog çağrısı konusundaki değerlendirmesi sorulan muhalif yetkili Ahmet Cebrail, "Talhi yakın bir tanıdığımdır. Libya'da geniş ölçüde saygı gören, Kaddafi'ye karşı durmuş biridir. Ancak yapılacak herhangi bir müzakerenin Kaddafi'nin istifa etmesi üzerine temellendirilmiş olması gerektiğini en başından bu yana söylüyoruz. Başka bir ara yol yok" dedi.
 
Muhaliflerden Türkiye'ye çağrı
 
Libya'nın Bingazi kentinde muhalifler tarafından kurulan Geçici Ulusal Konseyin Başkan Yardımcısı Abdülhafız Goga, Türkiye'ye, Libya'da paralı askerlerin halka karşı savaşmasını kınaması çağrısında bulundu. Libya'da Muammer Kaddafi yönetiminin sona erdirilmesi halinde, ülke yönetiminde söz sahibi olması beklenen Goga, Geçici Ulusal Konseyin binasında AA muhabirine açıklamalarda bulundu. Goga, Türkiye'nin Libya'daki halk devrimini tanımasını ve desteklemesini istedi. Üçüncü haftasına giren halk ayaklanmasında bugüne kadar ülkenin yaklaşık yüzde 75'inin muhaliflerin kontrolüne geçtiğini belirten Goga, ayaklanmanın amacının, Libya'da halk iradesinin tam olarak egemen kılınması olduğunu söyledi. Goga, ''Kaddafi'nin koltuğunu ne zaman bırakacağını bilemiyoruz, fakat halk ona koltuğunu bırakmasını söylüyor. Önemli olan budur'' dedi.
 
Goga, ülkesindeki son gelişmelerin halkın lehine olduğunu, amaçlarına ulaşıncaya kadar mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi. Kaddafi'nin paralı askerleri ve özel birlikleri sayesinde başkent Trablus'u hala elinde bulundurduğunu ifade eden Goga, ülkenin önemli birçok şehrinin ise muhaliflerin elinde olduğuna dikkati çekti. Goga, ''Kahraman askerlerimiz Kaddafi'nin birliklerini yenecek ve yakında Trablus'u da kurtaracak'' diye konuştu. Muhaliflerin kurduğu Geçici Ulusal Konseyin Başkan Yardımcısı Goga, Bingazi'deki çeşitli kesimlerden temsilcilerin katılımıyla oluşturulan konseyin ileride halkın beklentilerine cevap verecek bir yönetim yapısının oluşturulması doğrultusunda çalışmalarına başladığını söyledi.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://www.milligazete.com.tr/haber/kaddafi-cekiliyor-mu-192941.htm}



Bu haber 711 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,523 µs