En Sıcak Konular

CEP TELEFONU İLE BİLGİSAYARI KUMANDA EDEN PROGRAM YAPTI

4 Mart 2011 14:14 tsi
CEP TELEFONU İLE BİLGİSAYARI KUMANDA EDEN PROGRAM YAPTI Bilişim meraklısı Samsun Atakum Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümü 10. sınıf öğrencisi Emre Çoban, bilgisayar ve cep telefonu teknolojisini kendi yaptığı yazılım programı sayesinde yeni bir boyuta taşıdı.

Cep telefonu ile bilgisayarı kumanda eden program yaptı

Bilişim meraklısı Samsun Atakum Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümü 10. sınıf öğrencisi Emre Çoban, bilgisayar ve cep telefonu teknolojisini kendi yaptığı yazılım programı sayesinde yeni bir boyuta taşıdı. İlk başta ağabeyine şaka yapmak amacıyla yola çıkan Çoban, fikri zamanla olgunlaştırarak, cep telefonu ile web üzerinden bilgisayarı kumanda edebilen sistem geliştirdi. Sistemi okuluna kuran Çoban, benzer sistemi konut ve şirketlerin elektriği için de uygulayabileceğini belirtti. Çoban, yapacağı robotu da cep telefonu ile kumanda etmeyi tasarladığını söyledi.

Bilgisayarla küçük yaşta tanışıp program ve yazılıma merak saran Emre Çoban, zamanla program dillerini öğrenerek, bilgisayarların veri tabanlarını kullanabilecek seviyeye ulaşmış. Bunun yanı sıra zamanla büyük yazılımlar yazmaya başlayan Çoban, işi projelere kadar götürmüş. Yazılım konusunu çocuk oyuncağına çeviren öğrenci, okulda ve çevresinde yaptığı projeyle tanınıyor.

Cihan Haber Ajansı'na projenin ortaya çıkış hikayesini anlatan Samsun Atakum Endüstri Meslek Lisesi Bilişim Teknolojileri Bölümü 10. sınıf öğrencisi Emre Çoban, "2 yıl önce basit komutla çalışan yeni projeler üretmek için düşünüyordum. Bilgisayarı dışarıdan yönetip yönetemeyeceğim aklıma geldi. Bununla ağabeyime hem şaka yapmak hem de onu şaşırtmak istedim. Daha önce böyle bir şey olmadığı için çalışmaya başladım. Bir hafta mantığı ile uğraştım. 2 haftada da bitirdim. Yazdığım yazılım programı sayesinde telefondan mesajı bilgisayara gönderip ekranda çıkartmaya başladım. Yazılımı o zamanlar pek geliştirmemiştim. Sadece telefon üzerinden mesaj göndermek ve oturumu kapatmak için kullanıyordum. 1 sene kadar öyle durdu. Bilişim teknolojileri alanına gidersem bu projeyi hocalarıma söyler, yarışmalara girerim diye düşündüm.'' dedi.

Web Üzerinden Cep Telefonu ile Uzaktan Kumandalı Bilgisayar Kontrolü projesiyle Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü (ETOGM)'nün düzenlediği Proje Tabanlı Beceri Yarışması'na katılan, ancak seçilemeyen öğrenci, sistemin okulunda kullanması için programı yeniden yazmış. Bilgisayar bilimi okumak istediğini ifade eden Emre Çoban, projeyi geliştirmeye devam edeceğini söyledi.

Çoban, ''Sistem şu an cep telefonu ile çalışıyor. SMS ile yapmak istedim, ama maliyeti fazla olacağı için vazgeçtim. Ben de web üzerinden deneyip yaptım. Web üzerinden komutlar gidiyor, program o masa üstü yazılıma gelen komutları yorumluyor. Yorumlanan komutları da ben kendime göre ayarladım. Mesela bir mesaj gönderilecek, mesaj yazmadan önce mesajın önüne msg. yazıp sonra mesajını yazıyorsun. Gönderdikten sonra bilgisayarda aktif bir liste var. Bilgisayar ile mek adresi çıkartıyor. Orada mek adresini seçtikten sonra bilgisayarı kapatmak, oturum kapatmak, yeniden başlatmak, mesaj göndermek gibi istediğim her işlemi yapabiliyorum. Sistem kullanıcıyı etkilemiyor ve bilgisayara kesinlikle zarar vermiyor, yavaşlatmıyor.'' diye konuştu.

Bilgisayarın internete bağlanabilen her cep telefonu ile istenilen yerden kumanda edilebileceğinin altını çizen Çoban, ''İstediğim yerden kullanabiliyorum. Buna benzer örnekler var. Bluetooth ile çalışıyor. Onlar da biraz maliyetli olduğu için bilgisayara bağlanması gerekiyor. Ama bende öyle bir şey yok. Tamamen bağımsız. Kişi Amerika'da, buradaki bilgisayarı kapatabiliyor, mesaj gönderebiliyor ya da diyelim iş yerinde toplu bilgisayarları istenilen saatte kapatabilir, işlem yapabilir. Sistem şirkete göre yazılabilir. Bunu daha da geliştirebilirim. Telefon üzerinden bilgisayarı kilitleyebilirim. Bu sistem, internet tarayıcısı olan her telefonla yapılabilir.'' ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/cep-telefonu-ile-bilgisayari-kumanda-eden-program-yapti-192670.htm}



Bu haber 1,277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,654 µs