En Sıcak Konular

ERGENEKON'DA GAZETECİLERE OPERASYON

3 Mart 2011 11:53 tsi
ERGENEKON'DA GAZETECİLERE OPERASYON Geçtiğimiz günlerde gazeteci Soner Yalçın ile birlikte 2 Odatv çalışanının da gözaltına alınmasıyla başlayan soruşturma kapsamında İstanbul ve Ankara’da eş zamanlı olarak aralarında gazetecilerin de bulunduğu 10 kişinin evine baskın yapıldı.

Ergenekon'da gazetecilere operasyon!

Geçtiğimiz günlerde gazeteci Soner Yalçın ile birlikte 2 Odatv çalışanının da gözaltına alınmasıyla başlayan soruşturma kapsamında İstanbul ve Ankara’da eş zamanlı olarak aralarında gazetecilerin de bulunduğu 10 kişinin evine baskın yapıldı. Erken saatlerde yapılan baskında,gazeteci Ahmet Şık, Yalçın Küçük, Sait Kılıç (Odatv yazarı), Nedim Şener, Doğan Yurdakul (Odatv Genel Koordinatörü), İklim Bayraktar (Odatv yazarı), Mümtaz İdil (Odatv Ankara temsilcisi) ve eski MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu'nun evinde arama yapıyor. Müyesser Yıldız'ın (gazeteci) Ankara'daki evinde de arama var.

Ayrıca ev ve ofislerinde arama yapılan 11 kişi hakkında 'gözaltı kararı' da var.

OPERASYON 07.00'DE BAŞLADI

Polis ekipleri, saat 07:00’de eş zamanlı olarak başlatığı aramalarda ilk önce gazeteci Ahmet Şık’ın Kabataş’taki evine geldi. Bilgi Üniversitesinde Medya ve İletişim Sistemleri üzerine ders veren Ahmet Şık’ın evine gelen polis ekipleri, aynı anda üniversitedeki odasında da arama yapmaya başladı. Odatv baskınında yapılan aramada Ahmet Şık’ın polis-cemaat ilişkilerini ele alan ve basımı henüz yapılmayan kitabının taslaklarının bulunduğu iddia edilmişti.

YALÇIN KÜÇÜK'ÜN OFİSİNE ÇİLİNGİR ÇAĞIRILDI

Prof. Dr. Yalçın Küçük'e Ankara'daki Yüzüncü Yıl'daki Öncü Sitesi'nde bulunan evinde ve ofisinde sabahın erken saatlerinde aramalar başlatılmıştı.

Yalçın Küçük'ün ofisine alarm sistemi nedeniyle giremeyen güvenlik güçlerinin çilingir yardımıyla alarm sistemini etkisiz hale getirdiği ve kapıyı açtığı, aramalara bu şekilde başlayabildiği öğrenildi.

Ofiste “Ergenekon” soruşturması kapsamında çeşitli belgelerin arandığı ve incelendiği bildirildi.

Küçük'ün evindeki ve ofisindeki aramalar devam ediyor.

GAZETECİ SAİT KILIÇ GÖZALTINA ALINDI

Sait Kılıç'ın Üsküdar'daki evindeki arama sona erdi. Polisler ilk olarak evden evraklar ile çıktı. Daha sonra Kılıç da evden çıkarılarak polis aracına bindirildi.

NEDİM ŞENER'İN EVİNİN ARANMASINA TEPKİ

Polislerin, Nedim Şener'in Bakırköy Kartaltepe Mahallesi Akın Yolu Sokak Oğuzhan Sitesi'ndeki evinde arama yapmaya başlamasının ardından bazı komşularının pencerelerine ve balkonlarına Türk bayrağı astığı görüldü

HAKLARINDA GÖZALTI KARARI VAR

ERGENEKON soruşturması kapsamında 11 şüpheli hakkındaki arama kararı Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ün talebi üzerine İstanbul nöbetçi 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verildi. Haklarında gözaltı kararı verilen 11 kişi "ergenekon terör örgütü üyesi olmak" la suçlanıyor.
Prof. Dr. Yalçın Küçük, gazeteci Nedim Şener, yazar Doğan Yurdakul, eski MİT’çi Kaşif Kozinoğlu, gazeteci Ahmet Şık, Oda TV yazarı Eren Sait Çakır, Oda TV Ankara Temsilcisi Mümtaz İdil, Oda TV muhabiri İklim Bayraktar, Oda TV yazarı Müesser Yıldız, Oda TV yazarı Çoşkun Musluk ile Aydın Bıyıklı hakkında gözaltı ve arama kararı verildi.

ARAMALARIN GEREKÇESİ 'ERGENEKON TERÖR ÖRGÜTÜ ÜYELİĞİ'

Aramalar, 'Ergenekon terör örgütü üyeliği' ve 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' gerekçeleriyle yapılıyor.

EVLERİNDE ARAMA YAPILAN İSİMLER

Evlerinde arama yapılan isimler şöyle:

Gazeteci Nedim Şener

Yazar Yalçın Küçük

Eski MİT'çi Kaşif Kozinoğlu

Odatv yazarı Sait Kılıç

Gazeteci Ahmet Şık

Odatv muhabiri İklim Bayraktar

Odatv Ankara Temsilcisi Mümtaz İdil

Odatv’nin koordinatörü Doğan Yurdakul

Müyesser Yıldız

Aydın Bıyıklı [1]

Bavulun hazır mı birader!

 Evinde arama yapılan gazetecilerden Nedim Şener 18 Şubat'ta Posta gazetesinde 'Gazeteci hesap soran ve hesap verebilen kişidir' başlıklı yazısında' “Soner Yalçın ve arkadaşlarının işi tamam, sıra sende” diye yazıyorlar demişti.

Şener köşesinde şunları yazmıştı;

Soner Yalçın’ı da aldılar... Hrant Dink cinayetinde ihmali ve sorumluluğu bulunanların, Ergenekon soruşturmasını yürüten polisler olduğu anlaşıldığından beri bana yapılan uyarıların ardı arkası kesilmiyor. Şimdi de “Sıra sende. Soner’e söylüyorduk, bak, oldu. Bavulun hazır mı birader? Kalın pijaman, yün donun tamam mı kardeş?” diyorlar. Ne korkunç! Doğruları yazanın, sesini yükseltenin yeri hapishane mi? Bunu herkes biliyor ve en acısı bunu herkes kabulleniyor. Kabullenme bir yana, bunun şakası, mavrası yapılıyor. Gazeteci, okuru adına herkesten hesap sorduğu gibi herkese hesap verebilen adamdır. Gazeteci, şefine, müdürüne, meslek örgütlerine, savcıya, hakime, en önemlisi okura hesap verebilmelidir.


Ama gazetecilik günümüzde öyle bir hale getirildi ki ‘geçici izinle’ yapılan bir mesleğe dönüştürüldü. Tekerleğine çomak soktuğunuz bir cemaat, muhalefet ettiğiniz bir siyasi, foyasını ortaya çıkardığınız bir bürokrat, maskesini düşürdüğünüz bir polis hapse attırarak sizi meslekten alıkoyabilir. İşte bunun için ‘geçici izin’ benzetmesini yapıyorum.

Gazetecilik yapma izniniz her an birileri tarafından iptal edilebilir! Ne felaket, ne ürkütücü, ne utanç verici bir tablo! İnsan hakları, demokrasi, meslek ilkeleri, sansürsüz yayıncılık çoktan rafa kalkmış durumda. Artık kimse kimseden saklamıyor. Uluorta söylüyorlar: “Korkuyorum, yazamıyorum. Mustafa Balbay ile Tuncay Özkan’ı görmüyor musun? 2.5 yıldır Silivri’deler.” Bense hâlâ “Gazetecilikte korkuya yer yoktur. Gazetecilik çıkar ilişkilerini, duyguların mantığın önüne geçmesini, ideolojilere esir olmayı, özel hesap ve amaçlar uğruna kalem oynatmayı affetmez” diye çırpınıyorum. Bunu görenler de bana “Soner Yalçın ve arkadaşlarının işi tamam, sıra sende” demekte ısrar ediyorlar.


BENİ DE ALABİLİRLER

Nedim Şener bir TV programında da şunları söylemişti;

'Adliyeden edindiğim bilgilere göre Soner Yalçın'a ait bir dosyada benim de adım geçiyor. İddiaya göre söz konusu listede Ergenekon örgütünün 'Kullanılacak gazeteciler' listesinde benim de adım varmış. Buradan çıkışta belki beni de alabilirler" şeklinde konuşmuştu.' [2]

Kaşif Kozinoğlu'nun evinde de arama!

 Ergenekon kapsamında bu sabah evinde arama yapılan Kaşif Kozinoğlu, Türkiye'nin en gizemli askerlerinden biri. Eski bordo bereli Kozinoğlu ismi birçok kez gündeme gelmesine rağmen yüzünü gösteren temiz tek bir fotoğrafı olmayan eski bir MİT'çi...

Türkiye kamuoyu Kaşif Kozinoğlu'nu ilk kez 6 yıl önce dönemin Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile Alaattin Çakıcı'nın davası için yaptığı görüşmenin ortaya çıkması ile tanıdı.

YARGITAY-MİT-MAFYA

Telefon dinleme kayıtları ile ortaya çıkan bu olay o dönemde MİT-Mafya-Yargı üçgeninde yaşanan karmaşık ilişkileri gözönüne sermişti.

MİT bu gelişmelerin ardından ilk aşamada o dönemde görev başında olan Kaşif Kozinoğlu'na sahip çıktı.

MİT'in açıklamasına göre Kozinoğlu, Yargıtay Başkanı'na yapılacak bir suikast girişimini araştırıyordu. Ancak daha sonra bu ihbarın Çakıcı tarafından yapıldığı ortaya çıktı.

Mahkeme ise delillerden yola çıkarak yapılan görüşmelerin amacının Çakıcı'nın davasının lehine sonuçlanması için bir girişim olduğunu ortaya koydu.

HAKKINDA DAVA AÇILAN İLK ÜST DÜZEY MİT'Çİ

Kozinoğlu o dönemde MİT'te Operasyon Başkan Yardımcısı idi ve geçici bir görev için Tokyo'da olduğu açıklanmıştı.

Böylece, MİT tarihinde ilk kez, üst düzey bir görevli için böyle "şok" bir iddiayla ve "çeteye yardım ve yataklık" maddesinden dava açılmış oldu.

Sonuçta Çakıcı'nın Yargıtay'daki davasını, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya aracılığıyla takip ettiği iddia edilen MİT'çi Kaşif Kozinoğlu 5 ay hapis cezası aldı.

ESKİ BORDO BERELİ

Kozinoğlu, hem eski bir bordo bereli hem de üst düzey MİT görevlisi olması nedeniyle ismi bu kadar gündeme gelmesine rağmen halen Türkiye'nin en gizemli isimlerinden biri.

Medyada yer alan fotoğrafı bile yıllar önce çekilmiş görüntü kalitesi oldukça düşük bir kare.

Binbaşı rütbesi ile Özel Kuvvetler Komutanlığı'ndan emekli olan Kozinoğlu, daha sonra MİT'e çalışmaya başladı.

ÖZEL HAREKATÇILARI EĞİTTİ

Kaşif Kozinoğlu, 1986 yılında Özel Harp Dairesi'nde görevli iken Polis Özel Harekat timlerini eğitmek üzere görevlendirildi.

1987'de ise MİT'in kurduğu yurtdışında görev yapacak birimin kuruluşunda görev aldı.

AFGANİSTAN'DA GENERAL

Kaşif Kozinoğlu, MİT'te Operasyon Başkanlığı'nın altında Asya Ülkeleri Daire Başkanı Vekilliği yaptı.

Kozinoğlu'nun Afganistan'daki etkinliği hem ABD'nin işgalinden önce hem de sonrasında devam etti.

General Dostum'la yakın dostluğu bulunan Kozinoğlu, bu ülkenin önde gelenleri tarafından hala çok önemsenen bir aktör. Hatta bazı kaynaklara göre Kozinoğlu Afganistan'da general rütbesinde etkinliği olan biri.

SAHTE DİPLOMA SKANDALI

Özel Kuvvetlerin altında hizmet veren Muharebe Arama Kurtarma Birliği'nin kuruculuğunu yaptı. 1994 yılında yurtdışına çıkana kadar bu göredeydi. Görevi yıllar sonra yine Ergenekon operasyonunda yolları kesişecek Levent Göktaş'a bıraktı.

MİT-Yargıtay-Mafya üçgeninde yaşanan skandal sırasında Kozinoğlu ile ilgili ilginç bir olay daha ortaya çıktı. O da MİT'te yükselmek için teşkilata verdiği diplomanın sahte çıkması. (NTV) [3]

Gazeteci Ahmet Şık da uyarmıştı!

 Evinde arama yapılan isimlerden gazeteci Ahmet Şık, OdaTV aramalarında adının geçmesiyle ilgili, kendisi hakkında bir karalama ve yıpratma kampanyası başlatıldığını söylemişti.

Gazeteci Ahmet Şık'ın da editörü olduğu Haber Vesaire internet sitesinde 16 Şubat tarihinde yayınlanan haberde şu bilgilere yer verilmişti:

"Gazeteci Ahmet Şık, OdaTV’de ele geçirildiği söylenen belgeler arasında hazırlamakta olduğu kitabın dosya adının geçmesinin ve hakkında karalama kampanyası başlatılmasının tesadüf olmadığını düşünüyor:

“Hazırladığım kitap son 20-25 yılda emniyet teşkilatı içinde cemaat örgütlenmesi sürecini anlatıyor. Yazılanlardan anladığım kadarıyla kitabımın bir kopyası birilerinin eline geçmiş ve orada yazılanlar belli ki birilerini fazlasıyla rahatsız etmiş. Bu nedenle beni OdaTV vasıtasıyla ‘Ergenekon örgütü’yle ilişkilendirmeye çalışıyorlar. Böylece ‘birilerinin’ bana bu kitabı yazdırdığı iddiası dillendirilerek kitabın tarafsızlığı ve objektifliği gölgelenmeye, itibarsızlaştırılmaya çalışılıyor.”

Kitap dökümanı OdaTV'ye nasıl gitti?

"Uzun bir süredir telefonlarının dinlendiğini ve bu dinleme-izleme faaliyetinin kitap çalışmasıyla birlikte daha da sıkılaştığını düşünen Şık, kitabı hazırlarken gazete arşivlerinden, dava dosyalarından, dosyalardaki belgelerden yararlandığını ayrıca Emin Aslan, Sabri Uzun ve Hanefi Avcı gibi emniyet içinden isimlerle de görüştüğünü, kitap çalışması yapan bir gazeteci icin de bu görüşmelerin son derece normal olduğunu ifade ederek asıl sorulması gereken sorunun “000Kitap” adıyla kaydettiği kitap dokümanının nasıl olup da OdaTv’ye veya başka bir yere gittiği sorusu olduğunu söylüyor.

"Akla ve mantığa sığmaz"

“Soner Yalçın ve OdaTV ile de kitabım için görüştüğüm emniyet müdürleriyle de tamamen farklı görüşleri savunan, dünya görüşü açısından aramızda hiç bir ortak nokta bulunmayan, kendini “sosyalist” olarak tanımlayan bir gazetecinin, varlığı iddia edilen belgedeki gibi bu insanların yönlendirmesiyle bir kitap yazacağını ileri sürmek akla ve mantığa sığmaz” diyen Şık, Posta gazetesi yazarı Nedim Şener’in de meslektaş olarak tanıdığı ve saygı duyduğu bir insan olduğunu ancak belgede iddia edildiği gibi aralarında “Ahmet’i çalıştırsın” gibi bir ilişki olmayacağının da kendilerini tanıyan herkes tarafından bilindiğini söylüyor. [4]

Kaynak: GAZETEVATAN

[1] {http://haber.gazetevatan.com/ergenekonda-gazetecilere-operasyon/362847/1/Gundem}

[2] {http://haber.gazetevatan.com/bavulun-hazir-mi-birader/362867/1/Gundem}

[3] {http://haber.gazetevatan.com/kasif-kozinoglunun-evinde-de-arama/362889/1/Gundem}

[4] {http://haber.gazetevatan.com/gazeteci-ahmet-sik-da-uyarmisti/362875/1/Gundem}



Bu haber 839 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,023 µs