En Sıcak Konular

İSLAM COĞRAFYASI KAYNARKEN İSLAM DÜNYASI NEREDE?

3 Mart 2011 11:25 tsi
İSLAM COĞRAFYASI KAYNARKEN İSLAM DÜNYASI NEREDE? İslam âlemi ve özellikle bölgede etkin olma iddiasında bulunan Türkiye çeşitli gerekçeler öne sürüp, bu noktada üzerine düşen görevi üstlenmeyerek meydanı Batılı güçlere bırakıyor.

Libya'da kan gövdeyi götürüyor, Batı müdahaleden söz ediyor ama...

İslam dünyası nerede?

İslam âlemi ve özellikle bölgede etkin olma iddiasında bulunan Türkiye çeşitli gerekçeler öne sürüp, bu noktada üzerine düşen görevi üstlenmeyerek meydanı Batılı güçlere bırakıyor.

ABD'nin Akdeniz'e savaş gemileri göndermesiyle birlikte Batı dünyası Libya'ya askeri müdahale ihtimallerini tartışırken, asıl soruna eğilmesi gereken İslam dünyası her zaman olduğu gibi yine kılını kıpırdatmıyor. Ne Arap Birliği ne de BM'den sonra en büyük teşkilat olan İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) bırakın müdahaleyi ciddi herhangi bir adım yapmıyor. Sadece etkinliği olmayan sözde toplantılar düzenleyerek görüntüyü kurtarmaya çalışıyor.

İslam dünyası ve özellikle bölgede etkin olma iddiasında bulunan Türkiye de çeşitli gerekçeler öne sürerek bu noktada üzerine düşen görevden kaçarak, meydanı Batılı güçlere bırakıyor.

Uzmanlar: ABD, Libya'ya müdahale bahanesiyle İran'a gözdağı veriyor
Askeri müdahale bahanesiyle ABD'nin Libya'ya savaş gemileri göndermesini yorumlayan uzmanlar, Amerikan yönetiminin bu adımıyla İsrail'e güvence, Suriye'de savaş gemileri bulunan İran'a da gözdağı vermeyi amaçladığını belirtiyorlar. Öte yandan ABD'nin Akdeniz'de konuşlanacak iki Amerikan savaş gemisinin Süveyş Kanalı'nı geçtiği bildirildi. Kanal İdaresinden bir yetkili, rotası Akdeniz olan USS Kearsarge ve USS Ponce gemilerinin Süveyş'ten dün öğleden sonra çıktığını söyledi.

ABD'nin manevrası
Libya lideri Muammer Kaddafi'nin halkına karşı şiddet kullanmasının ardından, buna son vermek adı altında "her seçenek masada" diyen ABD, Libya'ya askeri müdahale konusunu gündeme taşıdı. Özellikle Amerikan savaş gemilerinin Süveyş'i geçerek Akdeniz'e çıkacağı haberleriyle, "ABD Libya'ya müdahaleye mi hazırlanıyor" şeklinde tartışmalara dönüştü.

Amerikalı yetkililerin, bunların savaş gemisi olmasının yanı sıra insani yardım ünitelerine de sahip olduğuna dikkat çekmesi, kamuoyunun beklentilerine yönelik ihtiyati bir açıklama olarak değerlendirildi.

Nitekim ABD Savunma Bakanı Robert Gates, gemilerin gerekirse tahliyelere ve insani yardıma destek olacağını belirtti. Ancak bazılarına göre ABD'nin bu hamlesi, aslında Kaddafi'ye bir nevi "sembolik güç gösterisi" ve "gözdağı" niteliği de taşıyor.

Libya muhalefeti ABD'yi istemiyor
Bu arada Libya muhalif güçlerinin bu müdahaleyi şu an istememesi. BBC'nin bir radyo programına katılan, Libya'daki protestocuları Facebook üzerinden örgütleyen Libyalı bir genç de ABD ve Batı'nın askeri müdahale dışındaki her türlü desteklerine hazır olduklarını, ancak ülkedeki sorunu Libya halkının dış müdahale olmadan kendisinin çözmesi gerektiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Libya'daki muhalif güçlerin bu işi kendilerinin halletmek istediklerinin ve dışarıdan müdahaleden yana olmadıklarının farkında olduklarını söyledi.

Kaynak: MİLLİ GAZETE {http://www.milligazete.com.tr/haber/islam-dunyasi-nerede-192549.htm}



Bu haber 2,455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,426 µs