En Sıcak Konular

LİBYA'YA ULUSLARARASI BASKI ARTARKEN ÇATIŞMALAR BÜYÜYOR

2 Mart 2011 12:53 tsi
LİBYA'YA ULUSLARARASI BASKI ARTARKEN ÇATIŞMALAR BÜYÜYOR ABD'nin yönlendirdiği savaş gemileri ve jetler Akdeniz'de konuşlanırken, Libya'da da çatışmalar büyüyor.

ABD gemileri Akdeniz’de, Libya'da çatışmalar sürüyor

ABD'nin yönlendirdiği savaş gemileri ve jetler Akdeniz'de konuşlanırken, Libya'da da çatışmalar büyüyor. El Cezire, isyancıların başkent Trablus'a doğru harekete geçtiğini bildirirken, Devlet Başkanı Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler ise Doğu'da isyancıların elindeki iki kente saldırı düzenledi.

El Cezire televizyonu, isyancıların başkent Trablus'a doğru harekete geçmeye hazırlandığını bildirdi. Libya'nın doğusundaki kentlerin çoğu isyancıların elinde bulunuyor. Kaddafi ve kendisine bağlı güçler ise kuzeybatıdaki başkent Trablus ve civarını kontrol altında tutuyor.

El Cezire, isyancılara bağlı birliklerin Bingazi'nin 190 kilometre güneyindeki Ecdebiye kentinin batısından geçerken görüldüklerini ifade etti.

İsyancıların Trablus'a yönelik girişimlerine Kaddafi'ye bağlı güçler de saldırılarını artırarak yanıt veriyor. Uluslararası ajanslar, isyancıların elinde bulunan Ecdebiye kentinin doğusunu Kaddafi'ye bağlı güçlerin bombaladığını bildirdi. Bölgeden ilk gelen haberler, Trablus'a 750 kilometre mesafedeki Ecdebiye ve Brega kentlerinin yeniden Kaddafi'ye bağlı güçlerin kontrolüne geçtiği yönündeydi.

Ancak daha sonra üzerindeki uluslararası baskı giderek artan Libya hükümeti, bu bilgiyi yalanladı. Ardından Ecdebiye kentindeki isyancıların sözcüsü, Kaddafi yanlısı güçlerin "vur-kaç" taktiği uygulayarak, kenti vurduğunu ve daha sonra geri çekildiğini bildirdi.

ULUSLARARASI BASKI ARTIYOR      

ABD'nin gönderdiği savaş gemileri ise Akdeniz açıklarında bekliyor. Süveyş Kanalı'ndan Pazartesi günü geçiş yapan USS Barry, Akdeniz'de demirledi. 

2,000 deniz piyadesi taşıma kapasitesine sahip olan USS Kearsarge ve USS Ponge adlı savaş gemileri ise Süveyş'ten geçerek, bugün içerisinde Akdeniz'e ulaşmaları bekleniyor.

Beyaz Saray, söz konusu gemilerin insani yardım amaçlı faaliyetlerden dolayı konuşlandırıldığını açıkladı. Ancak ABD'liler, "her türlü seçeneğin hala masada olduğunu" da vurguladı.

Savunma Bakanı Robert Gates, "Çok sayıda seçenek ve olasılığı değerlendiriyoruz. Henüz herhangi bir eylem kararı alınmış değil" dedi.

ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerin Kaddafi’yi devirmek için çalıştıkları senaryolar ise şöyle:

1-Sürgüne gitsin: ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Kaddafi ve ailesinin iktidardan ayrılarak sürgüne gidebileceğini açıkladı. Böyle bir durumda ‘Kim alır’ sorusu gündeme geliyor. Akla gelen tek yer Kaddafi ile yakın dostluğu bulunan Zimbabwe.

2-Çevresi darbe yapsın: Bu amaçla ABD Libya’nın mal varlığını dondurdu, 30 milyar dolarına da el koydu. BM Güvenlik Konseyi kararında da ‘Uluslararası Mahkeme’ sopası gösterilerek, Kaddafi çevresine “Onun yanında durdukça siz de mahkemeye gidersiniz” mesajı verildi.

3-İsyancılara silah verelim: ABD’nin BM Büyükelçisi Susan Rice, Libya’da muhaliflerle gizli temasları sürdürdüklerini ancak muhaliflerin de henüz kendi aralarında bir bütünlük sergilemediğini açıkladı. Muhaliflerin silahın yanısıra askeri eğitime de ihtiyacı var.

4-Batı müdahale etsin: ABD, NATO üyelerinin Lİbya’ya müdahale konusunda fikir birliği içinde olmadığını duyurdu. Pentagon, Libya’ya müdahalede şimdilik durum değerlendirmesi yaptıklarını ve verilmiş bir karar olmadığını açıkladı. (hurriyet.com.tr / DIŞ HABERLER)

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/dunya/17161818.asp?gid=373} 

 



Bu haber 715 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,429 µs