En Sıcak Konular

TÜRK SPORU TEHDİT ALTINDA!

27 Şubat 2011 13:45 tsi
TÜRK SPORU TEHDİT ALTINDA! Tahkim Kurulları’nın onadığı disiplin cezalarının iptali için sporcular yerel mahkemeye gidebilecek. Kırmızı kart gören bir oyuncu bile aldığı cezayı mahkemelerde değiştirebilir.

Büyük tehlike

Türk sporu tehdit altında! Artık Tahkim Kurulları’nın kararları için yargı yolu açık

Tahkim Kurulları’nın onadığı disiplin cezalarının iptali için sporcular yerel mahkemeye gidebilecek. Kırmızı kart gören bir oyuncu bile aldığı cezayı mahkemelerde değiştirebilir.

ANAYASA Mahkemesi’nin 5849 sayılı TFF kanunundaki “Tahkim Kurulu kararlarına karşı yargı yoluna başvurulamaz” hükmünü iptaliyle ilgili gerekçeli karar dünkü Resmi Gazete’de yayınlandı ve Türk Sporu için de büyük tehlike kapıya dayandı. İptal kararıyla birlikte bundan böyle başta profesyonel futbolcular olmak üzere, Türkiye’deki tüm sporcular Tahkim Kurulları tarafından onanan disiplin cezalarının iptali için yerel mahkemelere başvurabilecek. Ve yerel mahkemeden çıkabilecek aksi kararlar da geçerli olabilecek.

ÖRNEĞİN kırmızı kart gören ve bu nedenle 3 maç ceza alan bir futbolcu, Tahkim’in bu cezayı onamasının ardından mahkemeye başvurup, cezası ile ilgili itirazda bulunabilecek, hatta ceza değiştirilebilecek.

HATIRLANACAĞI gibi Ankara 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin başvurusu üzerine konuyu görüşen Anayasa Mahkemesi söz konusu hükmün “Bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz” bölümünü 2’ye karşı 13 üyenin oyuyla, iptal etmişti. Dün yayınlanan gerekçeli kararda özetle şu görüşlere yer verildi:

ÖZGÜRLÜK HAKKINA AYKIRI

“İTİRAZ konusu kuralda tarafların yargı mercileri önünde dava haklarını kullanmaları engellenmektedir. Kurulun kesin ve nihai kararlarına karşı yargıya başvurulamaması hak arama özgürlüğü ile bağdaşmaz. Kuralın (...ve bu kararlar aleyhine yargı yoluna başvurulamaz) kısmı Anayasa’nın 9 ve 36. maddelerine aykırıdır.”

Anayasa Mahkemesi üyeleri Fettah Oto ve Serdar Özgüldür’ün karşı oy gerekçeleri ise şöyle: “Dava konusu kural, Türkiye’nin uluslararası yükümlülüğünün tabii bir sonucudur. Dolayısıyla, TFF Tahkim Kurulunun futbolla ilgili uyuşmazlıkları kesin olarak sonuçlandırmasında Anayasa’nın 9. ve 36. maddelerine aykırı bir yön bulunmamaktadır.”

‘Dünya Kupası’na alınmayabiliriz’ - Levent Bıçakçı

“TÜRK Sporu’nu ciddi bir tehlike bekliyor. Çünkü Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı GSGM Tahkim Kurulu’nu da kapsıyor.

DİĞER ülkelerde sporun kendi uygulamalarının dışında yargıya gitmek için somut gerekçeler ya da anayasal düzene aykırılık gibi nedenler isteniyor. Onun dışındaki tüm anlaşmazlıklar Spor Mahkemeleri ya da CAS’ta bitiyor. FIFA tüm üye ülkelerden bunu uygulamasını istiyor. Aksi durumda FIFA’dan ağır ceza gelebilir. Türkiye, Dünya Kupası’na alınmama ya da uluslararası transfer yasağı gibi cezalar alabilir. TFF’nin anayasa değişikliği talebi doğru bir girişim.”

‘Türk CAS’ı hemen kurmamız gerek’ - Kemal Kapulluoğlu

“BİZ Türkiye’de olması gereken spor yargı sistemini kuramadık. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı bir uyarıdır. Uyarıda ‘Bugüne dek yaptığınız doğru olmamış. Doğru sistemi FIFA’nın istediği biçimde kurmanız gerek’ deniliyor.
Türk CAS’ı kurmak için hızlı ve doğru biçimde çalışmak lazım. Sadece futbol değil, tüm spor dalları için bu gerekli. Genel yargılama ile spor yargılaması uyuşmayacağına göre, spor tahkim yasasını anayasayla çelişmeyecek biçimde yapmak lazım. Anayasa Mahkemesi bunun için start verdi.”

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/buyuk-tehlike/362006/5/Spor}

 



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,640 µs