En Sıcak Konular

AB VİZE'DE YAN ÇİZDİ TÜRKİYE REST ÇEKTİ

25 Şubat 2011 22:00 tsi
AB VİZE'DE YAN ÇİZDİ TÜRKİYE REST ÇEKTİ AB'nin öne sürdüğü koşullar yerine getirilmesine rağmen Türkiye ile vize muafiyeti görüşmelerine başlanması için yetki vermemesi, Türkiye'nin tepkisini çekti

AB vizede yan çizdi, Türkiye rest çekti     
 
Avrupa Birliği'nin (AB) öne sürdüğü koşullar yerine getirilmesine rağmen Türkiye ile vize muafiyeti görüşmelerine başlanması için yetki vermemesi, Türkiye'nin tepkisini çekti.

DAVUTOĞLU: İMZALAMAYIZ

Davutoğlu'nun Twitter mesajı:

"AB ile ülkemiz arasında başlaması gereken vize muafiyeti süreci konusunda AB İçişleri Komiseri Sn Cecilia Malmström ile son durumu konuştum. Sayın Malmström'e samimi çabaları için teşekkür ediyorum. Ancak Avrupalı dostlarımızın anlaması gereken nokta şu: Biz Türkiye olarak ikinci sınıf bir ülke değiliz. Her medeni halk gibi eşit muamele istiyoruz. Konsey komisyona Türkiye ile vize muafiyetini hedefleyen bir yetki vermedikçe Gerikabul Anlaşması ne imzalanacak ne de uygulanacaktır. Tavrımız net: Taahhüde karşı taahhüt, sözlü karara karşı sözlü karar, yazılı karara karşı yazılı karar, uygulamaya karşı uygulama. "

DIŞİŞLERİ: TAAHHÜTLER YERİNE GETİRİLSİN

AB Adalet ve İçişleri Bakanları bu hafta içinde yaptıkları toplantıda, Türkiye ile mutabakata varılan geri kabul anlaşmasını onaylarken, vize muafiyeti konusunda Komisyon'a yetki verdi.

Bu gelişme Türkiye'nin sert tepkisine neden oldu. Dışişleri Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada, "Bakanlığımız tarafından 14 Aralık 2010 tarihinde yapılan basın açıklamasında da belirtildiği üzere GKA'nın (Geri Kabul Anlaşması) nihayetlendirilerek parafe edilmesi, Türkiye ile AB Komisyonu arasında vize muafiyetine giden vize diyaloğu sürecinin başlatılmasıyla paralellik arz etmelidir. Bu süreç, aşamalı bir nitelik taşımakta olup ilk aşamasında vize liberalizasyonu ile başlaması ve vize muafiyetiyle sonuçlanması gerekmektedir" dedi.

AB, Türkiye'ye vize muafiyeti getirmek konusunda iki teknik koşul öne sürüyordu. Bunlardan ilki biyometrik pasaportun kullanıma sokulması, diğeri de geri kabul anlaşmasının imzalanması.

TEKNİK ENGEL KALMADI

Türkiye ile AB, kaçak yollarla giren göçmenlerin AB sınırlarına geçiş yaptıkları ülkeye iadesini öngören anlaşma üzerinde uzun süredir müzakereler yürütüyordu.

Dolayısıyla müzakerelerin Ocak ayı sonunda uzlaşmayla tamamlanması sonucunda vize muafiyeti görüşmelerinin başlatılmasının önünde de herhangi bir teknik engel kalmadı.

Ancak, AB, siyasi nedenlerden dolayı Türkiye'nin beklentilerinin aksine vize muafiyet görüşmelerine yeşil ışık yakmadı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yayımladığı mesajda, "Biz Türkiye olarak ikinci sınıf bir ülke değiliz. Her medeni halk gibi eşit muamele istiyoruz. Konsey komisyona Türkiye ile vize muafiyetini hedefleyen bir yetki vermedikçe Geri Kabul Anlaşması ne imzalanacak ne de uygulanacaktır" dedi.

“ANLAŞMAYI İMZALAMAYIZ” RESTİ

Geri kabul anlaşması, her yıl kaçak göçmen meselesi nedeniyle maddi ve siyasi birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalan AB açısından büyük önem taşıyor.

Böylece, AB'nin taahhüdünü yerine getirmemesi üzerine Türkiye de kaçak göçmenlerin iadesi kartını net bir şekilde masaya koymuş oldu.

Davutoğlu bu durumu, "Tavrımız net: Taahhüde karşı taahhüt, sözlü karara karşı sözlü karar, yazılı karara karşı yazılı karar, uygulamaya karşı uygulama" diye özetledi.

AB'nin Türkiye'ye yönelik vize uygulamasının kaldırılmasının önünde teknik ya da hukuki engel bulunmuyor. Son dönemde AB ülkelerindeki mahkemelerin aldığı kararlar da vize uygulamasının hukuksuzluğunu ortaya koydu.

MUAFİYETİ OLMAYAN BİR TEK TÜRKİYE VAR

Türkiye ile aynı anda katılım müzakerelerine başlayan Hırvatistan, seneler önce vize muafiyeti kazandı. AB ile ilişkileri Türkiye'den daha alt bir statüde bulunan Sırbistan, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Makedonya gibi ülkeler de vize muafiyetine sahip.

Son olarak AB, Moldova ile de vize muafiyet görüşmelerine başladı. Ukrayna ile de görüşmelerin başlaması gündemde.

Vizesiz Avrupa hakkını savunan bazı sivil toplum kuruluşlarının hesaplamalarına göre, Türk vatandaşlarının vize için AB ülkelerine yaptığı ödeme şu ana kadar 1 milyar euroya yaklaştı.(hurriyet.com.tr / DIŞ HABERLER)

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/dunya/17122251.asp?gid=373}


 



Bu haber 723 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,773 µs