En Sıcak Konular

SARKOZY'YE SOĞUK KARŞILAMA

25 Şubat 2011 17:25 tsi
SARKOZY'YE SOĞUK KARŞILAMA Sarkozy'i Türkiye'ye geldi. Karşılamaya hiçbir bakan gitmedi. Sarkozy'yi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek karşıladı

Sarkozy'ye soğuk karşılama!

Sarkozy'i Türkiye'ye geldi. Karşılamaya hiçbir bakan gitmedi. Sarkozy'yi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek karşıladı. Gökçek, Twitter'dan 'Mecburen karşılamak bana kaldı' diye yazdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, G-20 dönem başkanı sıfatıyla 6 saatlik jet ziyaret için Ankara'ya geldi. Fakat Cumhurbaşkanı Sarkozy'yi karşılama hiçbir bakan gitmedi. Sarkozy'yi, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek karşıladı.

Sarkozy bugün, hem Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hem de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşecek.

FRANSA’YA “MÜTEKABİLİYET” UYGULAMASI

Havaalanında gerçekleştirilen karşılama, Fransa’ya karşı “mütekabiliyet” çerçevesinde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Türk mevsimi etkinliklerinin açılışı nedeniyle Paris’e yaptığı ziyaret sırasında da kendisine “asgari karşılama” düzenlenmişti.
Sarkozy’yi karşılamaya tek bir bakanın bile gitmemesine rağmen, Türkiye’nin olağan protokol uygulamalarında, çalışma ziyaretinde de bulunsa, devlet başkanları genellikle bir kabine üyesi tarafından karşılanıyor.
Hatta, gelen liderin daha önce Türkiye’ye yönelik tutumu gözönüne alınarak, havaalanındaki karşılama düzeyi daha yüksek bile tutulabiliyor. Mesela, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Ankara’ya gelişinde bizzat Cumhurbaşkanı Gül tarafından havaalanında karşılanmıştı.

ERDOĞAN’I PARİS’TE BAKAN KARŞILAMIŞTI

Ancak Gül’e yapılan uygulama sadece Türk basınında değil, Fransız basınında da tepki görünce, Türk Mevsimi etkinliklerinin kapanışı için Paris’e giden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a farklı bir uygulama yapılmıştı. Başbakan Erdoğan’ı havaalanında Fransa'nın Avrupa İşlerinden sorumlu Bakanı Pierre Lelouche karşılamıştı.

SARKOZY, GÜL’ÜN YANINDA SAKIZ ÇİĞNEMİŞTİ

Sarkozy’nin Cumhurbaşkanı Gül’e yönelik olan ve Fransız basınını bile kızdıran tavrı, özellikle iki liderin Türk mevsimi etkinlikleri çerçevesinde katıldıkları bir sergi açılışı sırasında iyice ortaya çıkmıştı.
Açılışa, planlanan saatten 10 dakika geç gelen Sarkozy, bir de tüm tören sırasında açıkça sakız çiğnemişti.

SARKOZY “JEST” YAPIYOR

Sarkozy’nin Ankara ziyaretinde protokol açısından bir diğer ilginç nokta, Fransa Cumhurbaşkanı’nın kısa programına Anıtkabir ziyaretini de dahil etmesi.
Sarkozy, Ankara’ya “Fransa Cumhurbaşkanı” sıfatıyla gelmesine rağmen, ziyaret amacı “iki ülke ilişkileri” çerçevesinde değil; G-20 dönem başkanı sıfatıyla yapıyor ziyaretini. Bu nedenle de ziyaret, protokoler açıdan “resmi” değil, “çalışma ziyareti” olarak geçiyor.
Çalışma ziyaretleri ile resmi ziyaretler arasındaki en büyük fark şudur; ziyaret eden lider “resmi” ziyaret yapıyorsa, gittiği ülkelerdeki sembolik öneme sahip bir mekanı da ziyaret eder. Bu mekan Türkiye açısından “Anıtkabir” dir.

Sarkozy, Ankara’ya “resmi ziyaret” kapsamında gelmemesine rağmen, Anıtkabir’i de programı kapsamına aldı.

GÖKÇEK'TEN TWITTER'DA AÇIKLAMA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından Sarkozy'i neden kendisinin karşıladığını şu sözlerle anlattı:

Büyükşehir Başkanvekili, Meclis Başkanvekili ve Grup Başkanı yurt dışında olduğu için mecburen Sarkozy'i havalanında karşılamak bana kaldı.

Biliyorsunuz protokol karşılaması Vali, Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı veya bunların vekilleri tarafından yapılır.

İnternetlerde çıkan haberler üzerine açıklama yapmak istedim. [1]

Türkiye-AB ilişkisinde başka yollar aramalıyız!

 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda 'Avrupa Birliği verdiği sözleri tutmalı.' dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy ise 'Mutabık olmadığımız malum bir konu var. Üyelik ve ortaklık gibi çeşitli konularda, ki ortaklığın olmayacağı Türkiye defalarca söylendi, başka çözümler de bulunabilir.' dedi.

Sarkozy toplantıda şunları söyledi;

'Sayın Gül'ün daveti üzerine buraya geldim. Çok saygı duyduğum bir devlet adamı. 19 yıldır Türkiye'ye Fransız Cumhurbaşkanı gelmemiş. Buna son veren Cumhurbaşkanı olmaktan mutluyum.. 2 sebep ten bu daveti kabul ettim. Türkiye'nin uluslararası alanda oynadığı role inanıyorum.
G-20'de Türkiye'nin desteği bizim için çok önemli...

G-20 Dönem Başkanlığı dönemimizde en önemli ülkelere ziyaret gerçekleştiriyorum. Çin ve ABD'ye de gittim.

Türkiye'de hammadde fiyatlarının düzenlenmesi konusunda Nisan ayında bir seminer düzenlenmesini istiyoruz. Sayın Gül de sıcak baktı bu duruma... Türkiye'ye nükleer alanda sınırsız işbirliği teklif ettik. Ayrıca terörle mücadeleden de bahsettik.


TÜRKİYE-AB İLİŞKİSİNDE BAŞKA YOLLARDA BULUNABİLİR

Mutabık olmadığımız malum bir konu (AB) var. Devlet adamları olarak bu konudan bahsettik. Her iki tarafın da kırmızı çizgilerini anlamaya çalıştık. Ne Avrupa’nın istikrarsızlaşmasına gitmeyecek ne de Türk toplumunun küçük düşmesine neden olmayacak uygun bir yol bulmaya çalıştık.

Farklı görüşlerimiz olabilir ama birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Üyelik ve ortaklık dışında başka yollarda bulunabilir AB-Türkiye ilişkisinde.

ÇIKMAZ BİR YOLA GİRMEKTENSE...

AB içinde bazı ülkeler olarak bunun (Türkiye'nin AB üyelği) uygun olmadığını düşünüyoruz ama müzakereler de devam etmeli. Bu Türkiye için de faydalıdır. Günün birinde çıkmaz bir yola girmektense bir uzlaşı yolu bulmalıyız. Bu durumda Kıbrıs'ın da rolü var. Biz açık sözlülüğü tercih ediyoruz.

Sayın Sarkozy bu ziyaretini yeni dönem başkanı sıfatıyla yaptı. 1992 yılında beri bir Fransız Cumhurbaşkanı Türkiye’yi ziyaret etmediği için kendisini o sıfatla beklediğimizi de söyledik. Kendisi de gelme arzusu olduğunu söyledi.

GÜL NE DEDİ?

'Farklı düşüncelerimizi gayet açıklılıkla konuştuk. Ne kadar eski ilişkilerimiz olduğunu ifade ettik. Ekonomik ilişkilerimiz 12 milyar euroya gelmiştir. Bütün AB’nin bize verdiği sözlerin arkasında durmasını bekliyoruz. Müzakere süreci bittikten sonra birliğin bazı üyeleri referandum kararı almışlardır. O zaman verecekleri kara ne olursa bunu saygıyla karşılaşacağımız paylaştım. Bu konunu Türk halkı tarafından hassasiyetle takip edildiğini söyledim. Ortadoğu’daki son gelişmeler son derece önemlidir. Orada olup bitenler bizleri yakından ilgilendirmektedir.' [2]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

1.http://haber.gazetevatan.com/Haber/361721/1/Gundem
2.http://haber.gazetevatan.com/turkiyeab-iliskisinde-baska-yollar-aramaliyiz/361763/1/Gundem



Bu haber 806 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,110 µs