En Sıcak Konular

KADDAFİ'YE 50 KM KALDI!

24 Şubat 2011 11:41 tsi
KADDAFİ'YE 50 KM KALDI! 45 bin kişilik ordudan 40 bin asker isyan saflarına katıldı. Muhalifler başkentin 50 km yakınına kadar kontrolü ele geçirdi.

Kaddafi'ye 50 km kaldı!

Kaddafi’nin TV’ye çıkıp “Sokağa çıkıp hapçı terörist fareleri yakalayın” çağrısına başkent Trablus’taki birkaç yüz kişi dışında uyan olmadı

45 bin kişilik ordudan 40 bin asker isyan saflarına katıldı. Muhalifler başkentin 50 km yakınına kadar kontrolü ele geçirdi. Kaddafi son koz olarak petrol kuyularına sabotaj emri verdi.

ÖLÜ SAYISI 1000’İ AŞTI

Libya’daki isyanın 10’uncu gününde isyancılar ordunun büyük bölümünün kendilerine katılması sonrasında ülkede kontrolü büyük ölçüde ele geçirmeyi başardı. Libya’nın çölleri dışındaki yerleşim merkezlerinin çoğunda askerler silahlarıyla birlikte muhalif saflara geçti. Tobruk, El Bayda, Bingazi gibi kentlerde askerler Kaddafi karşıtı pankartlar taşıyarak eylemlere dahi katıldı. Libya’da Kaddafi’nin kendisine karşı darbe yapılmasını engellemek için kasıtlı olarak zayıf bıraktığı ordudaki 45 bin askerin 40 bini ya muhaliflere katılmış durumda ya da emirleri uygulamayı reddediyor.

Paralı askere 18 bin $

Kaddafi bu durum karşısında 44 helikopterle son kale olan Trablus’a Afrika ülkelerinden getirdiği paralı askerleri yığdı. Çatışmaların ilk günlerinde Kaddafi’nin günlük 500-2000 dolar verdiği askerlerin şimdi adam başı 18 bin dolar para aldıkları iddia ediliyor. Çad, Nijerya ve Gine’den gelen askerler, sokakta kimi şüpheli görürse vurma özgürlüğüne sahip.

Devrim bayrağı çektiler

Muhalefet tarafından Facebook’a gönderilen yeni video kayıtlarında hükümet karşıtı çok sayıda göstericinin Trablus’un 50 kilometre batısındaki Zaviya’da bir binaya, Kaddafi öncesi monarşi dönemine ait bayrağı asmalarının görüntüleri yer aldı. Emirleri dinlenmeyen ve her geçen gün ülkede iktidarı sarsılan 42 yıllık diktatör Kaddafi, 75 dakikalık TV konuşmasında söylediği gibi, “kanının son damlasına kadar çatışma ve ölmeden gitmeme” yolunu tercih etti. Son çare olarak elindeki en büyük silah olan petrol kartını oynadı. Dünya petrol arzının yüzde 2’sini sağlayan Libya, Avrupa’ya bütün petrol ihracını kesti.

Petrol kuyularına sabotaj

Amerikan Time dergisi Kaddafi’nin ülkenin güneyinde bulunan petrol kuyularına da sabotaj yapılması emrini verdiğini duyurdu. Kaddafi’nin böylece dünyaya, “Ya burada kalırım ya da tüm dünyayı kaosa sürüklerim” mesajı vermek istediği ifade edildi. Kaddafi’nin bu petrol şantajı sonrasında dünyada petrol fiyatları çıldırdı. Bir haftalık artış yüzde 12’ye çıktı. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, “Libya ile tüm ekonomik bağlar kesilsin” dedi.

2 bin ceset iddiası

Kaddafi petrol silahıyla da kalmadı, isyancılara destek verdiği gerekçesiyle El Cezire televizyonunun sinyalini tamamen bloke etti, internet erişimini de engelledi. 10 günlük çatışmaların bilançosu konusunda ise çelişkili rakamlar geliyor. Resmi kaynaklar ölü sayısının 600’ü aştığını belirtse de Libya’nın en önemli uluslararası ticaret partneri olan İtalya’nın Dışişleri Bakanı Frattini kendilerine gelen bilgilerde ölü sayısının 1000’i aştığını gösterdiğini söyledi.

İçişleri Bakanı kaçırıldı

Öte yandan bağımsız kaynaklar sadece Bingazi bölgesinde 2 bin ceset olduğunu belirtiyor. Adalet Bakanı ve birçok ülkedeki elçilerin istifasının ardından kendisinin de görevi bıraktığını açıklayan İçişleri Bakanı dün çeteler tarafından kaçırıldı.

CUMA GÜNÜ BU İŞ BİTECEK!

İsyancıların eline geçen bölgelerde halk kent idarelerini kurdu. Mısır sınırındaki muhafızlar kaçtığı için yerel aşiret büyüklerinin muhafızlarının yerine yerel komiteler kurduğu belirtildi. Protestocular, Trablus’un 800 kilometre doğusundaki Acdabiya kentinin bütün yollarını kontrol ettiklerini ve Sitre Körfezi çevresindeki ana petrol sahalarına ilerlediklerini öne sürdü.

İnternette organize olan ve kendilerine 17 Şubat hareketi adını veren genç muhalifler, bütün polis ve silahlı kuvvetler birimlerine ile Libyalılar’a cuma günü başkent Trablus’a yürüme çağrısı yaptı. Kaddafi iktidarının cuma günü devrileceğini belirttiler.

Toplu göç endişesi

Kızılhaç örgütü, son iki gün içinde Libya-Tunus sınırından 6 bin Tunus ve Libyalı’nın geçtiği, bu durumun da toplu göç endişesini doğurduğunu açıkladı. Göçün devam etmesi turumunda Tunus ekonomisinin büyük zarara uğrayabileceği belirtildi. Öte yandan İtalya’dan da benzer bir endişe açıklaması geldi. Hükümet yetkilileri sadece bu yıl en az 300 bin Libyalının İtalya’ya kaçak girmeye çalışacağını tahmin ediyor.

İSYANCILAR SİLAH BIRAKTI

Libya’daki isyanın merkezi Bingazi’de halk, Kaddafi güçlerinin şehirden çekilmesinin ardından ordu depolarından yağmaladıkları silahları ve zırhlı araçları kendi saflarına geçen askerlere teslim etti. Ülkenin doğusundaki askerler de bölgede artık Kaddafi’nin emirlerinin geçerli olmadığını bildirdiler.

Pilotlar atladı, uçak çakıldı

Libya’da yayınlanan Kurina Gazetesi’nin haberine göre hava kuvvetlerine ait bir uçak, pilotların Bingazi’yi bombalama emrini reddederek paraşütle atlamasının ardından düştü. Kaptan pilot Attia Abdül Salim el Abdali ve yardımcı pilot Ali Ömer Kaddafi, Rus yapımı Sukhoi-22 tipi uçaktan paraşütle atladı. Kontrolsüz kalan uçak Bingazi kenti yakınlarında yere çakıldı.

 

Kayak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/kaddafiye-50-km-kaldi/361334/30/Dunya}



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,029 µs