En Sıcak Konular

ERDOĞAN KADDAFİ'YE NEDEN ''GİT'' DİYEMEDİ

24 Şubat 2011 09:38 tsi
ERDOĞAN KADDAFİ'YE NEDEN ''GİT'' DİYEMEDİ Mısır’daki halk hareketi esnasında devrik Devlet Başkanı Mübarek’in gitmesi gerektiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, kendisine yakın işadamlarının Libya’daki yatırımları nedeniyle Muammer Kaddafi’ye ‘git’ diyemedi.

Kaddafi’ye ‘git’ diyemedi  

Mısır’daki halk hareketi esnasında devrik Devlet Başkanı Mübarek’in gitmesi gerektiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, kendisine yakın işadamlarının Libya’daki yatırımları nedeniyle Muammer Kaddafi’ye ‘git’ diyemedi. 

Başbakan Erdoğan, Libya’daki olayları değerlendirdi, bu ülkedeki yönetime çağrıda bulundu. Muammer Kaddafi’nin gitmesi gerektiğini söyleyemeyen Erdoğan, Libya üzerinden hükümeti eleştiren muhalefete de sert tepki göstererek, “Buradan siyasi rant elde etme çabalarına girişmek en hafif tabiriyle fırsatçılıktır” dedi. Erdoğan, şöyle devam etti: “Özellikle anamuhalefet partisinin genel başkanı, Mısır’ın eski devlet başkanına yaptığımız tavsiyeleri, ‘erken’ olarak nitelendirdi. Ancak Mısır’da ortaya çıkan sonuç karşısında bir kez daha mahkum oldu. Aynı genel başkan, bugün Libya ile ilgili acele açıklamalar yapmamızı bekleyerek, bir yandan kendisiyle çelişiyor bir yandan da dış politika alanında en küçük bir vizyona sahip olmadığın aleni olarak ortaya koyuyor. ‘O ülkelerdeki toplumsal yapı nedir, Türkiye’nin bu ülkelerle ilişkileri hangi aşamadadır? Oralarda ne kadar Türk vatandaşı yaşıyor, Ne kadar Türk işadamı yatırım yapıyor?’ diye sorsanız, bunların çoğunu da bilmez.”

Yönetime çağrı
Demokratik taleplerini dile getirenlere karşı insaf dışı müdahalelerin yapılmasının şiddet sarmalını büyüteceğini kaydeden Erdoğan, şiddetin daha büyük, gelişerek, artarak ülkenin geneline yayılması tehlikesinin endişeleri olduğunu ifade etti.
“Libya bizim için dost olmanın ötesinde kardeş bir ülkedir” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Kardeş bir ülkede, halkların kendi içinde kardeşin kardeşi öldürmesi, kan dökmesi bizim en büyük ıstırabımızdır. Buna batılı farklı bakabilir ama biz çok daha farklı bakıyoruz. Onun için de halkların demokratik ve özgürlükler noktasındaki taleplerini gözardı etme yanlışına düşülmemesi gerekir. Libya yönetiminin böyle bir yanlışın içinde olmaması gerekir. Libya’da bulunan Türklerin hayatları ve hakları, kardeş Libya halkına emanettir. Yönetimin ve göstericilerin bu hassasiyetimizi çok iyi anlamalarını, azami özen göstermelerini bekliyoruz. Çünkü istikrar bastırmakla, susturmakla, sindirmekle değil, adaletle, hoşgörüyle, refahla sağlanabilir.”

Mısır mı, Libya mı?
Yeni Mesaj’a konuşan kaynaklar Türk işadamlarının Mısır’daki yatırımlarının 3.5 milyar dolar olduğunu belirttiler. Oysa Türk firmalarının Libya’da inşaat, tarım, madencilik, imalat ve hizmet sektörlerinde olmak üzere yaklaşık 60 milyon dolar tutarında yatırımı bulunuyor. Ancak Türk müteahhitlik firmaları 2005 ve 2009 yılları arasında müteahhitlik ve müşavirlik hizmeti olarak Libya’da 192 iş üstlendi. Yaklaşık 15.7 milyar Libya Dinarı tutarındaki bu işlerin dolar karşılığı 12.5 milyar dolara ulaştı. Libya’da 2008 ve 2009 yıllarında Türk müteahhitlik firmaları tarafından üstlenilen iş ise 8.3 milyar dolar değerinde. Türk firmaları Libya’da 2008’de 37, 2009’da ise 79 iş üstlendi.(YENİ MESAJ)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ {http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=11000973&tarih=2011-02-24}

 



Bu haber 878 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,980 µs