En Sıcak Konular

''ÇİFTÇİ 100 MİLYONLUK TÜRKİYE'Yİ DOYURMAYA HAZIR''

21 Şubat 2011 11:44 tsi
''ÇİFTÇİ 100 MİLYONLUK TÜRKİYE'Yİ DOYURMAYA HAZIR'' Ucuza tarım ürünü üretilememesi durumunda, pahalı şekilde ithalatın kaçınılmaz olacağı,fiyatlarındaki artışın ise tarım savaşlarına sebep olduğu bildirildi.

Yeter ki prangaları çözün

TürkiyTürkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ''70 milyonluk değil, 100 milyonluk Türkiye'yi doyurabiliriz, çiftçimiz buna hazır'' dedi.

Sakarya Ticaret Borsası'nda gerçekleştirilen Sakarya Ziraat Odası 22. Genel Kurulu'nda konuşan Bayraktar, Türkiye'de ziraatın gelişimi için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi. Türkiye Ziraat Odaları Kanunu'nun kendi döneminde çıktığını belirten Bayraktar, eskiden ziraat odalarının idari ve mali açıdan güçlü olmadığını, bu nedenle de çiftçilere çok iyi hizmet veremediklerini ifade etti.
 
Avrupa Birliği (AB) Kırsal Kalkınma Projelerini hayata geçirdiklerini ifade eden Bayraktar, ''4 ayda Türkiye'nin değişik yerlerinde 43 açılış yaptık. 35 tane daha açılış yapacağız. Yani odalarımız kaynaklarının çiftçimize fayda sağladığını görmekten büyük mutluluk duyuyorum'' dedi.
 
Tarım sektörünün dünyada önemli bir sektör haline geldiğine işaret eden Bayraktar, şöyle konuştu: ''Bunu sadece ben söylemiyorum. Devlet adamları, IMF ve Dünya Bankası söylüyor. İlerleme raporlarına baktığınızda tarıma verilen destekler yetersiz görülerek eleştiriliyor. İşte biz bundan büyük memnuniyet duyuyoruz. Artık tarım sektörü dünyada makro ekonomileri etkileyebilir duruma geldi. Baktığınız zaman tarım ürünlerinin enflasyon gibi değerlerin belirlenmesinde bir faktör haline geldiğini görebiliyoruz ama eskiden böyle değildi. Domates fiyatından kimin haberi vardı eskiden ama şimdi durumuna bakın. Sizin buğdayınızdan kimin haberi vardı, ama şimdi buğdayınızı herkes takip ediyor. Niye? Çünkü enflasyon belirleniminde gıda ve tarım ürünleri yüzde 27'lik bir orana sahip artık. Başka ülkelerde daha fazla bu oran.''
 
"Ortadoğu'daki gerilim"
 
Bayraktar, son dönemde Ortadoğu'da meydana gelen olayları hatırlatarak, bu olayların yaşanmasında gerçek unsurun gıda fiyatlarının aşırı yükselmesi ve yoksulların gıda ürünlerine ulaşamaması olduğunu savundu. İnsanların kötü bir şekilde yönetildiklerini anladıklarını belirten Bayraktar, ''Bu durumu tetikleyen gıda, dolayısıyla tarım sektörüdür. Dünya nüfusu hızlı bir şekilde artıyor. Milyarlarca insan bugün aç. Bunun dışında yakıt fiyatları da yükseliyor. Günümüzde tarım ürünlerinden enerji ürünleri yapılmaya çalışılıyor. Bu da tarım sektörünü etkiliyor ve önümüzdeki süreçte daha fazla etkileyecek. Tarım ürünlerinin kullanım alanı oldukça gelişmiş durumda. Bu durumda arz yeterli mi? Değil. O zaman ne oluyor? Fiyatlar yükseliyor'' dedi.
 
"Arazileri toplulaştıramıyoruz, bari bölünmesini engelleyelim"
 
Devlet desteğinin tarım alanında artarak devam etmesini istediklerini belirten Bayraktar, fırsat varken ucuza tarım ürünü üretilememesi durumunda, pahalı şekilde ithalatın kaçınılmaz olacağını bildirdi.
 
Türkiye'nin sanayileşme çabaları nedeniyle tarımı ihmal ettiğini öne süren Bayraktar, şunları dile getirdi: ''Tarım sektörünü yüzüstü bıraktık. Bugün geldiğimiz nokta bu. Tarım sektörünün en büyük sorunları yapısal sorunlara dayanıyor. Tarım arazilerinin bölünüp küçülmesi hala devam ediyor. Fransa'da arazilerin büyüklüğü 150 dekar ve hala büyütmeye devam ediyor. Bizde ise 55 dekar. Hatta bazı yerlerde 13 dekara düşüyor. Bu kadar küçük arazilerde tarıma ne kadar destek verirseniz verin hangi aileyi memnun edeceksiniz? Arazileri toparlayamıyoruz, bari bölünmesini engelleyelim. Hükümetin bu konuda çalışmaları var ve destekliyoruz. Yılda 2 milyon dekar araziyi toplu hale getirmemiz lazım. Yani Türkiye'de ki 10 milyon dekarlık araziyi toplu hale getirmemiz lazım.''
 
Bayraktar, Türkiye'de 4 milyon dekar arazinin sulamaya açılmaması halinde dünyayla rekabet edilemeyeceğini ifade ederek, hükümetin sulama projelerini desteklediklerini söyledi.
 
Tarım ürünü ticaretinin, dünyada önemli bir yere geldiğini kaydeden Bayraktar, ''Türkiye bu durumu fırsata çevirmeli. Biz 50 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç edeceğiz. 70 milyonluk değil 100 milyonluk Türkiye'yi rahatlıkla doyurabiliriz, çiftçimiz buna hazır. Bu hedeflere hep birlikte motive olmamız lazım. Elimizde çok verimli topraklar var, bunları neden kullanmayalım. Türkiye'nin yılda 45 milyar dolarlık israf ve verimlilik kaybı var. Bunu ekonomiye kazandırdığımızda kişi başı milli geliri yüzde 50 arttırabiliriz'' şeklinde konuştu.[1]

Tarımda savaş

Gıda fiyatlarındaki artışın, tarım savaşlarını başlattığını ifade eden Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, tarlada başlayan savaşın, dünyada 1 milyar insanı açlıkla karşı karşıya bıraktığına dikkat çekti.

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin, ''3. dünya savaşının tarlada çıkacağı'' yönündeki öngörülerinin Dünya Bankası raporuyla doğrulandığını belirterek, Türkiye'nin kritik bir süreç yaşadığını, bu nedenle seçim öncesi tüm partilerin orta ve uzun vadeli tarım stratejilerini bilmek istediklerini ifade etti.
 
Çetin, Dünya Bankası'nın gıda fiyatlarının artışının getirdiği etkilere ilişkin araştırmasından çıkan sonuçları, kendilerinin 2005 yılında öngördüğünü söyledi.
 
Raporda Ortadoğu'da yaşanan siyasi ve sosyal karışıklıkların arkasında artan gıda fiyatlarının da etkisinin bulunduğuna dikkat çekildiğini ifade eden Çetin, gıda fiyatlarının ülkelerin gelecek hedefleri içinde çok kritik bir öneme ulaştığını belirtti.
 
Gelişmiş ülkelerin uzun yıllar kendi çiftçisini desteklediğini, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere ise desteksiz tarım reçeteleri sunduğunu söyleyen Çetin, birçok üründe pazarın tröstleştirilmeye çalışıldığını savundu.
 
Bu süreci 2005 yılında yayınladıkları bir raporla gündeme getirdiklerini ve ''3. Dünya Savaşı'nın tarlada çıkacağı'' tezini ortaya attıklarını ifade eden Çetin, o dönemde ''abartılı'' olarak değerlendirilen bu tezin bugün Dünya Bankası tarafından doğrulandığını ve tüm ülkelerde panik yarattığı savundu.
 
Fiyatlardaki artış üreticiye yansımıyor
 
Gıda fiyatlarındaki artışın üretici fiyatlarında gerçekleşmediğini, spekülatörler ve aracılar tarafından kazanca dönüştürüldüğünü ileri süren Çetin, şunları söyledi: ''Gelişmiş ülkelerin yoğun tarım destekleri karşısında Türkiye gibi ülkeler, tarımına destek vermeyerek hızla mevzi kaybetti. Dünya Bankası raporuna göre son 1 yılda fiyatlar yüzde 29 oranında arttı ve Haziran ayından bu yana 44 milyon kişi daha en yoksullar sınıfına eklendi. Bu rapor, tüm ülkeleri harekete geçirecek veriler sunmuştur. Artık tarımın stratejik anlamı daha çok konuşulur hale gelmiştir.''
 
Çetin, tarımda büyük potansiyele sahip Türkiye'de tarımın Dünya Bankası ve IMF tavsiyeleriyle yapılandırıldığını, bunun da tarımı geri plana ittiğini, tarımı ''bütçenin kara deliği'' olarak gören anlayışın bu alana yatırım yapmayı ''geri kalmışlık'' olarak nitelediğini iddia etti.
 
Türk köylüsü ve çiftçisi olarak yakın gelecekte tarım savaşları yapılacağını bildiklerini dile getiren Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Gelişmiş ülkeler, tarımsal üretimlerini organize şekilde ve stratejik yaklaşımlarla artırma yoluna giderken Türkiye, bu savaşta birçok mevziyi kaybetmiştir. Ancak bunların yeniden kazanılması mümkündür. Bunun için öncelikle gıda fiyatlarının her artışında (dışarıda daha ucuza var, ithal ederiz) anlayışının yıkılması gerekiyor.
 
Dünya Bankası'nın dikkat çekici bu alarmına Türkiye, rasyonel politikalarla hızla yanıt vermelidir. Haziran ayında gerçekleşecek seçimlerde tüm partilerin orta ve uzun vadeli tarım stratejilerini bilmek istiyoruz. Bu, her zamankinden çok daha önemlidir.''[2]

 

 

Kaynak: MİLLİ GAZETE

[1] {http://www.milligazete.com.tr/haber/yeter-ki-prangalari-cozun-191649.htm}

[2] {http://www.milligazete.com.tr/haber/tarimda-savas-191543.htm}
 



Bu haber 853 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,335 µs