En Sıcak Konular

KADDAFİ DE SALLANIYOR

20 Şubat 2011 10:33 tsi
KADDAFİ  DE SALLANIYOR Arap alemini saran özgürlük ateşi, Libya’yı 41 yıldır demir yumrukla yöneten Kaddafi’yi de sallıyor

Kaddafi halkını paralı askerlere kırdırıyor!

Arap alemini saran özgürlük ateşi, Libya’yı 41 yıldır demir yumrukla yöneten Kaddafi’yi de sallıyor

Ülkenin 5 büyük kentindeki protestoları bastırmak için kendi askerlerine güvenmeyen Kaddafi, dün gece özel kuvvetler ve Afrika’dan getirdiği paralı askerlerli meydana saldı. Paralı askerlerin açtığı ateşle sadece Bingazi’de dün 46 kişi öldü. Son üç günde ölenlerinin sayısı ise 84’e ulaştı

Arap dünyasında Zeynalabidin Bin Ali ve Hüsnü Mübarek’in devrilmesiyle alevlenen özgürlük ateşi, Yemen, Bahreyn ve diğer Ortadoğu ülkelerini sardı. Batılı ülkeler bu ülkelerden birinde devrim beklerken, Libya lideri Muammer Kaddafi 41 yıllık iktidarındaki en büyük halk ayaklanmasıyla karşılaştı. Toplam 5 kente başlayan gösterilerde Bingazi ve El Bayda kentlerinin kontrolü göstericilerin eline geçti.

Eylemciler iki polisi astı

İki güvenlik görevlisi öfkeli kalabalık tarafından asılarak infaz edildi. Kaddafi tam kendisi gibi bir diktatörden beklenen kanlı bir operasyona girişti. Reuters ajansı bazı askerlerin saf değiştirdiğini ve üç tanka göstericilerin çıkmasına izin verildiğini duyurdu. Tunus ve Mısır’daki olaylardan ders alarak ordusundaki Libyalı askerlere güvenmeyen 69 yaşındaki Libya lideri, oğlu Khamis’in adını taşıyan ve özel askeri birliği ve Afrika’dan getirttiği paralı askerleri halkının üzerine gönderdi.
Operasyon öncesinde ülke genelinde internet bağlantısı tamamen kesildi. Yabancı gazetecilerin ülkeye girişi yasaklandı. Hatta yerli gazetecilerin diğer kentlere seyahat etmeleri ve bu kentlerle olan telefon bağlantıları kesildi. İsyanın merkezi haline gelen Bingazi’nin büyük bir bölümünün elektriği de kesildi. Dün sabaha karşı farklı bir üniforma ve sarı bere takan bu birlikler, Bingazi’de adalet sarayı önünde çadır kuran ve çoğunu avukatların oluşturduğu göstericilere müdahale etti. Direnenler baş ve kalplerinden vurularak etkisiz hale getirildi. Bingazi’deki hastane kaynakları, aralarında Fransızca konuşan bu askerlerin açtığı ateş sonucunda 46 kişinin öldüğünü açıkladı. El Bayda kentinde de düzinelerce eylemcinin aynı şekilde öldürüldüğü belirtildi. Son üç günde ölenlerin sayısının 100’ü aştığı, ölenlerin çoğunun 13 ile 35 yaş arasındaki gençlerden oluştuğu kaydedildi.

Helikopterden ateş açıldı

Askeri müdahale sırasında helikopterlerin de havadan ateş açtığı öne sürüldü. Ordunun Bingazi’deki içme suyu şebekesini zehirlediği, bir çok kişinin hastanelik olduğu söyleniyor. Başkent Trablus’ta ise gösterilerin Kaddafi yandaşları tarafından bastırıldığı belirtildi. Ülke genelinde halkın askerler tarafından vurulma korkusuyla evden çıkamadığı belirtiliyor. Amerikan istihbaratına göre operasyona katılan Khamis tugayının Libya ordusu içindeki en iyi eğitilmiş elit birlik olduğu ve bünyesinde yabancı paralı askerlerin de bulunduğu belirtildi. Kaddafi’nin Afrika ülkelerinden daha fazla asker getirmek için Tunus’tan 5 uçak kiraladığı öne sürüldü. Bu arada Mısır ve Tunuslu aktivistler, Libyalı göstericilere dış dünyayla irtibat sağlamak için sınıra yakın bölgelere gelerek cep telefonu sim kartlarını almaları çağrısında bulundu. Cezayir’de sınıra giden aktivisteler ordunun çok sert müdahalesi sonucu geri çekilmek zorunda kaldı.

BİR ÇADIRI, BİR DE 80 MİLYAR DOLARI VAR

Üniversite yıllarında Arap milliyetçiliğinden etkilinerek orduya katılan Muammer Kaddafi 1942 yılında doğdu. Okul arkadaşlarıyla birlikte, 1959 yılında ileride Özgür Subaylar Hareketi adını alacak gizli bir örgüt kurdu. 1969’da yüzbaşılığa yükselen Kaddafi, krala karşı darbe yaptı. Albay rütbesi alarak silahlı kuvvetler komutanı oldu. Devrim Komuta Konseyi adına denetimi ele geçirip anayasal kuruluşları feshetti. Renkli ve sıra dışı tarzıyla dikkat çeken, her dış ülke gezisine kadın asker korumaları ve çadırıyla giden Kaddafi tam 41 yıl boyunca ülkeyi demir yumrukla yönetti. Muhalefeti sürekli olarak bastırdı. Kişisel serveti 80 milyar dolar olan Kaddafi’nin playboy oğullarının uluslararası diplomatik kriz çıkarmakla ünlü.

OĞLU CANINI ZOR KURTARDI

Gösteriler sırasında Kaddafi’nin Libya Futbol Federasyonu başkanı olan oğlu Sadi Kaddafi’nin Bingazi’de olduğu ortaya çıktı. Libya Today gazetesinin haberine göre bu bilgiyi öğrenen öfkeli kalabalık Sadi Kaddafi’nin bulunduğu oteli bastı. Kaçmaya çalışan oğul Kaddafi kent sokaklarında göstericilerin çemberi içinde kaldı, linç edilmekten son anda kurtuldu.

THY, Bingazi ve Trablus’tan iki uçakla 195 Türk getirdi

Libya’daki Türklerden bir grup, THY’nin tarifeli iki uçağıyla İstanbul’a geldi. Bingazi’den gelen ve içinde 90 yolcunun bulunduğu uçak, Atatürk Havalimanı’na gecikmeli olarak indi. Ardından 105 Türkle Trablusgarp’tan gelen uçak indi. Yolcular, yakınları tarafından karşılandı.

Bingazi’de bir inşaat firmasında çalışan Osman Horoz, kentte özellikle kamu binalarına saldırılar olduğunu belirterek, “Dün akşam da bizim kamp yerimize saldırdılar. Canımızı zor kurtardık” dedi. Kendi iş yerlerinin saldırıda yandığını belirten Horoz, sözlerine şöyle devam etti: “Yabancılara karşı saldırılar var, ancak özellikle Türklere yönelik bir saldırı yok. Tepki devlete olduğu için devlet adına çalışanlara saldırı oluyor. Genelde bir yağma var. Mesela bir Türk firmasının kamyonlarını alıp evlerinin önlerine çekmişler. Bu tür yağmayı yapanlar da genelde ’çoluk çocuk’ dediğimiz insanlar.”

Bingazi’de durum çok vahim!

Trablusgarp’tan gelen Hakan Terlik ise Bingazi’deki durumun daha vahim olduğunu söyledi. Terlik, “Trablusgarp’ta çatışma yok. Çünkü halk genelde Kaddafi yanlısı, hatta Kaddafi halkın içinde yürüyüşe bile çıktı” diye konuştu. Trablusgarp’tan geldiğini ifade eden Mehmet Yahyalı ise orada çatışma yaşanmadığını, ancak Trablusgarp dışında yaklaşık 5 ilde çatışmaların olduğunu söyledi. Ailesiyle birlikte Türkiye’ye döndükleri için çok mutlu olduklarını söyleyen Mine Şener ise “Ben Trablusgarp’tan geliyorum. Bize Bingazi’den sürekli kötü haberler geliyor. Oraya da uçaklar sevk edilmeye başlamış. Umarım oradaki vatandaşlarımız da bir an önce döner” dedi.(VATAN DIŞ HABERLER)

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/kaddafi-halkini-parali-askerlere-kirdiriyor/360447/30/Dunya} 

 



Bu haber 740 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,690 µs