En Sıcak Konular

KKTC'Yİ GÖZDEN ÇIKARMAK İÇİN BAHANE ARIYORLAR

18 Şubat 2011 10:43 tsi
KKTC'Yİ GÖZDEN ÇIKARMAK İÇİN BAHANE ARIYORLAR KKTC Başbakanı İrsen Küçük, "besleme çıkışı" ve "büyükelçi operasyonu"nun ardından dün Ankara'ya gelerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile görüştü.

Fırçadan sonra ilk ziyaret

Yüzüne karşı eleştirdi... Çiçek'ten Küçük'e sitem: Açıklamayı geç yaptınız

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, "besleme çıkışı" ve "büyükelçi operasyonu"nun ardından dün Ankara'ya gelerek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile görüştü. Çiçek, Kıbrıs'taki Türkiye karşıtı gösteriye hemen tepki vermedikleri için Küçük'e sert bir tonda sitemde bulunarak, "Dostumuz olan birçok insan açıklamayı 5-6 gün sonra değil olay olduğu anda ya da takip eden günlerde yapabilmiş olsaydı bu sıkıntılar yaşanmazdı" dedi.

Öperek karşıladı

Erdoğan, KKTC'de 28 Ocak'ta düzenlenen gösteride, Türkiye karşıtı görüntülere "besleme" ifadesi kullanarak sert tepki göstermiş, KKTC yönetimini de bu eylemlere karşı gerekli tepkiyi göstermemekle eleştirmişti.

KKTC ile ilişkilerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Çiçek de, bu sert çıkışın ardından KKTC yönetimini eleştiren açıklamalarda bulunmuştu. Bu çıkışlara paralel olarak Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Kaya Türkmen merkeze çekilerek yerine KKTC'ye yardım programı Türkiye Cumhuriyeti Teknik Heyeti Başkanı Halil İbrahim Akça getirilmişti.

Bu sürecin ardından KKTC Başbakanı Küçük, dün ilk kez Ankara'ya ziyarette bulundu. Küçük'ü, dün saat 17.00'de Başbakanlığa gelişinde, Başbakanlık binasının kapısında Cemil Çiçek, öperek karşıladı.

Başbakanlık'ta Çiçek ile Küçük'ün başkanlığında yapılan toplantıda Çiçek, Küçük'e hitaben, "Beklentimiz, bu tip olaylar karşısında tüm devlet yetkililerinin, biz nasıl kardeşliğimizin gereği olarak dünyanın her tarafında sizi savunuyorsak, Türk bayrağının, KKTC bayrağının olmadığı, Rum bayraklarının pervasızca dalgalandığı bir ortamda, Türkiye’ye yönelik hakaretlere karşılık bir şeylerin denmesi gerekirdi" diye konuştu.

Hak veriyorum

Küçük, Çiçek'in yüzüne karşı seslendirdiği eleştirilerin ardından şunları söyledi:

"Üzüldüğümüz olaylar var. Size o konuda hak veriyorum çünkü Türkiye'nin hak etmediği bazı yakıştırmalar olmuştur. Bu konuda KKTC halkının büyük üzüntüsü olduğunu bir kez daha tekrarlamak isterim. Bizi anlayışla karşılayacağınızı ümit etmekteyim. Kıbrıs halkı olarak ne zaman dara girsek geleceğimiz yer Ankara'dır. Tarih boyunca böyle yapmışızdır ve bu devam edecek. Çünkü biz Ankara'dan tolerans görmesek bu girişimleri yapmayız."

Konutta görüştü

Küçük, bu toplantının ardından Başbakanlık Resmi Konutu'na geçerek, Başbakan Erdoğan ile yaklaşık 45 dakika görüştü. Basın mensuplarının kısa bir süre görüntü alınmasına izin verilen görüşme basına kapalı gerçekleşti. Görüşmede, Başbakan Yardımcısı Çiçek ile KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar da hazır bulundu. Görüşmede, 2 Mart'ta yapılacak ve Türkiye karşıtı tepkilere sahne olması beklenen gösteri de ele alındı.(Milliyet) [1]

Aydınlardan KKTC için imza kampanyası

Kendilerine “Sol Arayış” adını veren bir grup, KKTC’de düzenlenen “Toplumsal Varoluş Mitingi”nde Türkiye’ye gösterilen tepkilere karşı hükümetin sert çıkışını protesto etmek amacıyla imza kampanyası başlattı

Aralarında Fuat Keyman, Halil Berktay, Ömer Madra gibi aydınların bulunduğu grubun hazırladığı metni imzalayan yazar Oya Baydar, toplanan imzaların hem Türk hükümetine hem de adadaki sivil toplum kuruluşlarına gönderilebileceğini söyledi. “Utanıyoruz” başlığını taşıyan metinde şöyle denildi:
“Lefkoşa’da mitingde eleştirilmeyi hazmedemeyen Başbakan Erdoğan, ‘Ülkemizden beslenenler’ diyerek Kuzey Kıbrıs halkını aşağıladı.
Devlet Bakanı Cemil Çiçek, ‘Hem istemiyorlar hem de gönderdiğimiz parayı alıyorlar’ sözleriyle aynı aşağılamayı yineledi. Aşağıda imzası olan Türkiye yurttaşları olarak, insanları aşağılayarak konuşan devlet temsilcilerinden utanıyoruz. Bu ve benzeri söz ve yaklaşımlarla Kuzey Kıbrıs’ta yaşayanların onurlarının zedelenmesine, maruz kaldıkları küstah üsluba ve haksızlıklara ‘yeter’ diyoruz.

‘Özür dilensin’
Devlet temsilcilerinin kendilerini KKTC’nin IMF’si olarak görmelerini yüz kızartıcı buluyoruz. Başbakan Erdoğan’ı ve hükümet üyelerini Kıbrıslı Türklerden özür dilemeye davet ediyoruz. Kuzey Kıbrıs deniz aşırı eyalet değildir. Kıbrıs’ta iki toplumun eşitlik ve barış içinde ortak gelecek kurmasına yardımcı olmaya herkesi davet ediyoruz. Kıbrıs’ta, gerilim ve tehdit politikaları yerine barış politikalarının egemen olması için herkesi sorumlu davranmaya çağırıyoruz.” (TAHSİN AKSU-Milliyet) [2]

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ

[1] {http://www.milliyet.com.tr/fircadan-sonra-ilk-ziyaret/turkiye/sondakika/18.02.2011/1353869/default.htm}

[2] {http://www.milliyet.com.tr/aydinlardan-kktc-icin-imza-kampanyasi/siyaset/haberdetay/18.02.2011/1353831/default.htm}     
 



Bu haber 926 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,186 µs