En Sıcak Konular

YENİ RTÜK YASASI NE GETİRİYOR?

16 Şubat 2011 21:26 tsi
YENİ RTÜK YASASI NE GETİRİYOR? Radyo ve televizyonların yapılarını yeniden düzenleyen tasarı,TBMM’den 237 oyla geçerek yasalaştı.

Beyaz camda yeni dönem

Radyo ve televizyonların yapılarını yeniden düzenleyen tasarı, dün TBMM’den 237 oyla geçerek yasalaştı. Yeni yasaya göre, televizyonların reytinglerinin ölçümü ve denetlemesini RTÜK yapacak

Yasanın kabul edilmesinin ardından söz alan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, konuşmasında RTÜK üyelerini eleştirdi. Arınç, 6 bin lira maaş alan RTÜK üyelerinin devlet kesesinden 3 bin 500 liralık kiralık evde oturmalarının doğru olmadığını söyledi.

TBMM Genel Kurulu’nda, medyadaki yabancı payını yüzde 25’ten yüzde 50’ye çıkaran Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun Tasarısı 237 oyla kabul edilerek yasalaştı. Genel Kurul’da Ak Parti vekillerin önergesiyle, daha önce 1 yıl olarak düzenlenen RTÜK’ün frekans ihalesine çıkma süresi “en geç 2 yıl” olarak yeniden belirlendi. Radyo yayınları için sıralama ihalesi ise analog televizyon yayınlarının kapatılmasının ardından 6 ay sonra yapılacak. Yeni yasa özetle şu düzenlemeleri içeriyor:

ETNİK AYRIMCILIK ÇIKTI:  “Etnik ayrımcılığa sevk eden yayın yapılmayacağına” ilişkin yasak yeni yasada yer almayacak.

ALKOL ÖZENDİRİLEMEYECEK:   Yayınlar alko, tütün  ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıcı madde kullanımı ile kumar oynamayı özendirici nitelikte olamayacak.

MÜSTEHCENLİK YOK: Yayınlar müstehcen olamayacak; kadını istismar eden programlar içeremeyecek.

30 DAKİKADA BİR REKLAM: Filmler ile haber bültenleri, planlanan yayın süreleri 30 dakikadan fazla olması halinde, her 30 dakikalık yayın süresi için bir kez olmak üzere, reklam ve tele-alışverişle kesilebilecek. Dini tören yayını içine, reklam yerleştirilemeyecek.

4 KARASAL YAYIN: Gerçek veya tüzel kişi dolaylı da olsa en fazla dört karasal yayın lisansına sahip medya hizmet sağlayıcı kuruluşa ortak olabilecek.

YABANCIYA PAY YÜZDE 50: Yabancı sermayenin, medya kuruluşları sermayesindeki payı yüzde 50’yi geçemeyecek. Yabancı bir gerçek veya tüzel kişi en fazla iki medya hizmet sağlayıcı kuruluşa doğrudan ortak olabilecek. Karasal yayın lisansı alan kuruluşlar,  2 yıl içinde, kendilerine tahsis edilen kanal, multipleks kapasitesi veya frekansların tümünden yayına geçmek zorunda olacak.

LİSANS SÜRESİ 10 YIL: Karasal yayın lisansı verilen kuruluşlara, ilave bir lisans bedeli alınmaksızın, uydu ve kablo yayın lisansı da verilecek. Yayın lisans süresi 10 yıl olacak.

REKLAM PAYI YÜZDE 3:  Kuruluşların yıllık brüt reklam gelirlerinden alınan yüzde 5 oranındaki pay, yüzde 3’e düşürüldü.

REYTİNGİ RTÜK ÖLÇECEK: Yayınların izlenme ve dinlenme oranlarının ölçümünün yapılması ve denetlenmesini artık RTÜK yapacak.

BAŞBAKAN YAYIN DURDURACAK: “Olağanüstü dönemlerde yayınlar” başlığı altında; milli güvenliğin açıkça gerekli kıldığı hallerde veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasının kuvvetle muhtemel olduğu durumlarda  Başbakan veya görevlendireceği Bakan, geçici yayın yasağı getirebilecek.

VERİCİ TESİS: Karasal yayın lisansına sahip kuruluşlarca ortak kurulan verici tesis ve işletim şirketinin uyması gereken şartlar Üst Kurulca belirlenecek. Şartları yerine getiren tek bir verici tesis ve işletim şirketine yayın iletim yetkisi verilecek. Bu verici tesis ve işletim şirketine ortak olacakların hisse oranı, yüzde 10’u geçemeyecek.(ÖNDER YILMAZ-Milliyet)

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://www.milliyet.com.tr/beyaz-camda-yeni-donem/guncel/haberdetay/16.02.2011/1352844/default.htm?ref=SolDigerHaberler}

 



Bu haber 1,196 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,680 µs