En Sıcak Konular

ORTADOĞU KAYNIYOR

16 Şubat 2011 21:00 tsi
ORTADOĞU KAYNIYOR Peş peşe birçok ülkede hükümet karşıtı protestolar düzenleniyor. Zaman zaman yaşanan çatışmalar nedeniyle can kayıpları ve yaralanmalar olduğu bildiriliyor.

Ortadoğu alev alev     

Mısır'da haftalarca süren protestolar sonucunda Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in 30 yıldır sürdürdüğü görevinden ayrılmasının ardından Ortadoğu'da sular durulmuyor.

Peş peşe birçok ülkede hükümet karşıtı protestolar düzenleniyor. Zaman zaman yaşanan çatışmalar nedeniyle can kayıpları ve yaralanmalar olduğu bildiriliyor.

Kuzey Afrika'yı da içine alan geniş Ortadoğu bölgesinde son durum:               

IRAK
Irak'ın güneyindeki Kut kentinde, artan yolsuzluk olaylarını ve altyapı hizmetlerinin yetersizliğini protesto eden göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada 3 göstericinin öldüğü, 15'i polis 30 dolayında kişinin de yaralandığı bildirildi.

Vassit vilayeti sözcüsü, yolsuzluk yapan yetkililerin görevden alınması ve temel hizmetlerin iyileştirilmesini isteyen yaklaşık 2 bin göstericinin hükümet binalarına saldırdığını ve valinin ikametgahını ateşe verdiğini söyledi.

Hayatını kaybedenlerden birinin, valilik binasının çatısındaki keskin nişancılar tarafından vurulan 16 yaşındaki bir genç olduğu bildirildi.

Olaylarda 30 göstericinin tutuklandığı belirtilirken, Kut Valisi ile İl Meclis üyelerinin şehri terk ettiği ifade edildi. Irak'ın Divaniye, Kerkük ve Ramadi kentlerinde de binlerce gösterici, kötü yaşam  koşullarını protesto etmek için sokaklara döküldü. Bu kentlerdeki gösterilerin olaysız şekilde sona erdiği belirtildi.

Irak'ın çeşitli kentlerinde geçtiğimiz Cuma gününden bu yana devam eden protesto gösterileri, Ortadoğu'daki birçok ülkede baş gösteren ve daha fazla demokrasi veya rejim değişikliği hedefleyen hükümet karşıtı eylemlerden bazı farklılıklar gösteriyor.

Irak'taki protesto gösterilerinin ana sebebi, giderek artan işsizlik ve yolsuzluk sorunlarıyla elektrik ve su kesintisi gibi temel hizmetlerde yaşanan sıkıntılar olarak gösteriliyor.

Ancak Reuters haber ajansı, Kut kentindeki bazı göstericilerin doğrudan Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi hedef alan sloganlar da attığını bildirdi.

İRAN
Başkent Tahran'da hükümet yanlıları ile karşıtları çatıştı. AFP ajansının haberine göre, rejim yandaşlarıyla muhalifler arasındaki çatışmalar, geçtiğimiz günkü gösterilerde hayatını kaybeden Sanei Jale isimli öğrencinin cenaze töreninde yaşandı.

Rejim yanlıları, güzel sanatlar fakültesinde okuyan Jale'nin gönüllü Besiç militanı olduğunu, hükümet karşıtları ise muhalif lider Musavi yandaşı olduğunu belirttikleri gencin "Yeşil Hareket" üyesi olduğunu ifade ediyor.

Taraflar ayrıca, Tahran'daki muhalefet gösterisinde vurularak öldürülen Jale konusunda birbirini suçluyor. Hükümet Jale'yi muhaliflerin öldürdüğünü iddia ederken, muhaliflere ait internet siteleri ise İranlı öğrencinin güvenlik güçleri tarafından vurulduğunu öne sürüyor.

Cenaze törenine katılan hükümet yanlıları, muhalif lider Mehdi Kerrubi aleyhinde pankartlar taşıyıp, sloganlar attı. Hükümet karşıtı gösterilerin ardından dün meclisteki muhafazakar milletvekillerinin "asılmaları" çağrısı yaptığı muhalefet liderlerinden Kerrubi, bugün yaptığı açıklamada, İran'daki demokratik değişim için bedel ödemeye hazır olduğunu ifade etti.

İran'da bu hafta içinde düzenlenen protesto gösterilerinde iki kişi hayatını kaybetmişti.

Devlet televizyonunun internet sitesinde yer alan bir habere göre, İran rejimi, muhalif harekete karşı Cuma günü geniş katılımlı bir yürüyüş gerçekleştirilmesi için çağrıda bulundu.

LİBYA
Libya'nın Bingazi kentinde hükümet karşıtlarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda en az 38 kişi yaralandı.

Associated Press haber ajansı, ülkenin en büyük ikinci kentindeki çatışmaların dün akşam saatlerinde gerçekleştiğini bildirdi. Gösterilerin bugün de başkent Trablus, Bingazi ve diğer şehirlerde de devam ettiği ifade edildi.

Ajansın görgü tanıklarına dayanarak verdiği haberinde, protestocuların Başbakan Bağdadi el Mahmudi'nin istifa etmesini istedikleri belirtildi. Ancak Libya lideri Muammer Kaddafi aleyhine slogan atılmadığı bildirildi.

BBC'ye konuşan görgü tanıkları, hükümeti eleştiren Fethi Terbil adlı bir avukatın gözaltına alınmasının protestoları tetiklediğini söyledi. Terbil'in daha sonra serbest bırakıldığı ancak gösterilerin sürdüğü belirtildi.

Ülkenin birçok kentindeki protesto gösterileri devam ederken, Reuters'a konuşan bir insan hakları aktivisti, yasaklı örgüt Libya İslami Mücadele Grubu'na üye olduğu için tutuklanan 110 kişinin bugün içinde serbest bırakılacağını söyledi.

BAHREYN
Bahreyn’in başkenti Manama’da hükümet karşıtı protestocuların eylemleri sürüyor. Bahreyn Kralı’nın gösterilerde polis kurşunlarıyla hayatlarını kaybeden iki protestocu için özür dilemesine rağmen bugün göstericiler bir kez daha şehrin ana meydanındaki anıtın çevresinde bir araya geldi.

Gösterilerin 3'üncü gününde, siyasi reform ve insan haklarında düzenleme talep eden protestocular sabah erken saatlerden itibaren meydanda toplanmaya başladı.

Bahreyn'den bildiren El Cezire muhabiri, “Göstericiler çok iyi organize olmuş durumda. Manama’nın "İnci Kavşağı" Bahreyn’in Tahrir Meydanı gibi olacak diyorlar” ifadelerini kullanırken, bazı protestocuların kavşaktan başlayarak bir yürüyüş düzenlemeyi planladığını, bazılarınınsa meydanı işgal etmeye devam etmeyi düşündüklerini söyledi.

Bahreyn Kralı Şeyh Hamid bin İsa el Halife dün televizyona çıkarak, “iki sevgili oğlumuzun ölümü için başsağlığı diliyorum" demiş ve bir komitenin bu ölümleri soruşturacağını belirtmişti.

Sünni hanedanın yönettiği, nüfusun çoğunluğunun Şii olduğu, ABD'nin 5'inci Filosuna ev sahipliği yapan körfez krallığında göstericiler, 1971'den bu yana görevde olan Başbakan Şeyh Halife bin Sallah el Halife'nin istifasını, siyasi tutukluların salıverilmesini ve yeni anayasa istiyor.

Muhalif lider Şeyh Ali Salman, başbakanın halk tarafından seçilmesine olanak sağlayacak bir “anayasal monarşi” istediklerini söyledi. Ulusal İslami Antant Birliği (AENI) lideri olan Şeyh Salman, “Demokratik bir devlet, halkın hükümeti seçtiği anayasal bir monarşi istiyoruz” dedi. Şeyh Salman ayrıca din adamlarının yönetimde olduğu İran modeli üzerine kurulu “dini bir devlet” istemediklerini ifade etti.

YEMEN
Yemen'in güneyindeki Aden kentinde, güvenlik güçlerinin hükümet karşıtı göstericilere müdahalesinde iki kişi öldü.

Bir emniyet yetkilisi, Aden'deki çatışmalarda ateşli silahla yaralanan  bir göstericinin hayatını kaybettiğini belirtti. Hastane kaynakları daha önce, güvenlik güçlerinin hükümet karşıtı yüzlerce göstericiye müdahalesinde ağır yaralanan Muhammed Ali Elvani'nin kaldırıldığı hastanede öldüğünü, 3 kişinin yaralandığını bildirmişti.

Başkent Sana'da da bugün iktidar yanlılarıyla hükümet karşıtları  arasındaki çatışmalarda 4 kişi yaralanmıştı.

Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih, Bahreyn Kralı ile yaptığı telefon görüşmesinde, "yabancı gündemlere" sahip kişilerin, bölgede kargaşa yaratmaya çalıştıklarını söyledi.

Yemen'in 23 milyon nüfusunun yüzde 40'ının günlük geliri 2 doların altında. Nüfusun üçte biri ise kronik açlık çekiyor. Yemen'deki kargaşa tehdidi, 32 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Salih'in 2013'te görevi bırakma taahhüdü vermesini ve muhalefete diyalog  önerisinde bulunmasını sağlamıştı.

MISIR
Mısır Sağlık Bakanlığı, Hüsnü Mübarek'in Devlet Başkanlığı görevinden istifa etmesiyle son bulan 18 günlük hükümet karşıtı protestolar sırasında ölenlerin sayısının en az 365 olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanı Ahmet Semih Ferit, bu sayının polis ve tutukluları içermediğini söyledi.

Öte yandan ordunun uyarısına rağmen işçiler ve halkın protestoları da devam ediyor.

Mübarek'in geçtiğimiz Cuma günü iktidarı bırakmasının ardından, ordunun protesto ve grevlerin ekonominin düzelmesi ve hayatın normale dönmesi çabalarını engellediğini belirterek, protesto ve grevlere son verilmesi uyarısına karşın, Kahire havaalanındaki yüzlerce çalışan daha iyi ücret ve sağlık sigortası için gösteri yaptı.

Sanayi bölgesi Nil Delta'sında bulunan Mahalle El Kübra kentindeki en büyük tekstil fabrikasının işçileri de ücretlerinin artırılması için greve gitti ve fabrikadaki yolsuzluk iddialarının araştırılması çağrısında bulundu.

Sahil kenti Port Said de ise yaklaşık 1000 kişi kirli atıklarını yakınlardaki bir göle boşalttığı gerekçesiyle, bir kimya fabrikasının kapatılması için gösteri yaptı.(hurriyet.com.tr / DIŞ HABERLER)

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/dunya/17036862.asp?gid=373}



Bu haber 704 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,723 µs