En Sıcak Konular

BAŞBAKAN'A BOP SORULARI

16 Şubat 2011 11:58 tsi
BAŞBAKAN'A BOP SORULARI DSP İstanbul Milletvekili Yağız, Başbakan Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplanması talebiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde Büyük Ortadoğu Projesini gündeme taşıdı

Başbakan’a BOP soruları  

DSP İstanbul Milletvekili Yağız, Başbakan Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplanması talebiyle Meclis Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde Büyük Ortadoğu Projesini gündeme taşıdı

DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplanması talebiyle Büyük Ortadoğu Projesine (BOP) ilişkin soru önergesini Meclis Başkanlığına sundu. Başbakan Erdoğan’ın bir konuşmasında “Mısır’da kaybeden statüko, kazanan değişimdir. Mısır’da kaybeden baskı, kazanan demokrasidir. Mısır’da kaybeden korku, kazanan cesarettir. Mısır’da karamsarlık kaybetmiş, umut kazanmıştır” sözlerine atıfta bulunan Yağız, bu çerçevede şu soruları yöneltti:
1- Mısır’da halkın ayaklanması sonucu yönetimi askerlerin devralmasıyla hangi ‘statüko’ kaybetmiştir?
2- Diktatör Hüsnü Mübarek’in gitmesinden sonra yönetime gelen ordu ilk iş olarak parlamentoyu feshetti ve anayasayı askıya aldı. Böyle bir değişim hangi tür demokrasiye uygundur?
3- Askerî yönetimin Mısırlı kardeşlerimizi anayasal demokrasiye ve katılımcı bir idareye kavuşturması, sizin ısrarla vurguladığınız ‘ileri demokrasi’ anlayışınızla uyumlu bir gelişme mi olacaktır? Mısır’a da sonunda gelecek olan ‘ileri demokrasi’ midir?
4- Mısır’da halkın yönetime isyanını demokratik olarak değerlendirdiniz ve Mübarek’i çekilmeye davet ettiniz. Fakat ülkemizde çeşitli amaçlarla çeşitli illerde eylemlere katılmak isteyenler, açıklamalarınızdan cesaret alan polisler tarafından bu illerin sınırlarında zor kullanılarak engellendi. Siz de bu tür eylemleri anti -
demokratik olarak değerlendirdiniz. İsyanı demokratik, eylemi anti - demokratik bulmanız bir çelişki değil midir? Bu çelişkiyi nasıl açıklıyorsunuz?

BOP soruları

5- Mısır’daki gelişmelerle ilgili olarak ABD Başkanı Barak Obama ile üç kez telefonla görüştünüz. Bu görüşmeleri, Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) veya Genişletilmiş Ortadoğu Projesi (GOP) Eş Başkanı sıfatıyla mı yaptınız?
6 - Eğer bu sıfatla yaptıysanız, Ortadoğu’da kaç ülkede daha, sizin ifadenizle bu tür ‘değişim’ler olacaktır? Kaç ülkede daha, yine sizin ifadenizle ‘statüko’ kaybedecek ve demokrasi kazanacaktır?
7 - BOP veya GOP Eş Başkanlığı görevini size kim verdi?
8 - Bu projenin en üst düzey başkanı var mıdır, varsa bu kimdir?
9 - Bazı açıklamalarınızda, bu projenin sizin dışınızdaki eş başkanlarının Yemen ve İtalya yönetimlerinin olduğunu belirtmiş ve “Eş Başkanlar olarak Türkiye, İtalya, Yemen üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye çalışacağız” demiştiniz. Ortadoğu’daki son gelişmelerle ilgili olarak Yemen ve İtalya yönetimleriyle de görüşmeler yaptınız mı? Yapmadıysanız yapmayı düşüyor musunuz?
10 - Sürekli “ileri demokrasi”den söz ediyorsunuz ama ülkemizdeki birçok uygulama “polis devleti “görüntüsü veriyor. Sakarya ziyaretiniz nedeniyle olası elektrik arızalarına karşı görevlendirilen ekibi taşıyan aracın polis tarafından kuşkulu görülerek yolunun kesilmesi ve ekipte yer alan görevlilerin yere yatırılarak üstlerinin aranması bunun en yeni ve en somut örneklerinden birini oluşturmuştur? Bu durumu nasıl karşılıyorsunuz?” (RECEP BAHAR - YENİ MESAJ)

 

Kaynak: YENİ MESAJ GAZETESİ [http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=11000716&tarih=2011-02-16]



Bu haber 1,330 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,740 µs