En Sıcak Konular

TSK'DA TAŞLAR YERİNDEN OYNADI

15 Şubat 2011 11:55 tsi
TSK'DA TAŞLAR YERİNDEN OYNADI TSK Personel Yasası’na göre, bir dava kapsamında tutuklananlar daha sonra salıverilseler dahi terfi edemiyor.

TSK’de taşlar oynadı

TSK Personel Yasası’na göre, bir dava kapsamında tutuklananlar daha sonra salıverilseler dahi terfi edemiyor. Bu nedenle Balyoz davasında tutuklanan komutanlar 2011’de terfi şansını kaybetti. 2017’de de genelkurmay başkanı olması beklenen Korgeneral Özarslan da bu isimler arasında.

Balyoz davası kapsamında tutuklanan 30 general ve amiralin içinden önemli bir bölümünün terfisi önümüzdeki Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısında görüşülecekti.

2007 yılında birinci sıradan korgeneral rütbesine yükselen ve bu sene orgeneral olmasına kesin gözüyle bakılan 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Korkut Özarslan da terfi şansını yitirdi.

Özarslan terfi etseydi, 2015 yılında Kara Kuvvetleri Komutanı olacak, 2017 yılında ise Genelkurmay Başkanlığı koltuğunu Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel’den teslim alacaktı.

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Yasası’na göre, haklarında açılan dava kapsamında tutuklananlar, daha sonra salıverilseler dahi terfi edemiyorlar. Bu yüzden bu yılki şûrada terfi sırasında bulunan 10 ismin bu şansını yitirdiği değerlendiriliyor.

Korgeneral Nejat Bek, Korgeneral Korkut Özarslan, Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu, Tümgeneral Abdullah Dalay, Tümgeneral Salim Erkal Bektaş, Tümgeneral Ahmet Yavuz, Tümgeneral İhsan Balabanlı, Tuğamiral Ahmet Türkmen, Tuğgeneral Kasım Erdem ve Tuğgeneral Ali Aydın 2011’de terfi sırasında bulunuyordu.

YAŞ'A TUTUKLAMALAR DAMGA VURACAK

Bu isimler arasında yer alan Korgeneral Özarslan, Genelkurmay Başkanlığı şansını yitirdi. Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner, 2013 yılında koltuğunu Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel’e teslim edecek. Özel, 4 yıl Genelkurmay Başkanlığı görevinde bulunarak bu koltuktan 2017 yılında ayrılacak. Özarslan terfi etseydi, en kıdemli orgeneral olarak önce Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nı 2015 yılında Orgeneral Bekir Kalyoncu’dan teslim alacak, iki yıl bu koltukta oturduktan sonra ise Genelkurmay Başkanı olabilecekti.

Türkiye’de bir davanın kesin hükmü ortalama 4 - 5 yılda ortaya çıkıyor. Kesin hüküm verilinceye kadar bu generallerin terfi şansı bulunmuyor. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in görev yapacağı 2013 yılına kadar terfiler Balyoz davasından etkilenecek. 2011 yılı ağustos ayı şûrasından sonraki 2012 ve 2013 yıllarına da Balyoz davasının damga vurması bekleniyor. 2008 yılında terfi eden ve 4 yıllık rütbe bekleme süresi 2012 yılında dolacak olan general ve amiraller arasında şu isimler var:

“Korgeneral Yurdaer Olcan, Koramiral Kadir Sağdıç, Tümgeneral Hasan Fehmi Canan, Tümgeneral Bekir Memiş, Tümamiral Cem Gürdeniz, Tuğgeneral Gökhan Gökay, Tuğgeneral Ömer Mimiroğlu, Tuğamiral Turgay Erdağ, Tuğamiral Fatih Ilgar, Tuğamiral Cem Aziz Çakmak, Tuğamiral Levent Erkek.”

2009 yılında terfi eden Tümamiral Ali Semih Çetin, Tümgeneral Nurettin Işık, Tümamiral Soner Polat, Tuğgeneral Hakan Akkoç, Tuğamiral Levent Görgeç’in önünde ise bir dahaki Yüksek Askeri Şûra için 3 yıl bulunuyor. Dava bu tarihe kadar sonuçlanmazsa bu isimler de terfi edemeyecek.

ÜÇ GENERAL MAHKEMELİK OLMUŞTU
Ağustos 2010 şûra toplantısında terfi eden ve son olarak Balyoz davasında tutuklanan üç generalin durumu ise tam bir belirsizliğe girdi. Tümgeneral Gürbüz Kaya, Tümgeneral Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, terfi kararlarını Askeri Yüksek İdari Mahkemesi (AYİM) onaylamasına karşın hükümet tarafından açığa alınmışlardı. AYİM, bu üç general hakkında çıkan “yakalama müzekkeresini”, tutuklama kararı olarak saymamıştı. Ancak, şimdi generallerin tutuklanarak cezaevine konmaları nedeniyle AYİM kapısı tüm general ve amiraller için kapalı bulunuyor.

AÇIĞA ALINABİLİRLER
Balyoz davası kapsamında tutuklanan general ve amiraller ile daha düşük rütbedeki subaylar, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül tarafından açığa alınabilir. Bu takdir hükümette bulunuyor. Açığa alma işlemi gerçekleşirse, komutanların baktığı makamlar için vekâleten görevlendirme yapılacak. Balyoz davası, somut olarak Türk Silahlı Kuvvetleri komuta yapısında etkili değişiklikler yaşanmasına neden olacak. Komutanlar açığa alınırlarsa maaşlarında üçte bir oranında kesinti yapılacak. (NTV) [1]

Milli Savunma Bakanlığı: Açığa alma olmaz!

Milli Savunma Bakanlığı, Balyoz Davası kapsamında tutuklanan general ve amirallerin durumuyla ilgili açıklama yaptı. Bakanlık açıklamasında 'Tutuklama tedbirdir, açığa alma olmaz' ifadesini kullandı.

Milli Savunma Bakanlığı tutuklanan general ve amirallerin açığa alınması konusunda açıklama yaptı. Açıklamada, 'Açığa alma tedbirdir ama bu tebdire ihtiyaç görünmüyor. Tutuklama tedbirdir, açığa alma olmaz.Yasa gereği tutuklandıkları için emekli de terfi de edilemezler' denildi.[2]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1] {http://haber.gazetevatan.com/tskde-taslar-oynadi/359444/1/Gundem}

[2] {http://haber.gazetevatan.com/aciga-alma-olmaz/359448/1/Gundem} 



Bu haber 757 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,561 µs