En Sıcak Konular

SÖMÜRÜ ÇARKI

14 Şubat 2011 17:51 tsi
SÖMÜRÜ ÇARKI Kağıt üzerinde veriler pozitif görünüyor ama, ekonominin çeşitli birimlerinde ve farklı sektörlerde kurulan sömürü çarkı, vatandaşları dişlilerinin arasında eziyor.

Sömürü çarkı

Kağıt üzerinde verilerin pozitif görünmesine karşın, ekonominin çeşitli birimlerinde ve farklı sektörlerde kurulan sömürü çarkı, vatandaşları dişlilerinin arasında ezmeye devam ediyor.

 Bankaların vurgunu!
Kriz dönemlerinde bile kâr eden tek sektör olan bankacılık, geçen yıl vatandaştan aldığı komisyonlarla da kârını artırdı. Geçen yıl bankacılık sektöründe, bankacılık hizmet gelirleri ile kredilerden alınan ücret ve komisyonlar, önceki yıla oranla yüzde 4 artarak 14 milyar 387 milyon liraya ulaştı. Bankacılık sektörünün geçen yılki faiz dışı gelirleri 551 milyon lira arttı.

Acil müdahale şart!
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "süt fiyatlarının düştüğünü, yem fiyatlarının ise hızla yükseldiğini, bunun için acil tedbir alınması, damızlık hayvan kesimlerinin önlenerek, yeni bir katliamın önüne geçilmesi gerektiğini" bildirdi.

Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de üretilen sütün yaklaşık yüzde 49'unun sanayiye aktarıldığını ve mandıra denilen işletmelerde süt ve süt ürünlerinin işlendiğini, geriye kalan kısmın yüzde 11'inin mandıralar haricinde doğrudan işlenmeden, büyük bir kısmı da "sokak sütü" olarak tabir edilen şekilde tüketime sunulduğunu belirtti.

"Sütte müdahale kurumu kurulmalı"
Bütün bu arz talep dengesini sağlamaya yönelik desteklere rağmen süt fiyatları düşürülecek olursa bu durumda sorumluğunun başka yerlerde değil, süt fiyatlarını düşürenlerde aranması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Bayraktar, sütteki bu sıkıntının önüne geçmek için "en kısa zamanda gelişmiş ülkelerde olduğu gibi müdahale kurumu kurulmalı, süt piyasasındaki fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesi, hayvancılığın mutlaka tatminkar ölçülerde desteklenmesi ve ıslah çalışmalarına devam edilmesi gerektiğini" belirtti.

Hayvancılığa büyük darbe
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden Prof. Dr. Kemal Çelik, 2001 yılında çıkarılan şeker yasasıyla yaklaşık 30 bin insanın pancar tarlalarından uzaklaştırıldığını söyledi. Çelik, nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 50 artırılmasının, hayvancılığı geliştirmeyi düşünenlerin önüne bir engel olarak çıkabileceğini iddia etti.

Nişasta bazlı şeker kotasının yüzde 50 artırılmasıyla şeker pancarı üretiminin yaklaşık 120 bin ton azaltacağını kaydeden  Çelik, "Bu da, Anadolu insanını Ardahan'dan Edirne'ye 210 bin dekarlık pancar tarımı yapılan alandan uzaklaştırılması anlamına gelmektedir. Bunun kabaca bir hesapla Türkiye ekonomisine maliyeti yaklaşık 300 milyon liradır" dedi. Uygulamanın aynı zamanda beraberinde kapasite kullanımındaki düşüşü getireceğini de ifade eden Çelik, şöyle konuştu: "Bu uygulama şeker fabrikalarında çalışan ve dolaylı hizmet sunan sektörlerde de daralmayı getirecek. Sonuçta, tarımsal alanlarda iş ve aş bulan 20-25 bin civarında tarım işçisini işsiz bırakacaktır. Diğer taraftan, 120 bin tonluk üretim daralması, özellikle son 20 yıldır bitme noktasına getirilen hayvancılık sektöründe, yıl da 300 bin ton üretilen ve besi hayvanlarında yüksek nitelikli bir yem ham maddesi olan pancar posasının da 50 bin ton dolayında üretilmemesi anlamına gelecektir. Ülke hayvancılığını destekleme kararı alanların bunu göz ardı etmemeleri gerekir."Türkiye'nin mısır üretiminin yıl da 2 milyon ton, tüketiminin ise 3 milyon ton civarında olduğuna işaret eden Çelik, Türkiye'nin gelecek yıllarda mısır açığını kapatmak için, her yıl 1,5 ile 2 milyon ton mısır ithalatı yapmak zorunda kalacağını savundu.

 

Kaynak: MİLLİ GAZET {http://www.milligazete.com.tr/haber/somuru-carki-190943.htm}



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,168 µs