En Sıcak Konular

GÜRCİSTAN'LA POSAPORT YERİNE KİMLİKLE GEÇİŞ BAŞLIYOR

13 Şubat 2011 17:48 tsi
GÜRCİSTAN'LA POSAPORT YERİNE KİMLİKLE GEÇİŞ BAŞLIYOR Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bundan sonra iki ülke arasındaki geçişler pasaportlarla değil, kimliklerle de olabilecek. Biz bunun için çalışmaları başlatma kararı aldık" dedi.

Gürcistan'a pasaport yerine kimlikle geçiş başlıyor

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Bundan sonra iki ülke arasındaki geçişler pasaportlarla değil, kimliklerle de olabilecek. Biz bunun için çalışmaları başlatma kararı aldık" dedi.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Grigol Vaşadze ile bir araya geldi.

Görüşmede iki ülke arasındaki ilişkiler, bölgesel gelişmeler ve Türkiye ile Gürcistan’da bulunan iki ülkenin tarihi ve kültürel miraslarının restorasyonu ile ilgili konular ele alındı. İki bakan daha sonra heyetler arası görüşmeye katıldıktan sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu burada yaptığı konuşmada, bugün iki ülke halklarına beş müjde vermek istediğini belirterek, "Bundan sonra iki ülke arasındaki geçişler pasaportlarla değil, kimliklerle de olabilecek. Biz bunu için çalışmaları başlatma kararı aldık" dedi.

Muratlı ve Camili sınır geçişlerindeki çalışmaların tamamlanması konusunda da uzlaşma sağlandığını ifade eden Davutoğlu, yine aynı şekilde Çıldır Aktaş geçişini de bir an önce tamamlayarak, bu hatta çok sayıda sınır geçiş noktası oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.

Davutoğlu, Türkiye ile Gürcistan arasındaki Sarp sınır kapısında tek pencere uygulamasına geçileceğinin de müjdesini vererek, "Bu, dünyada çok az ülke arasında vardır. Gümrükte tek pencere uygulamasına geçeceğiz. Böylece ekonomilerimizin entegrasyonu süreciyle ilgili çok ciddi atılım yapmış olacağız" diye konuştu.

Son olarak, ortak kültürel mirasın korunmasıyla ilgili karşılıklı olarak adımlar atma yönündeki iradelerini de hayata geçireceklerini belirten Davutoğlu, "Bu beş güzel hedefin gerçekleşmesi için de önümüzdeki Mayıs, Haziran ayına kadar bir hedef koyduk. Bunları da Sayın Cumhurbaşkanımız Gül ile Sayın Başbakanımız Erdoğan ve Sayın Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili’ye aktaracağız" dedi.

Kültürel mirasların karşılıklı olarak korunması meselesinin, Türkiye için önemli işbirliği alanı olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Türkiye’deki tarihi kiliseler aynı zamanda Türkiye’nin kültürel mirasıdır. Bunlarla ilgili her türlü restorasyon çalışmalarını zaten yürüteceğiz. Benzer şekilde özellikle Acara bölgesi ve Batum’daki tarihi kültürel miraslar da yine ortak kültürümüz ve Gürcistan’ın da kültürel mirasıdır" ifadesini kullandı.

-TUNUS VE MISIR’DAKİ GELİŞMELER-

Tunus ve Mısır’daki bazı siyasi partilerin, Türkiye’yi model devlet olarak gördüğü yönündeki bir soru üzerine Davutoğlu, "Her şeyden önce Türkiye hiçbir zaman herhangi bir ülkeye model olacağını söylemedi. Ama bizim yaşadığımız tecrübeden herkes istifade edebilir. Biz de başkalarının tecrübelerinden istifade ediyoruz" dedi.

Mısır ve Tunus’taki son gelişmelere de değinen Davutoğlu, "Mısır’da ve Tunus’da yaşananları, çok tarihi gelişmeler ve olumlu tarihi gelişmeler olarak değerlendiriyoruz. Çünkü modern toplumdaki temel değerlerin ve demokratik değerlerin Ortadoğu bölgesine de yerleşmesi, kalıcı istikrarı ve barışı da sağlayacaktır ve temelde Tunus ve Mısır’daki halkların talepleri de bu doğrultudadır. Demokratik haklara dayalı, insan haklarına saygılı, objektif seçimlerin yapıldığı siyasi meşruiyeti güçlü bir yönetim istiyorlar" diye konuştu.

Türkiye’nin Ortadoğu’da bütün kesimlerle her zaman temas halinde olduğunu ve bu temasın yeni değil, eskiden beri sürdürüldüğünü söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti: "Ama Türk demokrasinin işleyişi zaten kendisi bir mesajdır, olumlu mesajdır. Söylediğim gibi Türkiye herhangi bir yere model olma iddiasıyla yaklaşmaz, yaklaşmadı. Ama Doğuda, Güneyde, Kuzeyde hangi bölgede olursa olsun herhangi birisi Türkiye’nin tecrübesinden faydalanmak istiyorsa da o onların bileceği bir şeydir." Davutoğlu ayrıca, "İnşallah Tunus ve Mısır bütün bu gelişmelerden çok güçlenerek çıkacaklar, bölgemiz de güçlenerek çıkacak. Herkes bu sürece pozitif katkı katacaktır. Hem bu ülkenin iç aktörleri, hem uluslararası toplum, pozitif katkı yaparak bu sürecin bir başarıya dönüşmesini sağlamalı" dedi.

Grigol Vaşadze de ikili görüşmede, iki ülke arasındaki sınır geçişlerinin kolaylaştırılması konusunun yanı sıra Türkiye ile Gürcistan’ı ilgilendiren önemli konuları ele aldıklarını kaydetti.

İki ülke arasındaki ekonomik projelerin de görüşüldüğünü söyleyen Vaşadze, yakın gelecekte yeniden Davutoğlu ile bir araya geleceklerini ve bölgesel güvenlik konuları ile Gürcü-Rus sorununu ele alacaklarını kaydetti.

Bakan Davutoğlu, temasları kapsamında Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili ile de bir araya geldi.

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://ekonomi.milliyet.com.tr/gurcistan-a-pasaport-yerine-kimlikle-gecis-basliyor/ekonomi/ekonomidetay/13.02.2011/1351795/default.htm}



Bu haber 899 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,875 µs