En Sıcak Konular

MÜBAREK KENDİNİ ZORLA KOVDURMUŞ

13 Şubat 2011 15:47 tsi
MÜBAREK KENDİNİ ZORLA KOVDURMUŞ Amerikan gazetesi Washington Post, Hüsnü Mübarek’in son 48 saatini Amerikalı yetkililerin ağzından yazdı.

Mübarek’in son 48 saati

Gönüllüce git yoksa kovarız

Amerikan gazetesi Washington Post, Hüsnü Mübarek’in son 48 saatini Amerikalı yetkililerin ağzından yazdı. Ordunun yönetime el koymasının “Yumuşak askeri” darbe olarak tanımladığı süreç şöyle gelişti: CIA ve Pentagon yetkilileri ile Mısır ordusunun Mübarek’i onurlu bir şekilde iktidardan uzaklaştırma planı Çarşamba günün netleşti. Buna göre Mübarek ya istifa edecek ya da başkanlığı devredecekti. CIA başkanı Leon Panetta Perşembe günü Senato’da Mısır hakkında yaptığı konuşmada, bu bilgiye dayanarak Mübarek’in istifa edebileceğini açıkladı.  Ardından Michigan’a giden Obama da “Mısır’da tarihi bir değişikliğe tanıklık ediyoruz” dedi. Ancak Mübarek, plan değişikliği yaptı. Kendi hazırladığı konuşmayla yetkilerinin bir kısmını devreden ve istifadan hiç bahsetmeyen Mübarek, sonunu hazırlamış oldu. Obama hemen kurmaylarını topladı. Önce Mübarek’in konuşmasına karşılık olarak yapılacak basın açıklaması hazırlandı. Ardından Mübarek’in cezası kesildi. Mısır ordusu Mübarek’in Perşembe gecesi yaptığı konuşmadan bir saat sonra ultimatom vererek “Gönüllü istifa et yoksa seni zorla göndeririz” dedi. Ordu, cuma öğle saatlerinde “Hemen istifa et” dediği Mübarek’i iki saat içinde saraydan ayrılıp Şarm el Şeyh’e gönderdi.

İsyanın faturası 6.5 milyar dolar

Hüsnü Mübarek dönemini 18 günde sona erdiren halk ayaklanması, Mısır ekonomisine de büyük bir darbe indirdi. Siyasi ve ticari hayatı felç eden gösterilerin ilk günlerindeki yağmalama ülke ekomosine 6.5 milyar dolara mal oldu. Gösterilerin günlük kaybının 310 milyon dolar olduğu ve ayaklanmanın çıktığı ilk günlerde, dükkan ve işyerlerine yönelik saldırıların 1 milyar dolarlık zarara yol açtığı öğrenildi.  2010 yılında 215 milyar dolar gayri safi milli hasılası olan Mısır, 2011 yılı için yaptığı yüzde 5.2’lik büyüme tahminini, turizmin felce uğraması üzerine 3.7’ye çekti. Mısır sterlini de yüzde 20 değer kaybetti.

 

Kaynak: GAZETEVATAN {http://haber.gazetevatan.com/mubarekin-son-48-saati/358949/30/Dunya}

 

 



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,974 µs