En Sıcak Konular

VE HÜSNÜ MÜBAREK GİTTİ

11 Şubat 2011 23:17 tsi
VE HÜSNÜ MÜBAREK GİTTİ Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman’ın Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in görevinden istifa ederek, yönetimi orduya bıraktığını duyurdu.

Mısır'da Mübarek dönemi sona erdi     
     
Mısır Devlet Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman’ın Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in görevinden istifa ederek, yönetimi orduya bıraktığını duyurmasının ardından Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nin yaptığı ilk açıklamada halkın taleplerinin karşılanacağı mesajı verildi.

Süleyman, akşam saatlerinde yaptığı açıklamada Mübarek'in görevini Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ne devrettiğini bildirdi. Süleyman, "Ülkenin içinden geçtiği zorlu koşulları göz önünde bulundurarak, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, cumhuriyetin devlet başkanlığı görevinden ayrılmaya karar vermiş ve devlet işlerini idare etmesi için Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'ni görevlendirmiştir" dedi.

Konseyin başkanlığını yöneten Savunma Bakanı Hüseyin Tantavi'nin, akşam saatlerinde devlet başkanlığı sarayını ziyaret ederek, protestocuları selamladığı bildirildi.

El Arabiya televizyonu, ordunun kabineyi görevden alacağını ve parlamentonun her iki kanadını da feshedeceğini belirtti.

ORDUDAN İLK AÇIKLAMA

Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi Mısır devlet televizyonundan canlı yayınlanan ilk açıklamasında Mübarek’e ülkesine verdiği hizmetlerden dolayı teşekkür ederken, halkın taleplerinin ciddiyetinin farkında olduğunu belirterek, bazı radikal değişiklikler yapılabileceği mesajını verdi.

Açıklamayı yapan sözcü önümüzdeki günlerde ülkenin yönetiminde nasıl bir strateji izleneceğinin ilerleyen zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.

Sözcü, “Ordu halkın meşruiyetine alternatif değildir” dedi.

MÜBAREK ŞARM EL ŞEYH’E GİTTİ

Mübarek dün yaptığı açıklamada, beklentileri boşa çıkararak yetkilerini Süleyman'a vermiş ve anayasa değişikliği taahhüt etmişti. Bugün öğleden sonra Mübarek'in eşiyle birlikte Kahire'den ayrılarak Şarm el Şeyh'teki yazlıklarına gittiği açıklandı. İsviçre, Mübarek'in banka hesaplarını dondurdu.

İstifanın duyurulmasının ardından 18 gündür protestoların adresi olan Tahrir Meydanı'nda yüz binlerce kişi sevinç gösterileri yapmaya başladı. Meydandaki kalabalık, "Halk rejimi devirdi" diye bağırırken, bazı Mısırlılar gözyaşlarına hakim olamadı.

BARADEY: HAYATIMIN EN GÜZEL GÜNÜ

Mübarek'in istifasının açıklanmasının ardından muhalif lider Muhammed el Baradey yaptığı açıklamada, "Bu hayatımın en güzel günü. Ülkemiz kurtuldu" dedi.

Ülkenin en güçlü muhalif örgütü Müslüman Kardeşler, Mübarek'in istifasının Mısır halkı için bir zafer olduğunu ifade etti. Reuters'a konuşan örgütün üst düzey bir yöneticisi, bundan sonraki adımları Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi'nden beklediklerini belirtti.

Müslüman Kardeşler'in sözcüsü Essam el Erian da orduya teşekkür ederken, "Büyük Mısır halkını saygıyla selamlıyoruz" ifadesini kullandı.

OBAMA BEKLENEN AÇIKLAMAYI YAPTI

ABD Başkanı Barack Obama Mübarek'in istifasıyla ilgili beklenen açıklamasını gece geç saatlerde yaptı. Obama’nın konuşması Mısır devlet televizyonundan canlı yayınlandı.

"Mısır halkı sözünü söyledi, sesini duyurdu" diyen Obama Mübarek'in istifa ederek halkın "değişim açlığını" doyurduğunu ifade etti.

Obama "Bu dönüşümün sonu değil başlangıcıdır" derken Mısır'ın önünde zor günler olacağını ancak Mısır halkının yanıtları bulacağına güveninin tam olduğunu belirtti.

Mısırlıların gerçek bir demokrasi dışında hiçbir şeyin yeterli olmayacağını açıkça ortaya koyduğunu belirten ABD Başkanı Mısır ordusunu da vatanseverliğinden ve sorumluluk sahibi yaklaşımından dolayı kutladı. Obama ordunun olağanüstü hal uygulamasına son vermesini ve halkın gözünde güvenilir bir geçiş süreci için seçimlerin yolunu açmasını ve ilerleyen dönemde ülkedeki bütün tarafların temsilini sağlamasını istedi.

“MISIR’IN DOSTU VE ORTAĞI OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

ABD'nin Mısır'ın dostu ve ortağı olmaya ve demokrasiye geçişte her türlü desteği vermeye devam edeceğini hatırlatan Obama bu süreçte Mısır'da ekonomik canlanma yaşanma potansiyelinin de altını çizdi.

Mısır halkının çocuklarını omuzlarında taşıyarak "özgürlüğün nasıl göründüğünü" göstermek istediğini belirten Obama, insanların kendi kendine "Sesimi duyurdum. Benim de söz hakkım var" dediğini söyledi. Obama "Gerçek demokrasi böyle işler" dedi.

Adaleti sağlama konusunda şiddetin asla işe yaramayacağını da söyleyen Obama Berlin Duvarı'nın yıkılışı, Endonezya halkının direnişi ve Gandi'ye göndermelerle Martin Luther King'in sözlerinden alıntı yaptı.

ULUSLARARASI KAMUOYU MEMNUN

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun da kısa bir açıklama yaparak kurum olarak Mısır’a geçiş sürecinde gereken her türlü desteği sunmaya hazır olduklarını belirtti.

AB’nin dış politika yüksek temsilcisi Catherine Ashton ise Mübarek'in "Mısır halkının sesini dinlediğini" söyledi.

Mübarek'in istifa etmesi, Gazze ve Tunus'ta da sevinç gösterilerine neden oldu.

İsrailli bir hükümet yetkilisi, Mısır'daki iktidar değişiminin "sorunsuz" yapılmasını umduklarını söyledi. AFP'ye konuşan yetkili, "Demokrasiye geçiş sürecinin hem Mısır hem de komşuları için sorunsuz olacağını umuyoruz" dedi.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Halid Elhalife, "Mısır, Arap dünyasını yeni bir çağa taşımıştır. Bunu daha iyi bir dönem yapalım" diye konuştu.

Bu arada İngiltere Başbakanı David Cameron Mısır'ın elinde paha biçilemez bir fırsat olduğunu belirterek açık, özgür ve demokratik bir toplum için gereken taşların yerine konması gerektiğini söyledi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise adil ve özgür seçimler için çağrı yaptı.

DAVUTOĞLU: HAYIRLI OLSUN

Türkiye de kararın Mısır halkı için "hayırlı olmasını" diledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Twitter'dan yayımladığı mesajlarda, "Mısır halkı uzun soluklu bir eylemle isteğini ortaya koymuştu. Şimdi ümit ederiz ki Mısır halkının taleplerini karşılayan bir sistem ortaya çıkar" dedi.

Davutoğlu, Mısır'ın güçlü bir devlet olduğunu ifade ederken, devlet kurumlarının sürekliliğinin önemini vurguladı.

BAŞBAKANLIK’TAN AÇIKLAMA

Başbakanlık’tan yapılan açıklamada, “Yönetimi devralan Mısır Silahlı Kuvvetleri Yüksek Konseyi’nin, sağduyulu ve mutedil bir yaklaşımla, adil ve serbest seçimlerle oluşacak yeni yönetime görevi en kısa zamanda devretmesini ve Mısır halkının iradesiyle şekillenecek anayasal demokrasiye geçilmesini temenni ediyoruz” ifadelerine yer verildi.(hurriyet.com.tr/DIŞ HABERLER) [1]

Herkesin konuştuğu adam: Hüsnü Mübarek     
  
Mısır'ın 82 yaşındaki Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, yaklaşık 30 yıldır iktidarda.

Enver Sedat'ın 1981 yılında suikast sonucu öldürülmesi üzerine cumhurbaşkanlığına getirilen ve o sıralarda fazla tanınmayan Mübarek'in, bunca yıl iktidarda kalabileceğini o günlerde pek az kişi düşünmüştü.

Sedat, başkent Kahire'de İslamcı militanların düzenlediği suikast sonucu hayatını kaybettiğinde; eski hava kuvvetleri komutanı, yeni cumhurbaşkanı yardımcısı Mübarek, kılpayı hayatta kalmıştı. Çünkü saldırı anında Sedat'ın yanında oturuyordu.      

Mübarek o tarihten beri altı suikast girişimine maruz kaldı - sonuncusu 1995'te Afrika zirvesine katılmak üzere Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'ya vardığı sırada düzenlendi.                  

Hüsnü Mübarek, iktidarını mermilerden kaçma becerisinin yanında, Batı'yla yakın ilişki içinde olmasına ve güçlü muhalif hareketleri bastırmasına ya da geri püskürtmesine borçlu.

Bununla beraber ülke içindeki huzursuz ortam, bölgesel nüfuzunun zayıflaması, sağlık durumunun kötüleşmesi ve halefinin de belli olmaması, bir çoklarını Mübarek'in daha ne kadar iktidarda kalabileceğini sorgulamaya itti.   

1928 yılında Kahire yakınlarında bir köyde doğan, Mübarek, özel yaşamını kamuoyu önünde yaşamamaya dikkat etti.

Kahire'deki Amerikan Üniversitesi'nden mezun, yarı İngiliz Suzanne Mübarek'le evliliğinden Gamal ve Ala adında iki oğlu bulunuyor.

Asla sigara ya da içki içmeyen Mübarek, güne sabah saat 6'da spor salonunda başlamasıyla ve sağlıklı bir yaşam sürmeye özen göstermesiyle biliniyor.

Mübarek rejimi

Hüsnü Mübarek, Sedat’ın suikaste uğramasından sekiz gün sonra yemin ederek cumhurbaşkanlığı görevine başladı.

İktidara gelmesinden bu yana, ülkeyi askeri bir lidere benzer bir tutumda yönettiğini söylemek yanlış olmaz.

Görevde olduğu onlarca yıl boyunca olağanüstü hal uygulamasını sürdürdü, polisin gözaltı yetkisini artırdı, temel hak ve özgürlükleri kısıtladı.

Mübarek yönetimi, bu sert rejimin İslamcı terör faaliyetleriyle mücadelede şart olduğunu savunageldi.

Zira İslamcı gruplar, Mübarek rejimi süresince sıklıkla Mısır'ın başlıca gelir kaynaklarından olan turizmi hedef aldı.

Hüsnü Mübarek, ülke içi istikrarın ve ekonomik kalkınmanın hakim olduğu bir dönemde kontrolü elinde bulundurduğundan, halkın büyük bölümü de Mısır'da iktidarın tek elde toplanmasını kabullendi.

Ancak son yıllarda demokrasiyi teşvik etmesi yolunda hem en güçlü müttefiki ABD'den hem de ülke içinden gelen baskılar arttı.

Mübarek tek parti rejimini değiştirmeye açık olduğunu söylese de reform yanlıları bu sözleri inandırıcı bulmadı.

Gösteriler ve Mısır

Çünkü Hüsnü Mübarek, 1981 yılından bu yana üç genel seçimi rakipsiz kazandı, ancak 2005'teki son genel seçimlerde ABD'nin de baskısıyla başka adayların da yarışmasına izin verdi.

Mısırlılar önceki seçimlerde parlamentonun gösterdiği tek bir aday için sadece "evet" ya da "hayır" oyu kullanabiliyorlardı.

Bununla beraber Mısır'da yaygın destek gören tek muhalif hareket olan Müslüman Kardeşler, siyasi yasaklı olduğundan aday çıkaramadı.

Mübarek, 2005 Eylül'ünde 77 yaşındayken genel seçimleri kazanarak cumhurbaşkanlığında beşinci dönemine başladı.

2010 yılının Mart ayında safrakesesi ameliyatı için Almanya'ya gitmesi, sağlığının bozulduğu yolundaki söylentileri daha da artırdı.

Bu tartışmalar, ne zaman önemli bir toplantıyı kaçırsa ya da medyadan uzak dursa, hemen alevleniyordu.

Hüsnü Mübarek'in iktidarına ilk ciddi direniş 2011'in Ocak ayında yaşandı, göstericiler sokağa çıkma yasağına ve toplum polisine direnerek Mübarek'in istifa etmesi çağrısıyla sokaklara döküldü.

Olaylar, Tunus devlet başkanının halk ayaklanmasıyla devrilmesinden bir kaç gün sonra başladı.

Mübarek sonunda 29 Ocak 2011'de istihbarat şefi Ömer Süleyman'ı cumhurbaşkanı yardımcılığına atadı. Bu adım, Mübarek'in orduya olan desteğini güçlendirme çabası olarak yorumlandı.

Muhalefet grupları, Mübarek’in 40 yaşındaki yatırım bankacısı oğlu Gamal'ı kendi yerine aday olarak gösterebileceği kaygısı içinde.

Gamal, cumhurbaşkanlığı hedefi olmadığını söylese de, iktidardaki Ulusal Demokratik Parti içinde önemli bir konumda bulunuyor, ekonomik ve siyasi reformların önde gelen savunucularından biri.

Artan protestolar karşısında canlı yayında televizyonlardan halka seslenen Mübarek, 2011 yılının Eylül ayında beş yıllık görev süresi dolduktan sonra tekrar aday olma niyetinde olmadığını açıkladı.

Mübarek, 1 Şubat 2011'de "Bu değerli ulus benim yaşadığım, uğruna savaştığım, topraklarını, egemenliğini ve çıkarlarını savunduğum yerdir. Bu topraklarda öleceğim. Tarih, başkalarını olduğu gibi beni de yargılayacaktır." diye konuştu.(BBC Türkçe) [2]

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ

[1] {http://www.hurriyet.com.tr/dunya/17000286.asp?gid=373} 
[2] {http://www.hurriyet.com.tr/planet/16939172.asp}

 

 



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,314 µs