En Sıcak Konular

SON FİRAVUN YİNE ÇALIM ATTI

11 Şubat 2011 11:06 tsi
SON FİRAVUN YİNE ÇALIM ATTI “Mısırlılar’dan özür diliyorum. Yetkilerimi yardımcıma devrediyorum” dİyen,ancak istifa ettiğini açıklamayan Mübarek’in konuşması Mısırlılar’ı tatmin etmedi. Bir milyondan fazla gösterici ‘Git’ naralarıyla Tahrir

Firavun yine çalım attı

Mısır’ı 30 yıl boyunca tek adam olarak yöneten Hüsnü Mübarek, halkın gücüne boyun eğdi

16 gün süren protesto gösterileri sonucunda TV’ye çıkıp “Mısırlılar’dan özür diliyorum. Yetkilerimi yardımcıma devrediyorum” dedi.

Ancak istifa ettiğini açıklamayan Mübarek’in konuşması Mısırlılar’ı tatmin etmedi. Bir milyondan fazla gösterici ‘Git’ naralarıyla Tahrir Meydanı’nı inletti.

Tunus’ta halk yolsuzluklara isyan için sokaklara döküldü. 23 yıl boyunca ülkeyi yöneten Zeynel Abidin Bin Ali, halkın 5 gün süren protestolarına dayanamadı ve nefret edilen eşi Leyla’yı da yanına alarak Suudi Arabistan’a kaçtı. Ardından gözler diğer Arap ülkelerine çevrildi. Ve isyan bombası bu kez Mısır’da patladı. 30 yıl boyunca ülkeyi demir yumrukla yöneten Hüsnü Mübarek sayıları bazı günlerde 5 milyonu bulan göstericilerin hedefi oldu. Günlerce sessiz kaldı.

Sonunda eylemlerin dinmeyeceğini görerek TV’den ulusal sesleniş konuşması yaptı. Hükümeti görevden aldı. Yeni hükümetin halkın taleplerini karşılayacağını söyledi. Yine olmadı... Milyonlar Kahire’deki Tahrir Meydanı’nı doldurmaya devam etti. Mübarek bu kez de 30 yıl sonra ilk kez kendisine bir yardımcı atadı. Halkın saygı duyduğu İstihbarat Başkanı Ömer Süleyman’ı Devlet Başkan Yardımcısı yaptı, muhalefetle diyalog emri verdi. Bizzat kendisi tarafından yasadışı ilan edilen ve lider kadrosu yıllarca hapis yatan Müslüman Kardeşler ile iktidarı paylaşmayı dahi kabul etti. İstifası için yükselen sesler yine dinmedi.

Ordudan 1 no’lu bildiri

Önce bir daha aday olmayacağını söyledi. Bu halkı tatmin etmeyince Amerikan ABC televizyonuna çıkıp, “Artık ben de usandım. Bırakmak istiyorum ama ülkenin kaosa sürüklenmesinden korkuyorum” dedi. İktidar partisinin lider kadrosunu tasviye etti. Ancak bu girişimlerin hiçbiri Tahrir (Özgürlük) Meydanı’nda toplanan yüzbinleri durduramadı. Ve 30 yıllık “Firavun” dün akşam son bir hamle daha yaptı. 

Önce Mübarek’in istifa edeceği bizzat Mısır iktidarı tarafından duyruldu. CIA Başkanı Leon Panetta’nın, “Haberler doğru” sözleri sonrasında Mısır ordusu tarafından yapılan açıklama ise kafaları karıştırdı. MGK toplantısı sonrasında Genelkurmay Başkanı imzasıyla yayınlanan ‘1 numaralı bildiri’de “ordunun ulusun korunması için gereken önlemleri değerlendirmekte olduğu ve halkın bütün taleplerinin karşılanacağı” duyuruldu. Bu açıklama uluslararası ajanslar tarafından “ordu darbe yaptı” şeklinde yorumlandı. Mısırlılar bu haberler üzerine bir kez daha Tahrir Meydanı’na akın etti. Milyonlar, Mübarek’in gidişini kutlamaya başladı.

Halkından özür diledi

Mübarek saatler 22:20’yi gösterdiğinde iki hafta içinde 3’üncü kez TV’den ulusa sesleniş konuşması yaptı. Tüm yetkilerini ordunun denetimi altında yardımcısı Ömer Süleyman’a devrettiğini açıkladı. Ayrıca ülkede Enver Sedat suikastından bu yana 30 yıldır devam eden olağanüstü halinin de kaldırılacağını söyledi. Mübarek ülkenin demokratişlemesi için 6 anayasa maddesinin kaldırılacağını belirtti ve “Eylül seçimlerine kadar ordumuzun denetiminde bir geçiş süreci yaşayacağız” dedi. Duygusal konuşmasında ise şu ifadeleri kullandı:

Size bir babanın çocuklarına seslendiği gibi tüm kalbimle sesleniyorum. Tahrir Meydanı’ndaki herkesin parlak bir gelecek rüyası taşıdığını biliyorum. Bunların yasal ve geçerli talepler olduğuna eminim. Mesajınızı aldım. Gösteriler sırasında verilen şehitler ve yaralıların kanı yerde kalmayacak. Bunların sorumluları cezalandırılacak.

Hatalar her devlette olur. Bunları zamanında fark edip geri dönmek gerekir. Ben gençlerimizin sesini dinlediğim için utanmıyorum. Ben de sizin gibi genç oldum. Hayatımı Mısır’a adadım. Şimdi Mısır’ı yeniden ayağa kaldırmak zorundayız. Ölene kadar bu topraklarda olacağım. Başlarınızı dik tutabilirsiniz. Allah Mısır’ı korusun.

Ancak Mübarek’in Eylül ayına kadar göreve devam edeceğini ima eden bu sözler Tahrir Meydanı’nda toplanan 1 milyonu aşkın Mısırlı’yı daha da kızdırdı. Konuşma devam ederken, “Gitmeli”, “Gitmeli” sloganları yükseldi.

Mübarek’in tüm yetkilerini devralan Süleyman protestoculara “Evlerinize dönün” çağrısında bulundu. 

ABD BAŞKANI OBAMA, DÜNYAYI HEYECANLANDIRDI: TARİHİN DEĞİŞİMİNE TANIKLIK EDİYORUZ

MIchIgan Üniversitesi’nde öğrencilerle buluşan ABD başkanı Barack Obama, yaptığı konuşmada Mısır’ı ve özellikle gençleri desteklediğini vurguladı. Obama “Mısır’da yaşananları yakından takip ediyoruz ve istikrar sağlandıktan sonra daha çok şey söyleyeceğiz. Tarihin değişimine tanık oluyoruz. Bu bir dönüşüm zamanıdır. Mısır halkı değişim için inanılmaz bir katılım göstererek canları pahasına sokaklara çıktı. Her yaştan insan vardı ama ön saflarda bulunanlar gençlerdi. Gençler, yeni nesil, sizin nesliniz seslerini duyurmak için caddelere çıktılar. Biz bu genç insanların, biz bütün Mısırlıların bilmesini istiyoruz ki Amerika, Mısır’da demokrasiye düzenli bir biçimde geçiş sürecini destekleyecektir. Yaşananlar bize ne kadar birbirine bağlı bir dünyada yaşadığımızı hatırlattı. Dünyanın bir noktasında olan bir olay herkesi ve hepimizi etkileyebiliyor” dedi. Avrupa Birliği, dış ilişkiler yüksek temsilcisi Catherine Ashton yaptığı açıklamada “Önümüzdeki saat ve günlerde ne olursa olsun Avrupa Birliği demokrasinin oluşturulmasına yardım edecektir. Avrupa Birliği geçişi desteklemek için bir “tedbirler paketi” sunmaya hazır” dedi.

BEYAZ SARAY'DAN MISIR AÇIKLAMASI

Mübarek'in yetkilerinin büyük bir kısmını yardımcısına devrettiğini açıklamasından sonra ABD Başkanı Barack Obama açıklama yaptı: Mübarek'in tutumu cesaret kırıcı... (VATAN DIŞ HABERLER) [1] 

Ordu tavrını belirledi!

Mısır ordusu Mübarek'in geçiş planını desteklediklerini, vaatlerin takipçisi olacaklarını açıkladı...

İstifa etmemekte direnen Mübarek’e karşı en büyük eylem bugün düzenlenecek. Eylemcilerin Başkanlık Sarayı’na yürüyüşe geçmesi beklenirken bazı orta rütbeli subaylar eylemcilere katıldığı haberleri geliyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, dün akşamki konuşmasında gelecek Eylül ayındaki seçimlere dek görevde kalacağını, ancak bazı yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devredeceğini söyledi. Mübarek’in istifa edeceğini düşünen Tahrir Meydanı’ndaki kalabalıkta ve ülke çapındaki on milyonlarca insanda, umut yerini kızgınlığa bıraktı.

Şimdiye kadar eylemleri sadece meydan ve sokaklarda yapan kalabalıkların Mübarek’in konuşmasından sonra, bugün Başkanlık Sarayı’na yürüyeceği yorumları yapılmaya başlandı. Nitekim ajanslar sabah saatlerinde bir kısım göstericinin Başkanlık Sarayı önünde slogan attığını ve saray çevresindeki askerlerin müdahalede bulunmadığını bildiriyor.

Haber ajanslarının verdiği bir başka bilgi de devlet televizyonunun eylemciler tarafından kuşatıldığı ve binaya giriş çıkışlara izin verilmediği yolunda. Günün ilk saatlerinde gelen bu haberlerden sonra gözler Cuma namazı sonrasında gerçekleştirilecek büyük gösteriye çevrildi.

Cuma namazı sonrasında, 17’inci gününe giren isyanda en büyük gösterilerin yapılması bekleniyor. Tahrir Meydanı ve başkent Kahire’nin farklı bölümlerinde toplanan protestocuların Başkanlık Sarayı’na yürüyüşe geçmesi durumunda ordunun müdahale edebileceği ve kan dökülebileceği de bir başka endişe konusu.

ORDU PLANI DESTEKLİYOR!

Mısırlı askeri liderlerin, Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Mareşal Hüseyin Tentavi’nin başkanlığında önemli bir toplantı düzenledikleri bildirildi.

Mısır devlet haber ajansı MENA, Tentavi’nin başkanlığında toplanan Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nin, toplantının ardından kamuoyuna önemli bir
açıklamada bulunacağını duyurdu.

Toplantı sonrası yapılan açıklamada ordu, Mübarek'in geçiş planını dsteklediklerini, vaatlerin takipçisi olacaklarını açıkladı...

SUBAYLAR EYLEME KATILIYOR

Üst düzey askerler toplantı halindeyken, ordunun orta düzey subayları halk hareketine katılıyor. Reuters ajansına açıklamada bulunan Binbaşı Ahmed Ali Şuman, "Silahlı kuvvetlerin halkla dayanışma hareketi başlamıştır" dedi.

Başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'ndaki gösteride dün gece halka hitap eden Ali Şuman, "rütbeleri yüzbaşı ile yarbay arasında 15 subay halk hareketine katıldı" diyerek, silahını orduya teslim ettiğini de bildirdi.

Tahrir Meydanı'nın batı girişini korumakla görevlendirilen Şuman, harekete katılan diğer subayların da cuma namazından sonra halkla konuşacağını belirtti ve subayları da Mübarek karşıtı gösterilere katılma çağrısı yaptığını belirtti.

Mısır'da ordu, halk hareketine karşı kuvvete hiç başvurmadı. Ancak bazı göstericiler askerlere kızgın. Tahrir'deki göstericilerden Salih Bazuni, "Mübarek çeteleri bu meydanda halktan 300 kişiyi şehit etmişken ordu kenarda nasıl seyirci kalabildi" dedi. [2]

 

Kaynak: GAZETEVATAN

[1] {http://haber.gazetevatan.com/firavun-yine-calim-atti/358617/30/Dunya}

[2] {http://haber.gazetevatan.com/ordu-tavrini-belirledi/358666/30/Dunya}



Bu haber 853 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,016 µs