En Sıcak Konular

ÜLKÜCÜLERDEN 12 EYLÜL FİLMİ

10 Şubat 2011 21:44 tsi
ÜLKÜCÜLERDEN  12 EYLÜL FİLMİ Darbe dönemini konu alan TV dizilerinde milliyetçilerin kötülenmesi, Ülkücüleri harekete geçirdi. 1970-1980 döneminde Ülkücülerin mücadelesini anlatan “Bozkurtlar- Deli Sevda” adlı filmin çekimlerine başlandı.

12 Eylül gerçeğini Ülkücüler anlatıyor

Darbe dönemini konu alan TV dizilerinde milliyetçilerin kötülenmesi, Ülkücüleri harekete geçirdi. 1970-1980 döneminde Ülkücülerin mücadelesini anlatan “Bozkurtlar- Deli Sevda” adlı filmin çekimlerine başlandı. Filmin senaristi Zeynel Korkmaz, “Yeni tartışma başlatma niyetiyle yola çıkmadık. Sadece gençliğin yakın tarihle ilgili gerçekleri bilmesini istedik” dedi.

Ülkücülerden 12 Eylül filmi
Darbe dönemini yansıtan filmlerde milliyetçilerin karalanması ülkücüleri harekete geçirdi. “Bozkurtlar-Deli Sevda” adlı filmin amacı gençlerin gerçeği olduğu gibi öğrenmesi.

12 Eylül darbesinin ardından ’sağcı’ve ’solcu’diye ayrılan gençlerin çektiği işkenceler bu kez de ülkücüler tarafından filme alınıyor. Özellikle son dönemlerde “Çemberimde Gül Oya”, “Hatırla Sevgili” ve “Öyle bir geçer zaman ki” gibi televizyon dizilerinde milliyetçilerin kötülenmesi, ülkücü kesimden tepki aldı. Bunun üzerine kolları sıvayan ülkücüler  1970 ile 1980 yılları arasında yaşananları sinema filmi yapmaya karar verdi. Senaryosunu Zeynel Korkmaz’ın yazdığı  “Bozkurtlar - Deli Sevda” isimli film, ülkücülerin 1980 öncesi yaşadıklarını anlatıyor. Yetmişli yıllardaki siyasi ve sosyal olaylardan yola çıkarak senaryosu yazılan filmde, devrimcilerle ülkücülerin mücadelesine yer veriliyor. Filmde ülkücülerin bu zorlu dönemde hayat bakışları, çabaları, mücadeleleri ve yaşama kavgaları konu ediliyor.

Ters yüz edilmiş gerçekler
Yakın tarihin ters yüz edilmiş gerçeklerinin açık seçik gösterileceği filmin çekimleri Erdemli, Tarsus ve Çamlıyayla’da devam ediyor. Ekim sonunda tamamlanması planlanan filmin senaryo yazarı Zeynel Korkmaz, o dönemle ilgili bugüne kadar çekilen film ve dizilerde gerçekte var olmayan bir ülkücü ve devrimci tiplemesi yapıldığını belirterek, “Bahsettiğim filmler o günlerde yapılan mücadelenin devamı niteliğindedir. Ancak biz bu alanda yeni bir tartışma başlatmak niyetiyle yola çıkmadık. Sadece gençliğin yakın tarihle ilgili gerçekleri bilme hakkını teslim etmek istedik” dedi. Yine sağ görüşlü yönetmen İsmail Güneş’in 1998 yılında işkenceyi anlatan ve başlıca rollerini Cüneyt Arkın, Haldun Boysan, Yağmur Kaşifoğlu, Mümtaz Sevinç gibi oyuncuların paylaştığı “Gülün Bittiği Yer” isimli filmin gösterimine de ağır işkence sahneleri yüzünden izin verilmemişti.

Çektiği ilk film engellendi
Senarist Zeynel Korkmaz 12 Eylül öncesi çeşitli ülkücü kuruluşlarda görev aldı ve yöneticilik yaptı. Gençlik yıllarında da 1980 öncesi aynı konuda bir çalışma yapan Korkmaz’ın bu filmi 12 Eylül’cüler tarafından engellendi. Filmin bazı sahnelerinin bulunduğu makaraları ele geçiren jandarma yerel oyuncuları da teker teker toplayarak göz altına aldı ve gerilla eğitimi almakla suçladı. Korkmaz ve oyuncular 10 gün gözaltında tutularak, filmde kullanılan oyuncak silahların bulunması istendi. Korkmaz, filmine bir daha ulaşamadı.(Haber :  Macit SOYDAN-Yeniçağ)

 

Kaynak:

 



Bu haber 1,957 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,360 µs