En Sıcak Konular

SGK BORÇLULARA MEKTUPLA ÇAĞRI YAPACAK

10 Şubat 2011 20:31 tsi
SGK BORÇLULARA MEKTUPLA ÇAĞRI YAPACAK SGK,1.000 TL’nin üzerindeki bütün borçlulara mektup gönderilerek yeni düzenleme kapsamında borçlarını ödemelerini isteyeceklerini

SGK'dan borçlulara mektupla çağrı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Fatih Acar, Torba Yasa Tasarı kapsamında SGK ile ilgili yapılan düzenlemelerin TBMM’den geçtiğini belirterek, SGK’ya borcu olanların yeni düzenlemeden yararlanmaları için seferberlik başlattıklarını söyledi.

SGK’nın 4A sigortalılarıyla ilgili 29,7 milyar, 4B sigortalıları kapsamında 19,8 milyar TL olmak üzere toplam 50 Milyar TL’ye yakın alacağının bulunduğunu, yeni düzenleme ile bu borcun da yapılandırma kapsamında olduğunu belirten Acar, bin TL’nin üzerindeki tüm borçlulara mektup gönderilerek yeni düzenleme kapsamında borçlarını ödemelerini isteyeceklerini kaydetti.

Samsun’a gelen Sosyal Güvenlik (SGK) Kurumu Başkan Yardımcısı Fatih Acar, Torba Yasa Tasarısı ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. SGK İl Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen toplantıda Acar, Torba Yasa Tasarı kapsamında yapılan düzenlemelerden SGK’ya borcu bulunanların ne şekilde yararlanacaklarını anlattı. SGK’ya borcu bulunanların yeni düzenleme kapsamında başvuruda bulunmalarının borçluların lehine olan bir durum olduğunu belirten Acar şöyle konuştu: "Yapılandırma konusunda bizimle ilgili hükümler TBMM’den geçti.

Bir işyerine bağlı olarak çalışanları ifade eden 4A kapsamında 19.4 milyar pirim aslı, 10.3 TL gecikme cezası olmak üzere toplam 29.7 milyar TL’lik bir alacağımız var. Bağımsız çalışanları ifade eden eski tabirde BAĞ-KUR’ lularla ilgili 4 B kapsamında toplam 19.8 milyar TL pirim alacağımız bulunuyor. Yani toplam bazda bakıldığı zaman 50 Milyar TL’ye yakın bir kurum alacağımızın tahsili söz konusu. Bu kanun o açıdan bizim için son derece önemli. Bu borcun tahsil edilmesi sadece kamu kurum açısından bizleri ilgilendirmiyor. Sonuçta vatandaşlarımızla ilgili sigortalılarımızla ilgili çok önemli bir hak geliyor."

"GERİYE DÖNÜK CEZALAR KALDIRILDI’

Yasanın, 2010 Kasım ve önceki aylara ilişkin olan ve kanunun yayınlandığı tarihten önce tahakkuk ettiği halde ödenmeyen borçları kapsadığını hatırlatan Acar sözlerini şöyle sürdürdü: "Sigorta pirimi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası pirimi ve sosyal güvenlik destek pirimi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, isteğe bağlı sigorta pirimi, topluluk sigortası pirimi, her türlü idari para cezaları ve 2008 yılında kabul edilmiş olan 5510 sayılı kanunun geçici 24 ve 25’inci maddeleri kapsamındaki yapılandırmada borçlarını ödeyemeyenler olmak üzere bize borcu olan bütün herkesi ilgilendiren çok önemli bir yasal düzenlemeyi hayata geçirmiş oluyoruz. Pirim ve benzeri alacaklar, ödeme sürelerinin bittiği tarihten, bu kanunu yayınlandığı tarihe kadar borç asılları ve TEFE- TÜFE ile birlikte bunları ödemeleri durumunda geriye dönük gecikme zammı, gecikme cezası, diğer cezaların tamamı ortadan kaldırılmış oluyor. Dolayısıyla bu sigortalılar açısından borçlularımız açısından son derece önemli bir avantaj."

’YÜZDE 50’ Sİ SİLİNİYOR’

İdari para cezalarının TEFE ve TÜFE ile ödenmesi durumunda yüzde 50’lik bir kısmının silineceğini söyleyen SGK Kurumu Başkan Yardımcısı Fatih Acar şu bilgileri verdi: "Yine dava aşamasında olan pirim alacakları ile ilgili davadan ihtilaftan vazgeçilmesi durumunda yüzde 75’i kaldırılıyor. Başvuru süresi kanun yayınlandığı tarihi izleyen 2’inci ayın sonuna kadar. Eğer Şubat ayında kanun yayınlanırsa, Nisan ayı sonuna kadar bize borçlularımız müracat edebilecekler. Ödenecek tutarların ilk taksidinin bu kanun yayınlandığı tarihi izleyen 4’üncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde ödenmesi zorunluluğu var.

Borçlular borçlarını peşin ödeyebilecekleri gibi vadeli de ödeyebilirler. Taksit yapılması halinde 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitle ödeyebilirler." Fatih Acar, bin TL’nin üzerinde borcu olanlara SGK tarafından mektup gönderileceğini belirterek, "Bin TL’nin üzerinde borcu olanları tespit ediyoruz. Göndereceğimiz mektupta yeni düzenlemeler hakkında bilgi verilecek. Bin TL’nin üzerinde borcu olan herkes bu borcu yatırmasının ne kadar önemli olduğunu öğrenecek. Yasadan yararlanmalarının avantajları ifade edilecek" dedi.

 

Kaynak: MİLLİYET GAZETESİ {http://ekonomi.milliyet.com.tr/sgk-dan-borclulara-mektupla-cagri/ekonomi/ekonomidetay/10.02.2011/1350678/default.htm}

 



Bu haber 771 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,607 µs