En Sıcak Konular

EROĞLU: ''KKTC HALKI DA ÜZÜLDÜ''

10 Şubat 2011 14:12 tsi
EROĞLU: ''KKTC HALKI DA ÜZÜLDÜ'' KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Erdoğan'ın KKTC’deki gösterilerde Türkiye karşıtı pankartlar açılmasıyla ilgili sözlerini değerlendirdi.

Eroğlu: KKTC halkı da üzüldü     

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Erdoğan'ın KKTC’deki gösterilerde Türkiye karşıtı pankartlar açılmasıyla ilgili sözlerini değerlendirdi. Eroğlu, açılan küfürlü pankartların Türk yöneticileri üzdüğünü, ancak söylenen sözlerin de Kıbrıs Türk halkını üzdüğünü belirtti. KKTC Cumhurbaşkanı ayrıca, "Bu pankartları açanların oy oranları yüzde 1'i geçmez" dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN’A BESLEME MEKTUBU

İşte Eroğlu’nun NTV haber televizyonuna verdiği röportajdan satır başları:

- Bu pankartları açanlar çok küçük bir azınlıktır. Onlar bu  toplantıyı istismar etmişlerdir ve haklı talepleri olanlardan ayrılmaları gerekir. Daha önce seçimlere girdiklerinde görülmüştür ki oy oranları yüzde 1'i geçmez. Ben 35 yıllık siyasi hayatım boyunca hep bu guruplarla mücadele ettim.

- Benim nasıl bir kişi olduğumu anavatana nasıl bağlı olduğumu herkes bilir bu konuda duyarsız değilim. Tabii ki halkımı da kucaklayacak tepkisini artırmayacak, Türkiye'ye karşı yapılanların da haksız eylemler olduğunu gösterecek bir tavır takındım.

- Bu gibi olaylarla karşılaşmamak için ne gibi önlemler alabiliriz onun görüşmesini yaptık.

Soru: Belli ki siz dahil Kıbrıs Türk halkının tamamını üzdü. Karşılıklı kırgınlığı nasıl değerlendiriyorsunuz? Partiler üstü bir pozisyondasınız. Bir de müzakereler var. Karşınızda Rum tarafı var.

- Kardeşler arasında kırgınlıklar olur. Tabii ki bu pankartlar anavatanımızın yöneticilerini üzmüştür ancak söylenen sözlerin de Kıbrıs halkını üzdüğünü söylemek zorundayım. Kardeşler arasındaki dargınlık gibi görülmeli ve diyalogla çözülmeli.

- Bu gibi pankartların ileride açılmaması için toplantıya çağırdım. O pankartları açanlarla aynı görüşte olmayan sendikaları görüşmeye çağırdım.

Anayasada bunu engelleyecek madde var mı?

- Maalesef yok. Zaman zaman bu pankartlar açıldı ancak azınlık diye üzerine gidilmedi. Bir defasında mahkemeye de taşındı ve bizim yasalarımıza göre beraat ettirildi. Bu olayların sürüp gitmemesi lazımdır. 2 Mart’taki mitingde de sendika ve destekleyen partilerle görüşmelerimizi sürdürmekteyiz.

Rumlar yanlarına dünya liderlerini alarak gelmeye başladılar. Kıbrıs Türk halkı nasıl çıkacak bu sıkıntıdan?

Cumhurbaşkanı olarak üzgünüm olayların seyrinden dolayı. Özellikle görüşme masasında olarak halkın bütünlüğünün görüşmelerde ihtiyaç duyduğumuz bir dönemde yaşanması üzücü.

Rumlarla görüşme masasında olan bir kişi olarak yeni mitinglerin düzenlenecek olması beni üzüyor. Bu gibi çalkantıların olması elimi zayıflatmaktadır.

Hristofyas gündeme getirdi mi?

- Şaka yollu da olsa gündeme getirdi, daha ziyade Rum basınına bıraktı. Ancak bir önceki toplantıda göçmenler konusunu mülkiyet konusunu ve toprak konusunu aynı başlıkta değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. "Senin halkının bir kısmı da bu göçmenlere karşı" dedi.

Tabloya bakıldığında Türkiye yardım yapıyor burada da çeşitli kesimlere dağıtılıyor gibi bir durum var. Cemil Çiçek hepimizin fedakarlık yapması gerekmiyor mu diye sordu? KKTC yeterince fedakarlık yapıyor mu?

- İşçimiz de memurumuz da mücahidimiz de aynı maaşı aldık, çalıştık. Gerektiğinde fedakarlık ederiz. Halkımız mukayeseyi neye göre yapıyor? Konya’yla Adana’yla değil güney uçlarla yapılıyor.

4 bin dolardan 15 bin dolara çıktı kişisel gelir. Neden?

- Birinin diğerine hakim olmadan varlığını sürdürmesi, dolayısıyla Türkiye’yle protokolün maddelerinden biri ekonominin büyümesidir. 1963’ten beri ben hep savaş psikolojisi yaşadım. 1974 dahil olmak üzere bütün olaylardan çıkmış bir kişiyim. Toplum bu travmayı hala yaşamaktadır. Kıbrıs Türk halkının patlamasına neden olacak tavırlardan çekinilmesi gerekmektedir.

- Benim hassasiyetim budur, şu an Cumhurbaşkanı’yım hükümetle görüşüyorum ama icraatlara hiç müdahalem yoktur. Yıllardır başbakandım kendimi müzakere masasında buldum. Sürekli eski dosyaları inceliyorum. Aralık’ta büyük bir kalp ameliyatı geçirdim, 15 gün sonra mesaiye başladım. Cenevre’ye kadar gitmek zorunda kaldım.

Süremizin sonuna geldik. Şu aşamada ne yapılması lazım?

- Anavatanımız Türkiye bütçeye katkı koyuyor ve koyması gerekiyor. 3.5 milyar dolayında bir bütçe vardır. Türkiye’nin katkısı 860 milyondur, güvenlik yatırım ve ödeme bütçelerine yansıtılır. Gelirler gideri karşılamadığı oranda bu yardımlar can simidi gibi görülmektedir. Ancak bütçe açıkları çok uğraşılmasına rağmen kapatılamamıştır. Hizmetin aksamaması için almamız gereken önlemler var.

Türkiye’den adaya nüfus kayışı söz konusu mu?

- Benim bildiğim çalışma izniyle gelen 30 bin kişi var.

Açığı tetikliyor mu?

- Elbette bazı yükleri var. Ancak KKTC’de bunu gündemden çıkarma düşüncesi olmamıştır. Ancak KKTC vatandaşları hakkındaki 1975’ten sonraki vatandaşlar bizim vatandaşımızdır. Eski Kıbrıslı-Yeni Kıbrıslı olmaz, kardeşiz. Bazen sürtüşme olur. Ama bunu genelleştirmek yanlış ve gelecek adına tehlikelidir. Benim de ailem Kayseri’den geldi, bu bir gerçektir. Tümümüz Türkiye’den geldik. Kardeşlik devam edecek, zaman zaman kırgınlıklar da olacak. Davranış ve beyanatlarımızı yapacağız ama ölçüyü kaçırmadan. Elbette anamızla da sürtüşürüz aile içinde olur böyle şeyler. Temennim yıllarca uğraşıp üst düzeye çıkardığımız ilişkilerin öyle kalmasıdır.

KÜFÜRLÜ PANKARTLAR

Tartışmalı protesto gösterisi geçtiğimiz haftalarda Lefkoşa’da düzenlenmişti. Sendikalar ile sivil toplum örgütlerinin muhalefet partileri desteğinde gerçekleştirdiği gösteride, Türkiye aleyhine sloganlar atılmış ve “Kurtarıldık mı? Has...tir”, “Türkiye elini yakamızdan çek”, “Ne paranı, ne paketini, ne de memurunu istemiyoruz” yazılı pankartlar taşınmıştı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Pankartlara sinirlenen Erdoğan, Kırgızistan dönüşü, şöyle demişti: “Türkiye’ye çek git defol diyorlar. Sen kimsin be adam, benim şehidim var, gazim var. Güney’le beraber yaptıkları provokatif eylemler bunlar. Böyle bir eyleme hakları yok. En düşük memurları 10 bin liraya yakın para alıyor. Beyefendiler bir de utanmadan eylem yapıyor. Cumhurbaşkanı’ndan Başbakan’ına net tavır koymaları lazım.” (hurriyet.com.tr / DIŞ HABERLER)

 

Kaynak. HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/dunya/16986311.asp?gid=373}


 



Bu haber 745 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,976 µs