En Sıcak Konular

ÖZEL RÖPORTAJ: ZEYBEK EZBER BOZDU

8 Şubat 2011 13:03 tsi
ÖZEL RÖPORTAJ: ZEYBEK EZBER BOZDU Zeybek: "CHP'nin dışındaki bütün siyasi hareketlerin içerisinde yer aldım. Yaşadıkça sağ çizgide olmaya devam edeceğim" dedi.

DP Genel Başkanı Zeybek Özel Röportajla Ezberleri Bozdu

DP'nin yeni süvarısı Namık kemal Zeybek,Hüseyin Hakkı Kahveci'nin gündeme dair sorularını cevapladı.
 
 İşte öne çıkan başlıklar:

*Milletini sevmemek hastalıklı ruh halidir. Bir de hissi milliyetçilik vardır. İnsanlar kendi milletlerinin milli değerlerini dil, din, ortak tarih korunması gerektiğini bilen insanlara milliyetçi der.

*CHP'nin dışındaki bütün siyasi hareketlerin içerisinde yer aldım. Yaşadıkça sağ çizgide olmaya devam edeceğim.

*AKP 'nin ve Sayın Başbakan'ın şehit liderimizin ismini kullanması hiç bir şekilde kabul edilemez. Bu zihniyet kesinlikle Menderese sahip çıkamaz.

*2002 yılından önce bu ülkede 6 kişi dolar MİLYARDERİ vardı. Şimdi ise 46 tane dolar milyarderi var.

*Özal ve Demirel bile güç kendilerindeyken bunu yapmadılar. İnönü döneminde bile böyle bir baskı olmadı.

*Sayın Başbakan, one minute iyi de peki komşumuz Irak'ta Bush'un Neo Con'ları, paralı askerleri eşkıya orada Irak'ta. Komşumuz Irakı talan ederken, binlerce yıllık tarihi kentler yağmalanırken, 100 binlerce insan öldürülürken sayın Başbakan neredeydi?

*Alt kimliğimiz ne olursa olsun hepimiz Türküz. Dünyanın bütün aklı başında medeni Ülkelerinde bir tek resmi dil eğitim ve haberleşme dilidir. Ciddi devletlerde dünyanın neresinde olursa olsun dil tektir.

Hüseyin Hakkı Kahveci: Sayın Genel Başkan öncelikle Demokrat Partiye Genel Başkan olarak seçildiğiniz için sizi kutlarım.

Kahveci: DP 'ye Genel Başkan olmak idealiniz miydi? Veyahut hedefleriniz arasında var mıydı?

Zeybek: İnsanların böyle bir ideali olabilir. İdeal farklı bir kavram ama hedef derseniz tamam. Evet Demokrat Parti'ye Genel Başkan olarak seçilmek hedefimdi. Kısaca Demokrat misyona genel başkanlık yapmak hedeflerim arasındaydı.

Kahveci: Demokrat Parti'ye Genel Başkan seçildiğiniz andan itibaren 24 saat geçmeden parti içerisinden bazı istifalar oldu. İstifa eden partili arkadaşlar farklı mekanlarda farklı söylemlerle istifa ettiler. Bu istifalar size olan bir tepki mi? Ya da Demokrat Parti'ye seçim öncesi bir darbe olsun diye mi yapıldı? Yani yeni yönetime karşı bir hazımsızlık mı? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Zeybek: Her kongrede çekişme olur. Mevcut genel başkanla işlerin iyi gitmediği düşünülebilir. Bazıları da mevcut genel başkandan yana tavır koyabilir.
Bizde çok fazla istifa yok. İzmir, Bursa, Giresun gibi iller istifa etti. Bizden olan toplam istifa sadece 3 il. Fakat istifa eden illerin başkan yardımcıları ve teşkilatları duruyor. İzmir İl Başkanı'nın neden istifa ettiğini bilmiyorum. Kendisi uygun görmüş ve istifa etmiş.

Kahveci: İstifa edenlerin açıklamalarında sıklıkla sizin geçmişiniz gündeme getirildi. Milliyetçilere ve BBP'lilere DP'yi teslim ettiler denildi. Bu konuda ne demek istersiniz.

Zeybek: Milliyetçilik deyince sadece MHP mi akla geliyor? MHP dışında diğer partilerde milliyetçi kimse olmaz mı?

Kahveci: Sizi MHP ve BBP çizgisinde bularak istifa edenler var.

Zeybek: İstifa eden arkadaşlar ayrılmak istemişlerdir. Benim geçmişim istifaları için bahaneleri olmuştur.

Kahveci: Siyasi çizginiz hep sağ? Milliyetçi yolda başlayıp merkez sağda siyaset yaptınız. Milliyetçi kimliği birisi olan Demokrat Partide siyaset yapamaz mı?

Zeybek: Elbette yapar. İstifa edenlerden birisi, "Partinin ekseni kaydı. Milliyetçi muhafazakardı şimdi ekseni kaydı" demiş, ne oldu? Şimdi solcu bir parti mi oldu? Yani Demokrat Partinin Genel Başkanı Zeybek olunca eksen kayması yaşanmış diyenler var. Yaşadıkça çizgimiz hep sağ olacak. Milliyetçilik kavramı insanın milletini sevmesidir. Milletini sevmemek hastalıklı ruh halidir. Milliyetçiliğin fikri tarafı vardır. Düşünen bir insan kendi milletinin milli değerlerinin korunması gerektiğine inanır ve önem verir buna da milliyetçi denir. Her partide böyle düşünenlerde olabilir, olmayabilir de. İnsanı hayatında yaptıkları ve yazdıkları belirler.

Milletini sevmemek hastalıklı ruh halidir. Birde hissi milliyetçilik vardır. İnsanlar kendi milletlerinin milli değerlerini dil, din, ortak tarih korunması gerektiğini bilen insanlara milliyetçi der. Bu anlamda her siyasi partide var olan insanlar vardır. Adı ne olursa olsun milliyetçilik kimsenin tekelinde değildir. Bu doğru değil. Ben çok uzun zamandan beri siyasetin içerisindeyim. Benim feyz aldığım kişilerin başında Prof. Dr. Osman Turan vardır. Türk ocakları gençlik kollarında bizim genel başkanımızdı. Ve Demokrat Partinin Trabzon milletvekiliydi. Fikrî hayatımın oluşmasında çok büyük etkisi vardır .

Siyasi hayatımın oluşulmasında ise Adalet Partisi samsun senatörü Fethi Tevetoğlu -aynı zamanda sanatçı Tarkan'ın amcasıdır.- Fethi Tevetoğlu benim siyasette model aldığım insandır. Hitabeti ile fikriyatı ile örnek aldığım bir insandır.

Kahveci: Kısaca yaşamınızda fikri ve siyasi olarak gelişiminizde örnek aldığınız kişiler demokrat parti ve adalet partisinde siyaset yapmışlar. Dolayısı ile siz kökten Demokrat Parti'de yetişmişsiniz.

MİLLİYETÇİLİK KİMSENİN TEKELİNDE DEĞİL

Zeybek: Rahmetli Tevfik İleri yassıada da hayatını kaybetti. Cenazesi Hacı Bayramdan kaldırıldı. Bir Gemse yani askeri araç ile askerler geldi ve cenazeyi götürmek istediler. Fakat biz engel olduk Fethi Tevetoğlu tabutun bir tarafında ve diğer tarafında ben vardım. O zamanlar genç ve spor yapan birisiydim Judo ve güreşle ilgileniyordum. Tabutun arakasınada arkadaşlar geçti. Ve cenazeyi büyük bir kalabalık eşliğinde rahmetlinin evi olan Kurtuluşa kadar omuzlarımızda taşıdık. Sonra mezarlığa götürerek defin ettik. Benim siyasi hayatım buradan da anlaşılacağı üzere Demokrat Çizgide başlamış ve devam etmiştir. Bu şekilde konuşanlar geçmişi bilmediği için konuşuyorlar.

Kahveci: Putin'den sonra judo yapmış bir siyasetçimiz var.

Zeybek: Demokrat Parti ve Adalet Partisi neydi? Liderlere bağlılık, manevi değerlere saygı insani değerlere bağlılık vardı.
CHP'nin dışındaki bütün siyasi hareketlerin içerisinde yer aldım. Yaşadıkça sağ çizgide olmaya devam edeceğim.
Adalet Partisi ve Demokrat partide milli değerlere, manevi değerlere bağlılık vardır. DP nin içinden ayrılanların bir kısmı milliyetçiliği bayrak yaparak ayrılmışlardır. Mesela Osman Turan da davet edildi fakat gitmedi, "ben tarihçiyim böyle bir sorumluluk altına giremem" dedi.
Bir kısım insanlar da 1965'ten sonra manevi değerler ve mukaddesat üzerinden siyaset yapmaya başladılar. Ben fiili olarak siyasete 1987'de Anavatan'da başladım.
Ben Gün Sazak'ın müsteşarıyım. MHP 'ye verilen bir bakanlığın müsteşarıydım. Bundan ne çekinirim ne utanırım aksine bu benim hayatımın bir parçası, gurur duyarım.

Kahveci: Bir örnekleme yaparsak DP'den ayrılıp MHP'ye gidenler var. Onlara sorulmuyor. Niçin size soruluyor?

Zeybek : Sorulmasında fayda görüyorum.

Kahveci : Mecliste bugün dört parti olmasına rağmen MHP ve BDP'yi niçin saymıyorsunuz . Seçimin AKP, DP ve CHP arasında geçeceğini bir beyanınızda ifade ettiniz. Amacınız MHP'yi bölmek mi ?
Zeybek: Benim için "MHP'yi bölmek için geldi" diyenler var. Başka bir kesim MHP'ye destek olmak için getirildi diyor. Aynı şekilde farklı bir kesim AKP'ye destek olmak için geldiğimi veya AKP'yi bölmek için geldiğimi de söylüyorlar.

Beni buraya getiren Demokrat Parti delegesidir. Ben hiç kimseden icazet alarak gelmedim. Ben, Demokrat Parti Genel Başkanlığı'na Demokrat Parti delegesinin hür iradesi ile delege tarafından seçilerek geldim.

Kahveci: Bazı gazete yazarları, "Zeybek, DP de son görev: Ruhuna El Fatiha" DP'li Zeybek'in ruhuna el fatiha demişler. Niçin size gelince DP'nin ruhuna el fatiha dediler.

Zeybek: Bu arkadaş inançlı bir insan mı? Benim ruhuma canlı iken ölü iken de FATİHA gönderiyorsa sevinirim. Mümin ve inançlı bir insansa sevinirim, değilse çok dikkate değer almam. Fatiha suresinden ben çok sevinirim. Ama fatihanın anlamını bilmeyen bir insanı kaale bile değer almam.

Kahveci: Bir çok kamuoyu şirketi sonuçlar açıklıyor. CHP bu konuda tepki verdi. Kararsız kesimin % 20 ye yakın olduğu ve aritmetik olarak bu kararsız oylar dağıtılınca AKP % 46'ya yakın bir oy potansiyeline erişiyor. Size göre bu bir siyasi manipülasyon mu? Araştırma şirketlerinin yaptığı araştırmalarda DP % 1'lerde, % 3'lerde yazılıyor. Sizin iddianız nedir. DP olarak iddianızı nereye kadar devam ettireceksiniz. Belirlediğiniz bir çıta varsa nedir ?

Zeybek: Bir siyasi partiyi oranlara bağlamak doğru değil. Bizim hedefimiz tek başına iktidara gelebilmek. Eninde sonunda Demokrat Parti tek başına İktidara gelecek .

Kahveci: Sayın Zeybek! Bu arada partinizin ismini ve bu partinin kurucu lideri Menderes'in ismini kullanan sayın Başbakan. DP çizgisi ve Menderesin adının devamlı surette kullanılmasını nasıl buluyorsunuz. Bu hususta rahatsızlığınız var mı ?

Zeybek: DP ve Menderes adını; Silah zoru ile asan zihniyetten, katleden ve şehit eden zihniyetten daha ağır, baskıcı bir rejim kurma yolunda ilerleyen AKP 'nin ve Sayın Başbakan'ın şehit liderimizin ismini kullanması hiç bir şekilde kabul edilemez. Bu zihniyet kesinlikle Menderese sahip çıkamaz.
Kahveci: Sayın Genel Başkan! Bu konuda açıklama yapmayı düşünüyor musunuz ?

Zeybek: Sayın Başbakan'ın demokrasi ile ne ilgisi var. Başbakan kendisi ile çatışıyor. Bu kendisinin iç yapısıdır. Başbakan bir ucup hastalığı var. Kendi partisinde tek adam. Başka hiç kimseye saygı duymayan bir kişi, bunu bize AKP 'nin bakanları ve vekilleri söylüyor. Ucup sözü ile bunu söylüyorum.

Kahveci: Sayın Genel Başkan! AKP'nin aldığı büyük oy oranlarının oluşturduğu bir tablo mu? Yoksa kişinin kendisi ile çatışması mı ?

Zeybek: Sayın Başbakan elini bir baskı aracı gibi üzerine basıp buda böyle biline diyor. Kendisinde çok olağanüstü güçler vehmeden birisi ile ilgili bir hastalık teşhisimdir. Bu bir teşhistir. Bunun tedavisi var mı, var. Maneviyat doktorları kendisini giderek tedavi alabilir.

Kahveci: Söylediğinize göre bu rahatsızlığın bir tedavisi de olmalı.

Zeybek: Sayın Başbakan maneviyat doktorlarına giderek tedavi olabilir.

Kahveci: Sayın Genel Başkan Türkiye bölünmeye gidiyor.

Zeybek: Hayır tasfiye ediliyor. Bölünmeyecek fakat tasfiye etmek istiyorlar.

Kahveci: TV Programları vasıtası ile halka bir çok soru soruluyor. Özellikle son zamanlarda Sayın Uğur Dündar'ın ana haber programında halkın nabzını tutan dikkat çekici bir bölüm var. Halk dizi sanatçılarını, magazin ünlülerini hemen cevaplıyor. Fakat siyasetçileri veya siyaseti ekonomiyi bu meyanda değerlendiremiyor.
Türkiye'de son sekiz yıldır TV'ler üzerinden gazetelerden bir psikolojik harekat yapılıyor mu? 73 milyon nüfuslu olan ülkede 4.5 milyon gazete trajı neyi gösteriyor?

Zeybek: Bu konuda Nazari esaslara bakmak lazım. Dünyada demokrasiler vardır. Diktatörlükler vardır, Totaliter diktatörlükler vardır. Totaliter diktatörlüğe sivil diktatörlükten geçilir. Askeri diktatörlükten totaliter diktatörlüğe geçilmez. Totaliter diktatörlükler halkın çoğunluk oyu ile gelirler. Bir müddet sonra halk yaptığından pişman olur, fakat işi işten geçer . Totaliter diktatörlük toptan baskı rejimini oluşturur. Sivil diktadan totaliter diktatörlüğe geçilir. Askeri dikta silahlı baskı yaparak rejimi kontrol eder.

Totaliter diktada ilk ekonomi ele geçirilir. Servetin oluşumuna Totaliter dikta yönetimi karar verir

Kahveci : Devletin kaynakları üzerinden mi yapılır bu bahsettiğiniz.

Zeybe : Evet devlet eli ile yapılır. Neden ekonomi ele geçirilir? 2002 yılından önce bu ülkede 6 kişi dolar MİLYARDERİ vardı. Şimdi ise 46 tane dolar milyarderi var.

Kahveci : Ülkenin borçlu olması ile doğru orantılı mı?

Zeybek: Servet el değiştirdi. Yatay ve Dikey olarak servet ve sermaye yukarlarda yandaş olarak dikey derken yoksulların yoksullaştırılması hem yatay hem dikey olarak sermaye el değiştiriyor . Bu plan ve projelendirilerek yapılan bir iş değil. Sadece bir kişinin kafasında bu plan var mutlak ve mutlakiyetçi olarak adım adım planlarını gerçekleştiriyor.

1-Böylece ekonomi kesin olarak denetim altına alınıyor. Totaliter diktatörlüğün vazgeçilmez şartıdır. Nazizm, Faşizm ve Komunizm de olduğu gibi.

2-Propaganda ve haberleşme araçlarında kesin egemenliğe gidiliyor.
Demokrasi adı altında totaliter diktatoryaya gidiyoruz. Gobeltsin ruhu diriltiliyor. Göbeltsin Karanlık ruhu Türkiye üzerinde dolaşıyor. Bunlar görülmüyor. Ben bu konuda feryat ediyorum.

3-Haberleşme ve istihbarat olağanüstü güçlendirilir. Şu anda ben dinlenildiğimizden eminim. Kuşku duymuyorum. Eminim bu gidiş polis devletine doğru gidiştir. Bu gidiş adım adım totaliter diktatörlüğe gidiştir.

Kahveci: Bu yaşananlar faşizm ve nazizmin ötesinde değil mi?

Tüm yetki başbakanın elinde. Milletvekilleri ve Cumhurbaşkanı'nı tayin eden bir başbakanla karşı karşıyayız. Bütün bunlar örtülü bir şekilde demokrasi adı altında yapılıyor.

Kahveci: Sayın Başkan çıkan bu kanunlar yarın sizin için de geçerli. Yani güç sizin elinize de geçecek .

Zeybek: Biz kesinlikle böyle bir baskı yapmayız. Özal ve Demirel bile güç kendilerindeyken bunu yapmadılar. İnönü döneminde bile böyle bir baskı olmadı.

Kahveci: Sayın Başkan bir birim mi var. Yazılı bir program mı var. Bu planı uygulayan veya bürokrasi mi yapıyor?

Zeybek : Hayır hayır sadece bir kişi tarafından hazırlanarak uygulamaya sokuluyor. Türkiye nin mutlak ve mutlakiyetçi lideri olmak istiyor. Kendisini destekleyen ara hedeflerde destekleyenler var. Adım adım her şey plan içerisinde yürüyor. Ve herkesi basamak olarak kullanıyor. Sırası geleni basamak olarak kullanıyor.

Kahveci: Yani liberallerde kullanıldı mı?

Zeybek: Evet onlar da kullanıldı. Bakın Avrupa da liberaller için yaygın bir söz vardır .

"Cehenneme giden yol liberal aydınlar tarafından döşenir" dolayısı ile böyle bir insanın Menderesten, DP'den, demokrasiden bahsetmesi tek kelimeyle tuhaf bir durumdur. Kabul edilemez.

Hedefim halkı uyandırmak. Her yerde bunu söyleyeceğim. Bir yerden önümüz kesilirse başka bir yerden halka bunları anlatacağız.

Kahveci: AKP içerisinde sizinle çalışan bürokratlar ve bakan arkadaşlarınızda var. Ve açılım furyası var buna ne diyorsunuz. Ermeni açılımı dediler. Türkiye Cumhuriyeti siyasi tarihinde dünyanın büyük güçlerinin ağızlarına alamadığı söylemleri Ermenistan ve Yunanistan liderleri Türkiye ye hakaret edercesine ağzına geleni saydılar. Yani bunları dünyanın büyük güçleri ağzına alamadı. Fakat bu kişiler ve içerde suçlayıcı beyanlarda bulundular. Lübnan fiyaskosundan sonra soluğu Mostar'da alan bir Dışişleri Bakanı var. Sağlı sollu ve arkalı önlü çöken bir İslam dünyası var. Elimizde de bir Irak örneği var. BOP ile başlayan ekonomik kriz dalgası kırgızıstan, Afganistan, Ortadoğu kuzey Afrika her yer Suriye, Lübnan, Mısır, Yemen, Lübnan ortada bu konuda ne diyorsunuz ?

Zeybek: Sayın Menderes'in yanında önemli isimlerden Türkiye'nin gördüğü en önemli dış işleri bakanı Fatin Rüştü Zorlu vardı. Dünya siyasi dengelerini takip eden önemli bir isimdi. Hatta Kıbrıs'ta yarı yarıya nüfusumuz az olmasına rağmen Londra ve Zürih anlaşmalarını yapan kişiydi. Yani Kıbrıs'ta yarı yarıya bir Kıbrıs elde ettik.

Türkiye'nin son sekiz yılında Milli Egemenlik'ten vazgeçmeden dünya ile bütünleşme yi bir yere bırakarak Dünyayla bütünleşme derken Türkiye Bush ve Neo Con'ların piyonu haline geldi. Sayın Başbakan Davos'ta kulakları duymayan ihtiyar bir adama kabadayılık yaparak "one minute" diye bir kelime söyleyerek olmayan ingilizcesi ile kahramanlık yaptı. Kendi kendine bir kahramanlık yarattı.

Sayın Başbakan, one minute iyi de peki komşumuz Irak'ta Bush'un Neo Con'ları, paralı askerleri eşkıya orada Irak'ta. Komşumuz Irakı talan ederken, binlerce yıllık tarihi kentler yağmalanırken, 100 binlerce insan öldürülürken sayın Başbakan neredeydi? diye soruyorum.

Iraklı hanımlar hanımefendiler Ebu Gureyp Hapishanesi'ne doldurulup Amerikan ordusunun genelevi haline getirilen Ebu Gureyp'teki feryadını ifade eden bir mektubu, Nur hanımın feryadı bize kadar geldi. Sayın Başbakan neredeydi?

Nur hanım diyor ki "Vücutlarımıza hayvanlar gibi saldırıyorlar, bir çoğumuz hamileyiz ve karınlarımızda onların piçlerini taşıyoruz. Artık dayanamıyoruz. Siz Osmanlı'nın torunları değimlisiniz. Gelin ve bizi kurtarın, öldürerek kurtarın. Nur hanım Ebu Gureyp'ten çıktıktan sonra intihar etti. İçerde intihar etme özgürlüğü bile verilmedi bu insanlara. Ben sayın Başbakan'a soruyorum: Irak'ta eşkiyalıklar yapılırken siz neredeydiniz?

Kahveci: Sayın Başbakan dolaylı olarak bölgesel yönetim oluşmasına destek mi verdi. Kısaca yeni bir İsrail oluşmasına destek mi vermiş oldu.

Zeybek : Evet

Bu uçaklar nerden kalktı? 4 bin 800 sorti nerden yapıldı? Hava sahası ve kara sahasını kim açtı? Avrupa'dan gelen tırların içerisinde malzemelerin Irak'a geçmesine kim izin verdi?

Kahveci: Referandum sonucunda TV'lere çıkan bazı hukuçular TV'lerde hukukçu kimliği ile Irak'a ileri demokrasi geldiğini ve "Amerika'nın Irak'ı işgali hayırlı olmuştur" dediler.

Zeybek: Bu insan hukuğu hiç anlamamıştır. Bir ülkenin Müslüman bir ülkeyi işgali nasıl iyi olabilir. Bu insan hukuk fakültesini bitirmiş ama hukukçu olamamış. Bir ülke sömürge haline getiriliyor. Bu kabul edilemez. Hukukçu kimliği olan bir insanın bunu söylemesi için ben ne diyeyim? Bu insanlara ne diyebilirisiniz ki?

Kahveci: Sayın Süleyman Demirel demokrat misyonu iktidara taşıyan oylar nerede diye sordu. Ahmet Özal sizin partinizde, Özal ailesi ve Ahmet Özal merkez sağın adresi Özal'ın devamı DP demedi, Sayın Süleyman Demirel, Sayın Çiller Sayın Yılmaz merkez sağın tek adresi Demokrat parti dememektedirler. Bu destek niçin partiye liderlik yapana ve meydanları inleten kişiler bugün partinin başında kim olursa olsun bu desteği vermesi bir zaruret mi? Değil mi? Bu misyona liderlik yapmış olan isimler bu meyanda bir destek açıklaması yapılmıyor.

Zeybek: Saygın liderlerimiz var. Özal sağ olsaydı kesin olarak adres olarak DP'yi işaret ederdi. Özal beni Anavatan Partisine Genel Başkan olmamı çok istemişti.
Sayın Demirel benim çok hayran olduğum bir insandır. Ben sayın Demirel'in beni gönülden destekliğine inanıyorum.
Sayın Çiller telefon açarak bana desteğini ifade etti.

Kahveci: Efendim gönülden desteklemek yetiyor mu ?

Zeybek: Sayın Yılmaz istifa etti zaten..

Ben buraya gelirken sayın DP'nin adına yakışır şekilde geldim. Hiç kimsenin delegeler ve partide etkin olarak görev yapan kişiler hariç hiç kimsenin tayini ile gelmedim. Sayın Demirel'le bunu konuştuk. Fakat ben Sayın Demirel'e Sayın Cindoruk'a, Sayın Aydın Doğan'a aday olacağım demedim. Oldum dedim. Benim geçmişim birikimim, siyaseten yeterli; Merkez sağın adayı nasıl oldum dedim. Gelişmeler ve teşkilat beni aday gösterdi. Benim geçmişim ve birikimim itibarı ile ortaya doğan fırsat bizi bu göreve getirdi. Sabrın sonu selamettir. Türkiye'nin omurgasını Türkiye'nin merkezini merkez siyaseti halka ben ulaştırmalıyım. Bu görevi ben yerine getirmeliyim .

Kahveci: Birileri devamlı surette Menderes'in adını kullanıyor. Fakat DP 65. yılını kutlayan bir parti. Hiçbir DP teşkilatının dışında asılmış bir pankart, afiş il ve ilçe teşkilatlarında yok. Demirel, Özal, Çiller gibi liderlerin resimlerinin olduğu. 65. yılını kutlayan bir partisisiniz. İl ve ilçe teşkilatlarınıza ne kadar güveniyorsunuz. Merkezin dışını konuşuyoruz. Merkez demiyoruz.

Zeybek: Bizim hareketimizin beş büyüğü var. Bazı arkadaşlar diyor ki: "Zeybek'i tanıyoruz fakat Atatürk'e bu kadar bağlı olduğunu bilmiyorduk" demek ki onlar TV izlemiyormuş.
Ben TRT'de 85 hafta Atatürk ü anlattım. Bu hükümet gelince onu kaldırdılar. Sonra Kanal B'de 52 hafta daha devam ettim. Sayın Haberal suçlanarak gözetim altına alınınca programım Kanal B'den de kaldırıldı.
Atatürk, Celal Bayar, Menderes, Demirel, Özal bunlar bizim beş büyüğümüz. Bu liderlerimizin resmi her yerde olacak. Ama Menderes'in bizim kalbimizde çok özel bir yeri var. Rahmetli Menderes bizim şehidimiz.

Kahveci : Sayın Genel Başkan biraz da Ekonomi konuşalım.
Dış ticaret açığı - 72 milyar dolar, 43 milyar dolar cari açık, Son sekiz yılda 54 milyar dolar borsada kazanan birileri var.
Sayın Başbakan IMF'ye borcumuz yok diyor.
Türkiye'nin borcu demek IMF demek mi? Bu kadar oluşan maddi kayıpları, Borçları halk mı ödeyecek? Kim ödeyecek?

Zeybek: Sayın Başbakan'ın çok büyük meziyetleri var. İşine geleni yansıtan, işine gelmeyeni kitlelere yansıtmayan bir Başbakan var. Ve gerçekte buna inananlar var.Türkiye nin borçlarının garantisi bütçedir, kamudur. Bu borçların bir kısmının IMF'ye olduğu doğrudur. Fakat gerçeği anlatmamak doğru değildir. Hazırı satarak böyle bir borçlanma ve cari açığa dayalı bir ekonomi bir müddet kitlelere nisbi ve geçici rahatlama duygusu yaratır. Üretmeden tüketen toplum ortaya çıktı. İthalat ile yaşıyoruz. Sonuç olarak toplum öyle bir patlar ki; Yunanistan'dan beter bir durum ortaya çıkar. Biliyorsunuz Yunanistan iflas etti.

Kahveci: TÜİK verilerinde ve hesaplamalarında bir sıkıntı var. Örnek: Turizm verilerine göre 33 milyon turist geliyor 16 milyar dolar turizm geliri var. TÜİK rakamları ne kadar doğru. YSK'nın kullandığı seçmen sayısındaki artışta bile kuşkular var. TÜİK'e inanabilir miyiz? Veya bu veriler ne kadar doğru?

Zeybek: Kamu yönetimimizin tamamında sorun var. Bazı kamu kurumlar vardır ki yayınlandıkları rakamlar inandırıcı gelir. Her yer iktidar tarafından denetim altına alınmaya çalışılıyor. Yansız ve ilmi yaklaşımlar ile açıklama yapabilecek bir kurum artık Türkiye'de neredeyse kalmamıştır. Bütün bunlar iktidarın işine gelen her şeyi kurumlar vasıtası ile yaptığını gösterir. Kurumları kullandığını gösterir.

Kahveci: Güneydoğu'da DP açılımı yapacağınızı ifade ettiniz. Eğitimde seçmeli olarak etnik dillere karşı çıkmadığınızı söylediniz. Anadilde eğitime seçmeli olarak karşı çıkmadığınız ifade ediliyor.

Zeybek: Hayır. Anadilde eğitim sadece İstanbul Türkçesi ile olur. Güneydoğu siyasetini ve bizim yapacaklarımızı iyi anlamak için rahmetli Özal'ın beni genel başkanlığa aday olarak düşünüyordu. Güneydoğulu vekillerin temsilcisi gibi gördüğü Nurettin Yılmaz vardı. Mardin milletvekili; "Özal sayın Zeybek i genel başkan olarak düşünüyorum. Fakat kendisi milliyetçi olarak biliniyor. Siz nasıl karşılarsınız? Nurettin Yılmaz Sayın Cumhurbaşkanı soruyu şöyle sorsaydınız: "Ben genel başkanlığa kimi teklif edeyim diye sorsaydınız cevabımız sayın Namık Kemal Zeybek olurdu " demiştir.

Biz geldiğimiz zaman Ben Kahta'da Kaymakamlık yaptım. Gidin Kahtalılara sorun. Kahtalı bir vekil geçenlerde Kahta'da attığınız sevgi tohumlarını görüyoruz ve biliyoruz. Kahtalıların gönlünde taht kurmuşsunuz dedi. Biz kimsenin alt kimliğini inkar etmeyiz. Ve yok etmeye de çalışmayız. Düşman olarak da görmeyiz. Türkiye de alt kimlikle vardır. O kadar da çoktur ki benim bir tarafım Bayburtludur. Annem Trabzonludur. Fakat ana kimliğimiz vardır. Alt kimliğimiz ne olursa olsun ana kimliğimiz ortak kimliğimiz. Türklüktür. Alt kimliğimiz ne olursa olsun hepimiz Türküz. Dünyanın bütün aklı başında medeni Ülkelerinde bir tek resmi dil eğitim ve haberleşme dilidir. Ciddi devletlerde dünyanın neresinde olursa olsun dil tektir. İran'da Farsçadır. Almanya'da almancadır. Amerika'da İngilizcedir. Amerika'da yapılan oylamayla İngilizce belirlenmiştir. O da 4 oy farkla. Aksi durumda Amerika'da dil almanca olacaktı. Dolayısıyla iki dil falan filan... Kaldı ki ben İngilizce eğitime bile karşıyım. Kaldı ki alt diller, alt dillerden birinde İstanbul dışındaki Türkçe dışında başka bir dilde eğitim istemek o ülkeyi ve halkı böler. Bu o halkın dilinde yapılacak en büyük zulümdür. Bizim açılımımız kalbimizin derinliklerini açacağız ve orada buluşacağız.

TRT Şeş'i zazalar ve kırmançlar hiç anlamıyor. Kırmanç kirvem diyor ki bizde ne biji ne serok var. Bizim açılımımız kalbi açılımdır.

Kahveci: DP'nin % 10 barajı ve ittifaklar için ne düşünüyorsunuz. Diyelim ki baraj aşamama tehlikesi görüldü. Bu durumda, hangi partilerle ittifak yapmayı düşünürsünüz?

Zeybek: Bizim bu yönde bir görüşmemiz yok. Fakat kesin olarak ta ittifakı konuşmayız diyemem. Biz tek başımıza iktidarı hedefliyoruz.

Kahveci: Ak Parti'nin son dönemde tartışılan bir takım icraatlarına gelecek olursak, özellikle yargı ve hükümet arasındaki gerginliği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Zeybek: "İnnemal a'malu binniyyat" Ameller niyetlere göredir. Niyet düzgün olursa amel de düzgün olur. Kamuda reform şart, fakat ben bu iktidarın niyetini bilmiyorum. Yargıda da reform şart
Bu iktidarın yargı üzerinde reform adı altında yapmaya çalıştıkları konusunda samimi ve iyi niyetli görmüyorum.

Kahveci: Sayın Genel Başkan nedir bu çatışma 2., 3. Cumhuriyet mi? Ne için kurumlar çatışıyor.

Zeybek: Cumhuriyeti kaybediyoruz. Cumhuriyet tehlikede; Siyasal iktidar 2. 3. Cumhuriyeti çoktan aştı.

Kahveci: Ergenekon sanıklarının CHP ya da bir başka siyasi partiden milletvekili adayı gösterilmesi konusundaki düşünceleriniz nedir?

Zeybek: Hayırlı olsun.

Kahveci: Sayın Genel Başkan Türkiye' nin Başkenti neresidir?

Zeybek: Toplumların temel kararları ile oynamak tehlikelidir. Ankara başkent olarak doğru tercihtir. Ankara başkent olarak kalacaktır.

Yeller gider taşlar kalır.
Yel kayadan ne koparır.
Yani AKP gidecek, Türkiye ve Ankara kalacaktır. Taşlar yerinde kalacak.

Kahveci: Ne zaman meydanlara iniyorsunuz.?

Zeybek: Meydanlara en kısa sürede iniyoruz. Meydanlar yiğit görsün.

Sayın Genel Başkan bize göstermiş olduğunuz ilgi ve röportajınıza teşekkür ederim.

 

***

 

   

Not: Bu haber ve ilgili fotoğraflar Mir Haber'e "Demokrat Haberler Ajansı" tarafından yayımlanmak üzere e-posta yolu ile gönderilmiştir. 



Bu haber 846 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,512 µs