En Sıcak Konular

SEÇİMDEN SONRA BAŞKANLIK GELİYOR

6 Şubat 2011 23:14 tsi
SEÇİMDEN SONRA BAŞKANLIK GELİYOR AKP'li Burhan Kuzu,Anayasa değişikliği ile birlikte Meclis'te 550 milletvekilinin 'Evet'demesi halinde bile halkın oyuna sunulması gerektiğine işaret etti.

'Seçimden sonra başkanlık sistemi masada'
 

MECLİS Anayasa Komisyonu Başkanı ve "Başkanlık sisteminin" savunucularından AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, 2011 milletvekili genel seçimlerinin ardından başkanlık sisteminin masada olacağını söyledi. Kuzu, başkanlık sisteminin mutlaka ama mutlaka referanduma gitmesi gerektiğini, Anayasa değişikliği ile birlikte Meclis'te 550 milletvekilinin 'Evet'demesi halinde bile halkın oyuna sunulması gerektiğine işaret etti.

 
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve aynı zamanda "Başkanlık Sisteminin" savunucularından AKP İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, 2011 genel seçimlerinin ardından başkanlık sisteminin masada olacağını söyledi, Kuzu, başkanlık sisteminin mutlaka ama mutlaka referanduma gitmesi gerektiğini, Anayasa değişikliği ile birlikte Meclis'te 550 milletvekilinin evet demesi halinde bile halkın oyuna sunulması gerektiğine işaret etti.

 
Burhan Kuzu, "Bu iş onun bunun karşı çıkmasıyla değil, mutlaka ama mutlaka referanduma götürülmeli. Kim gelirse gelsin. Tek başına AKP de gelse başkası da gelse başkanlık sistemi mutlaka referanduma götürülmeli. Aksi halde bu tartışma bitmez. Anayasa hazırlansın, Meclis'in tamamı bile 'evet'dese bütün vekiller 550 milletvekilinin tamamı bile 'evet'dese yine de başkanlık sistemi referanduma gitmeli. Böylesine sistem değişiklikleri referanduma götürülmeli benim kanaatim bu yönde" dedi.

 
TÜRKİYE HANGİ MODELİ ÖRNEK ALACAK?

Burhan Kuzu, başkanlık sisteminde Türkiye'nin hangi ülkelerin modellerinden yararlanacağı örnekler konusunda da şu ipuçlarını verdi:

"Parlamenter model İngiliz tarihinde doğmuş ve gelişmiş bir model. Başkanlık modeli aklın bulduğu bir model. Oturup bu ülkeyi en iyi şekilde nasıl yönetiriz diye düşünülmüş ve akıl bulmuş. (Güney Amerika başkanlık modeli) Parlamenter modeli İngiliz kokuyor. Her ülke kendine göre başkanlık sisteminin bin türlüsünü yapabilir. Ama ana antenleri korumak suretiyle.

Amerika federal bir yapı. Amerika'da olduğu gibi alıp Türkiye'yi 7'ye mi böleceksin. Böyle bir şey yok bu bir, ikincisi federal yapı ille de zorunlu değil. Türkiye'de uygun sistem Fransa gibi üniter yapıyı koruyarak, yerel yönetimleri Fransızlar gibi güçlendirerek, başkanlık modelini Amerika'dan alarak kendimize has bir model geliştirebiliriz. Başbakan başkanlık modelini istiyor ama " ille de bu olmazsa biz yokuz'gibi bir iddiamız yok. Bunu böyle bilmek lazım.

  Kaynak:http://www.ortadogugazetesi.net/haber.php?id=18916

 

 



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,511 µs