En Sıcak Konular

OBAMA - AHMET TÜRK GÖRÜŞMESİ WIKILEAKS BELGELERİNDE

5 Şubat 2011 13:09 tsi
OBAMA - AHMET TÜRK GÖRÜŞMESİ WIKILEAKS BELGELERİNDE ABD Başkanı Barack Obama 2009 yılının Nisan başında Türkiye’ye geldiğinde Ahmet Türk'le de görüşmüştü.

Obama-Türk görüşmesinin perde arkası Wikileaks'te     
 
İngiliz Daily Telegraph gazetesinin bugün yayımladığı Wikileaks belgeleri arasında, kapanan Demokrat Türkiye Partisi’nin eski başkanı Ahmet Türk’ün İngiltere’de Chatham House düşünce kuruluşunda katıldığı bir yuvarlak masa toplantısı sırasında yaptığı konuşmanın içeriği de yer alıyor. 

ABD’nin Londra Büyükelçiliği’nden Ankara’daki büyükelçiliğe ve Adana’daki konsolosluğa gönderilen 27 Nisan 2009 tarihli gizli belgede, bir hafta önce yapılan ve çoğunlukla Türk dinleyicilerin katıldığı yuvarlak masa toplantısında Türk hükümetinin DTP’nin seçim başarısına ve PKK’nın o dönem aldığı eylemsizlik kararına baskıyla yanıt vermesini kınadığı belirtildi.

Belgeye göre konuşmasında DTP’nin Kürt sorununa barışçıl bir çözümü desteklediğinin altını çizen Türk, azınlıkların haklarını tanıyan yeni bir anayasa çağrısı yaptı.

 OBAMA-TÜRK GÖRÜŞMESİ

Belgenin en dikkat çekici noktalarından biri, eski DTP Başkanı’nın bir Türk muhabirin sorduğu “Obama PKK’yı terörist örgüt olarak tanımladığında tepki göstermiyorsunuz. Ancak Türkiye PKK’ya terörist dediğinde tepki gösteriyorsunuz” sorusu üzerine verdiği yanıt oldu.

Belgeye göre Obama’nın kendisiyle yaptığı görüşmede PKK’yı terörist olarak nitelendirmediğini belirten Türk, PKK’nın ABD’nin terörist örgütler listesinde olduğunu kabul etti. Türk, “Bu tür grupları nasıl yaftaladığınız konusunda dikkatli olmalısınız. PKK El Kaide değildir. Eğer Türkiye Kürt hakları konusunda adil ve açık davransaydı, PKK diye bir örgüt olmayacaktı. Sorun Türkiye’nin sonucu barışçıl yollarla çözmeyi reddetmesidir” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama 2009 yılının Nisan başında Türkiye’ye geldiğinde Başbakan Erdoğan’ın yanı sıra muhalefet liderleriyle de görüşmüştü.

Bu arada yapılan toplantıların içeriğinin gizliliği ve kürsüde konuşanların ifadelerinin dokunulmazlığıyla ilgili, “Chatham House Kuralları” olarak bilinen etik kurallara kaynaklık eden düşünce kuruluşunda yapılan bir yuvarlak masa toplantısının içeriğinin ABD Dışişleri Bakanlığı belgelerinde yer alması ise dikkat çekti.

"ERDOĞAN ÇOK TAVİZ VERDİ"

Bir başka muhabirin Başbakan Tayyip Erdoğan’ı Kürtlerle ilişkiler konusunda kendisinden önceki başbakanlarla karşılaştırmasını istemesi üzerine Türk, Kürtlerin başlarda Erdoğan’a verdiği desteğin, Kürtlere haklar verilmesine direniş gösteren ordu ve “diğer milliyetçilere” karşı “çok fazla taviz vermesiyle” kaybolduğunu söyledi.

Türk, “Erdoğan, ‘Türkiye: Tek halk, tek bayrak, tek dil, tek millet’ diye bir konuşma yaptı. Gerçek rengini belli etti” dedi.

Türk, yabancı bir muhabirin Erdoğan’ın televizyonda Kürtçe konuşmasıyla ilgili sorusu üzerine TRT 6’e değinerek, birçokları bu kanalı bir ilerleme işareti olarak görse de “sanatçılar teknisyenler, herkes, senaryolar, her şey hükümet tarafından denetlendiğini” söyledi. İngiltere, Fransa ve İspanya’da durumun böyle olmadığının altını çizen Türk “Anayasada yayın hakları garanti altına alınmadı, çünkü bu olmazsa bütün kanallar kapatılabilir” dedi.

BELGELER NEDEN DAILY TELEGRAPH’TA
 
Wikileaks yayımladığı ABD Dışişleri Bakanlığı belgelerini İngiltere basınında ilk olarak Guardian’a vermişti.

Ancak Guardian, Julian Assange davasıyla ilgili çok ince detayları sayfalarında yayımlamasına Assange çok sert tepki gösterince, gazete ile Wikileaks’in arası bozuldu.

Son olarak geçtiğimiz hafta iki Guardian yazarının Wikileaks’in iç yüzüyle ilgili olduğunu öne sürdükleri bir kitabın yayımlanmasıyla, Guardian-Wikileaks savaşı doruğa çıktı.

Bu arada Guardian belge yayımlamaya ve belgelerle ilgili haber yapmaya son verirken, Wikileaks elindeki belgeleri Daily Telegraph’a sundu. 

KÜRT SEÇMENE TEHDİT TARTIŞMALARI

Bir başka Türk muhabirin hükümetin DTP’nin seçimlerden önce Kürtleri tehdit ettiği, bu yüzden de DTP’nin çok başarılı olduğu yönündeki iddialara değinmesine de gülerek cevap veren Türk, “Madem öyle bir şey yaptık, neden baskının daha zor olduğu şehirlerde DTP başarılı oldu da köylerde olmadı?” dedi. Türk, Ak Parti’yi seçim öncesi buzdolabı ve çamaşır makinesi dağıtmakla da suçlayarak, “Bu yolsuzluktur ve kanıtlanabilir” dedi.

Konuşmasında Kürtlerin Türklerle uyum içinde yaşamak istediğini ancak Türkiye’nin “terörle mücadele bahanesiyle” bütün Kürtlere terörist muamelesi yaptığını söyleyen Türk, zulme rağmen Kürtlerin siyasi kanallarla tanınma ve kültürlerine ve dillerine eşit muamele yapılması taleplerinin peşinde koşmaya çalıştıklarını söyledi. Belgeye göre Türk, 1990’da Kürtlerin siyasi parti kurmaya başladıklarını, “Diğerlerinin de direniş yoluna gittiğini” ifade etti.

 

Kaynak: HÜRRİYET GAZETESİ {http://www.hurriyet.com.tr/planet/16943368.asp?gid=373}
 



Bu haber 947 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,819 µs