En Sıcak Konular

Helin Demir

Gündeme Bakış
Helin Demir
27 Ekim 2010

PKK VE BDP’NİN DİNİ FAALİYETLERİ



PKK VE BDP’NİN DİNİ FAALİYETLERİ

          Demokratik gelişimin ve açılımın önünde en önemli tehdit olarak görülen bölücü terörün temsilcisi PKK ve onun yardımcısı BDP’nin yeni stratejilerinde ‘din’i kullandığına ilişkin söylentiler bugünlerde yine gündemi meşgul ediyor.

          Konu ile ilgili olarak Yunanistan’da çıkarılan “Kosmos Tou Ependiti” gazetesinin 23 Ekim 2010 tarihli sayısında “PKK, Peygambere Yöneldi” başlığıyla yayınlanan yazıda; “PKK’nın çağdaş Kürt toplumunda destekçi kazanmak ve İslam’ın çağdaş Türk politikasında oluşturduğu yeni koşullara ayak uydurabilmek için din silahını kullandığı” belirtiliyor. PKK’nın gelişmelerin gerisinde kalmamak için sahip olduğu olumsuz profilini değiştirmesi gerektiğinin ve bir terör örgütü yerine halk temelinde gelişen bir harekete dönüşmesi gerektiğinin farkında olduğuna değinilen haberde, ömür boyu hapse mahkum olan Abdullah Öcalan’ın üç ay öncesinden, örgütün camilerin kontrolünü ele almasının ve kontrol altında bulunacak imamlar ağı oluşturmasının ne kadar önemli olduğunu ifade ettiği vurgulanıyor.

          Zaman Gazetesi’nde yayınlanan bir haberden de alıntıların yapıldığı “PKK, Peygambere Yöneldi” başlıklı yazıda, 90’lı yıllarda ani kentleşmenin Kürt toplumunun yapısını değiştirdiği, şehirlerde yaşayan ilk Kürt neslinin, köylerini terk ettiği, ikinci nesil Kürt göçmenlerin bugün şehir şartlarına uygun olarak büyüdükleri, camiler, din enstitüleri, kütüphanelerin Kürt gençliğinin yoğun toplumsallaşmanın bir bölümünü oluşturdukları kaydediliyor. Türk ve Kürt siyasi sahnesinde dinin rolünün güçlenmiş durumda olduğu, Kuzey Irak’ın Kürt Bölgesel Hükümeti, Suriye ve İran’ın Kürt gruplarının dine gitgide daha çok önem verdikleri, bu nedenle PKK’nın kendisine, tüm dünyada Kürtlerin çoğunluk oluşturduğu bölgelerdeki siyasi değişikliklere uyum sağlamasına izin verecek bir tutum benimsemek istediği bildiriliyor.

          “Kosmos Tou Ependiti” gazetesinde PKK’nın dine olan yönelişi aktarılırken, PKK’nın şiddet eğilimini yok etmeyi veya yatıştırmayı gerçekten isteyip istemediği hususunda şüphelerin bulunduğundan bahsediliyor. PKK’nın, Fethullah Gülen’in İslami hareketinin Kürt toplumu içindeki dinamiğini sınırlamak için bir yandan dini ve siyasi hedefleri vururken diğer yandan da Kürtlere katılan imamları, camilere dahil olmaya teşvik ettiğine değiniliyor.

          BDP de bu aralar PKK gibi dini konulara ve din adamlarına yönelik propaganda faaliyetlerine ağırlık veriyor. Özellikle daha önce de PKK tarafından tehditler alan Hakkari/Hacı Sait Camii İmamı Aziz Tan’ın katledilmesinin ardından Hakkari halkında örgüte karşı oluşan olumsuz tepkiyi kırmak için BDP tarafından yoğun çaba gösteriliyor. BDP’nin kontrolündeki Hakkari Belediye Başkanlığı binası altında bulunan mescidin BDP Hakkari İl Teşkilatı’nca yeniden düzenlenerek camii haline getirilmesi de bu çabaların en önemli kanıtını oluşturuyor.

          PKK’nın dine sarılması çabalarının aslında yeni olmadığı, halk desteği bulabilmek için Kürtçü - İslamcı söylemleriyle öne çıkan bir dini hareket başlatan ve özellikle PKK ile yakın ilişkileri olan Batmanlı Hüseyin Bulut ve ekibinin, kendilerini Said-i Nursi'nin talebeleri olarak tanıtmaları, toplantılarda Said-i Nursi'nin posterlerini açmaları, söz konusu grubun DTP ile yakın temasta olması, DTP'li vekil Bengi Yıldız'ın Meclis'e soru önergesi vererek Said-i Nursi'nin mezarının bulunmasını istemesi ise bilinenler arasında yer alıyor.

          Bununla birlikte  BDP’nin örgütün (PKK) dinden uzak olmadığı ve bu yöndeki imajın mutlaka kırılması gerektiği bilinciyle hareket ettiği, toplumda saygınlığı-itibarı bulunan mellelerin (Taziye ve mevlütlerde Kuran-ı Kerim okuyan şahıslar) parti içinde yer almalarının partiye güç katacağı inancıyla yeni bir politika izleme anlayışı içinde olduğu, partili mellelerin komiteleşmek suretiyle parti içinde örgütlenecekleri, önümüzdeki süreçte Alevi pir ve dedelerinin de bu komitelere dahil edileceği, komite üyelerinin kitlenin taziye, mevlüt ve barış yemeği türü etkinliklerinde partiyi temsilen görev alacakları, mellelerin hem kendileri arasında hem de kitle bazında  örgütlenme çalışması yürütecekleri yönündeki hususlar da daha önceleri yaşananlara örnek teşkil ediyor.

          Geçmişteki olaylar da göz önünde bulundurulduğunda, PKK ve BDP’nin halk desteği bulabilmek için yaptıklarının samimiyeti konusunda düşünmek, inandırıcılığı hususunda temkinli olmak gerekiyor. Çünkü “istismar” kelimesi PKK ve BDP’nin sözlüğünde ilk sıralarda yer alıyor.

          Helin Demir

          helindem@mynet.com



Bu yazı 2,124 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 19 Temmuz 2011 PKK’NIN ŞİDDET KARARI VE BDP’NİN ÇIKMAZLARI
    • 12 Temmuz 2011 PKK VE BDP’NİN PROPAGANDA ARACI: ÇOCUKLAR!
    • 12 Temmuz 2011 BDP’DE SEÇİM SONRASI YAŞANAN RAHATSIZLIKLAR
    • 4 Temmuz 2011 SEÇİMDEN SONRA BDP’DE NELER OLUYOR?
    • 28 Haziran 2011 ÖRGÜTTEN KOPUŞLAR HIZLANIYOR
    • 15 Haziran 2011 SEÇİMDEN SONRA BDP’YE BAKIŞ
    • 12 Haziran 2011 Demokratik Özerklik, Kent Meclisleri, Adalet Komisyonu= Bölücülüğün Kanıtları
    • 7 Haziran 2011 BDP’NİN SEÇİM FİYASKOSU
    • 3 Haziran 2011 TERÖR ÖRGÜTÜNDE BOZUK DÜZEN
    • 25 Mayıs 2011 İMAM KATİLİ PKK
    • 25 Mayıs 2011 PKK-BDP/SEÇİM HİLELERİ-ÇATIŞMALAR-ANLAŞMAZLIKLAR
    • 13 Mayıs 2011 Seçimlere Az Kala BDP'de Neler Oluyor?
    • 9 Mayıs 2011 pkk hizbullah çatışması dinmiyor
    • 4 Mayıs 2011 DANİMARKALI BAKAN: “ROJ TV’Yİ KAPATMAK YARGININ İŞİ”
    • 2 Mayıs 2011 PKK- BDP –HİZBULLAH/GERİLİM
    • 28 Nisan 2011 SÖYLEMLER BAŞKA YAŞANANLAR BAŞKA
    • 21 Nisan 2011 PKK- BDP –HİZBULLAH ÇATIŞMASI
    • 18 Nisan 2011 SALDIRGAN TUTUM SERGİLEYEN BDP KÜRTLERİ NASIL TEMSİL EDECEK?
    • 14 Nisan 2011 PKK’NIN SON YALANI: ÖCALAN’IN KÖYÜ’NE AYRIMCILIK
    • 13 Nisan 2011 TERÖRE HİZMET EDEN SAHTE İMAMLAR

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,460 µs