En Sıcak Konular

Namık Kemal Zeybek
Konuk Yazar-Aygazete
Namık Kemal Zeybek
27 Nisan 2009

Kültür ve Turizm Bakanı istifa etmelidir



Bakanlar Kurulu´nda kararlar "oydaşma" ile alınır. Buna "consensüs" diyenler de var, "mutabakat" da denilebilir. Oylama yapılmaz, yapılsa da anlam taşımaz. Bir bakan diğer bakanların üzerinde anlaştıkları bir konuda ayrı görüşteyse, onları ikna etmeye çalışır. Ya da ortak sorumluluk anlayışı gereğince kendisi ikna olur. Aksi halde her bir bakan farklı düşündüğü konularda kararname imza etmeyerek hükümet işlerini kilitleyebilir. Ve bakanlar sayısınca hükümet ortaya çıkar. Ortak karara imza koymamakta direnen bakanın yapacağı tek iş vardır istifasını vermek. Bakan için onurlu davranış, hükümet için çıkar yol budur. Ertuğrul Günay, merhum Yazıcıoğlu’nun Tacettin Dergâhı’nın yanındaki mezarlığa gömülmesine izin veren kararnameyi imzalamamakta direnerek istifa noktasına gelmiştir ve gecikmeden istifasını vermelidir.
     Bu konuda en kötü çözüm Bakan’ın yurtdışında olduğu dönemi bekleyip vekâlet eden bakana imza attırmaktır. Böyle bir çözümden söz edildiğine göre Günay derhal istifasını vermelidir.
     Öte yandan Bakan Günay yaptığı açıklamada Mehmet Akif’e duyduğu saygıdan ötürü kararnameyi imzalamadığını söylüyor. Bu mantığa göre diğer bakanlar Mehmet Akif’e saygısız kişiler mi oluyor? Çok saygı duyduğu Mehmet Akif’e saygı duymadığını sandığı bakanlarla aynı kabinede olamayacağına göre istifasını geciktirmemelidir.
     Merhum Yazıcıoğlu’nun ölüm biçimi halkımızın tamamını derinden üzmüş ve bütün partiler seçim çalışmalarını iptal etmişken, Bakan Günay’ın hiç etkilenmediği anlaşılıyor. Yoksa onlarca mezarın olduğu bir mezarlığa merhumun konulmasından Mehmet Akif’e saygısızlığı nasıl çıkarabilirdi ki?
     Bir başka gerçek, bakanlıkla ilişkili Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu gömülmeye onay vermişken, Bakan neden direnmektedir. Acaba bu direnişin altında Mehmet Akif’le ilgisi olmayan başka derin konular mı vardır?
     Tacettin Dergâhı ve çevresi Kültür Bakanlığı’nın değil Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ilgi alanı içerisindedir. Genel Müdürlük kararnameyi hazırlamış, ilgili Bakan imzalamışken Kültür Bakanı’nın duyarlılık gösterisinin inandırıcı olmadığı bellidir.
     Bugünlerde Bakan’ın yeni kabinede yer almayacağı haberleri de gazetelerde yer aldığına göre, kendisi için de bir fırsat doğmuştur.
     Bakanlıktan istifa etmelidir.
     Yazılarımı okuyanlar ve konuşmalarımı dinleyenler bilirler: İnsanları eleştirmeyi değil, olumlu yanlarını bulup övmeyi severim. Hele görev yaptığım Kültür Bakanlığı ile ilgili yazmaktan ve konuşmaktan kaçınırım. Milletvekilliğim döneminde karşı partiden olan dönemin Kültür Bakanı’nı eleştirme görevi verildiğinde de yaptığı olumlu işleri anlatıp kürsüden inmiş ve başarılar dilemiştim. Bakan İstemihan Talay’dı ve övgüye değer işler yapmıştı.
     Bakan Günay’ın selefi olan Atilla Koç bence başarılı bir Bakan’dı. Sabaha kadar kitap okuduğu için bazı toplantılarda uyuklaması basının konusu haline gelmişse de bakanlık içinde yararlı işler yapılıyordu. Müsteşar Mustafa İsen’le birlikte iyi bir ekip idiler. Bakan Günay’ın ise Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda başarılı olduğuna dair hiçbir belirtiyi ne gördüm, ne de duydum. Üstelik yaptığı konuşmalarda sözünün nerelere kadar gidebileceğini hesaplamadığı da görülüyordu. Belki başka bakanlıkta başarılı olabilirdi, bilmiyorum... Ama Günay’ın ayrılmasıyla bakanlığın bir kaybı olacağını da sanmıyorum...


Bu yazı 923 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 8 Şubat 2011 Mehmet Akif Arnavut mu?
    • 12 Ocak 2011 Nasıl Bir Türkiye?
    • 3 Ocak 2011 Kürt Sorunu mu? Kürtçe Meselesi mi?
    • 19 Aralık 2010 Yüce Kuran ve Çevirileri
    • 5 Aralık 2010 Kalkanın Ardındaki Planlar
    • 24 Kasım 2010 3997 Kitap Okuyan Adam
    • 19 Kasım 2010 Füze Kalkanı mı? Sakın ha!
    • 10 Kasım 2010 İranla Dost Olmayalım mı?
    • 31 Ekim 2010 TÜSİADın Adı Ne Olacak
    • 25 Ekim 2010 Düşünür ne düşünür yazar ne yazar
    • 19 Ekim 2010 Padişahlığı İsteyen Parti
    • 8 Ekim 2010 Maun Suresinin Anlamı
    • 17 Eylül 2010 Milli Birliğe açılalım
    • 30 Ağustos 2010 İslamda Tarikat
    • 25 Ağustos 2010 İslam Düşmanı,İslam Düşmanı değilmiş
    • 22 Ağustos 2010 Atatürk dindar bir insandı
    • 12 Ağustos 2010 Milli İrade ne ister?
    • 5 Ağustos 2010 Hangi Milliyetçilik?
    • 25 Temmuz 2010 Evet mi? Hayır mı?
    • 11 Haziran 2010 Cihat Kültürü ve İslamda Cihat

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,936 µs