En Sıcak Konular

Hakverdi Murat Merdamert

Mefkure
Hakverdi Murat Merdamert
1 Ocak 1990

Türk Vicdanı'nı Sızlatan Ziyaret



İnsanoğlu unutkandır.

Eskiler boşuna dememiş;"Hâfıza-i beşer, nisyân ile ma'lûldür" diye.Ermenilerin Türk Milleti'ne yaptıkları unutulmuş olabilir.

1915'deki vahşetleri unutulmuş olabilir,Asala terör örgütü ile kıydıkları onca sefirlerimiz,vatandaşlarımız unutulmuş olabilir,-AGİK kararı tescilli -Azarbeycan toprağı olan Karabağ'daki işgalin halen sürdüğü unutulmuş olabilir, Hocalı Katliamı unutulmuş olabilir,Doğu Anadolundaki bazı illerimizin kendilerince "Batı Ermenistan" diye adlandırılıp,Türkiye'nin resmi sınırlarını tanımadığı unutulmuş olabilir.Fakat dört beş ay önce,25 Nisan 2008 tarihinde ,Erivandaki "sözde Ermeni Soykırımını" anma törenlerinde yapılan alçakça saldırı,bu kadarcık kısa sürede nasıl unutulabilir?

Hatırlayınız o gün çıkan gazete manşetlerini:

"Ermenistan'da Nefret Dolu Anma!"

"Türk Bayrağını Çığnediler!"

İlgili resimleri  burada göstermeye vicdanımız el vermediği için,veremiyoruz ama haberin detayını kısaca  hatırlalım:

"Ermenistan'ın başkenti Erivan'da,sözde Ermeni soykırımı resmi,törenlerle anılır. Resmi törende Erivan Yönetimi'nin isteği ile on binlerce Ermeni'nin , ay yıldızlı bayrağımızın üzerine basarak geçmesi için tören alanına Türk bayrağı serilir.1965 yılında inşa edilen "sözde" Soykırım Anıtı`nın önünde toplananlar,bir resmi törende,yere serilen Türk bayrağını çiğner.Bir gün öncesinde de Erivan'da yapılan gösteride,yine Türk bayrağına hakaret edilmiş,göstericiler Türk bayrağını yakmıştı.

Törende Ermenistan`ın yeni Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan da eşiyle birlikte anıta çiçek bırakır ve din adamlarıyla dua eder.Serj Sarkisyan, 1915 olaylarıyla ilgili iddiaların uluslararası platformlarda tanınması ve bu olayların kınanması konusunun ülkesinin dış politika gündeminin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyler. Sarkisyan, "Ermenistan, tarihi adaletin yerini bulması yönündeki çabalarını ikiye katlamalı" der.

Sarkisyan, 1915 olaylarının yıldönümü dolayısıyla bir de yazılı açıklama yapar, Ermeni iddialarının birçok ülke tarafından tanındığını öne sürerek,

"Amaçlarımız arasında kin veya intikam namına bir şey yok. Şimdi masum kurbanların anısını koruyarak, Türkiye ile önkoşulsuz olarak ilişkileri normalleştirmeye hazırız". "Ermenistan devletinin olmadığı durumlarda bu tür durumlarla karşılaşılabileceğini, bu sebeple devletin geliştirilmesi ve güçlendirilmesinin önemli olduğunu" ifadelerini kullanır.

Haberde vurgulandığı gibi yapılan resmi bir törendir.

Üç-beş çapulcunun bir araya gelip yaptığı bir eylem,bir nümayiş değildir.Eğer öyle olsa "bu hareket bütün Ermenistan'a mal edilemez der geçersiniz",ama bu başka.Cumhurbaşkanının bilgisi dahilinde bir komşu ülkenin bayrağı dünyanın hiç bir yerinde görülmemiş şekilde bir hakarete maruz kalıyor.

Hakaret edilen o bayrak Türk Bayrağı.Türk'ün bağımsızlığını, şerefini haysiyetini ve en önemlisi döktüğü şehit kanını temsil eden bir bayrak.

Hatırladığımız kadarı ile bu şerefsizce hareket için Erivan'dan resmi bir özür de gelmedi.

Bu olaydan bir kaç ay sonra ise,"1915 olaylarıyla ilgili iddiaların uluslararası platformlarda tanınması ve bu olayların kınanması konusunun ülkesinin dış politika gündeminin ayrılmaz bir parçası olduğunu"söyleyen,  "Ermenistan, tarihi adaletin yerini bulması yönündeki çabalarını ikiye katlamalı" diyen ve alay eder gibi de "Amaçlarımız arasında kin veya intikam namına bir şey yok. Şimdi masum kurbanların anısını koruyarak, Türkiye ile önkoşulsuz olarak ilişkileri normalleştirmeye hazırız" ifadesini kullanan Sarkisyan,futbol'da 2010 Dünya kupası elemelerinde aynı gruba düşen Ermenistan-Türkiye milli takımlarının maçını beraber seyretmek için sayın Cumhurbaşkanımız Gül'ü Erivana davet etti.

Türk kamuoyunda çeşitli tartışmalara sebep olan bu davet,üç gün öncesine kadar cevaplanmış değildi.

MHP Genel Başkanı Sayın Devlet Bahçeli'nin yaptığı yazılı açıklama ile Sayın Cumhurbaşkanı'nın Erivan'a gitmemesi gerektiği şeklindeki telkinlerine,CHP'de katılınca 1 Eylül'de Türk Dişişleri Bakanlığı'ndan bir açıklama geldi:

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Erivan'a gitmesi hususunda alınmış bir karar bulunmadığını belirterek, "Yapıldığı takdirde bu ziyaret dış baskı ve dayatmalar sonucu değil, Türkiye'nin uluslararası alanda ve bölgesinde izlediği yapıcı, barış ve istikrara katkıda bulunma çabalarının bir yansıması olacaktır" dedi.Aynı gün Cumhurbaşkanı Gül,ziyaretle ilgili gazetecilerin sorularına cevap verirken,"kesin bir şey yok,arkadaşlar çalışıyor" dedi.

2 Eylül akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ABD Başkanı George W. Bush ile telefonda görüşerek,gerek bölgemizle ilgili,gerekse uluslararası bazı konular üzerinde kapsamlı bir istişarede bulunmuştu.İlerleyen saatlerde Beyaz Saray, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başkan George W. Bush arasında yapılan telefon görüşmesinde, ''iki liderin, Türk-Ermeni ilişkilerinin ilerletilmesi çabalarına verdikleri desteğin de ele alındığını'' bildirdi.

3 Eylül akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın Erivan'da oynanacak Türkiye-Ermenistan Dünya Kupası Grup Elemesi maçı için yapılan daveti kabul etti.İlerleyen saatlerde ise ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa Bürosu Sözcüsü Mark Toner, yaptığı açıklamada, ''Cumhurbaşkanı Gül'ün Erivan'a seyahat etme kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Her iki Cumhurbaşkanının da bölgede barış ve refahı kuvvetlendirmeye yönelik adımlar atma yönündeki cesaretini tebrik ediyoruz'' dedi

4 Eylül akşam saatlerinde de ,ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye-Ermenistan diyaloğunu uzun süredir desteklediklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Erivan'a yapacağı ziyareti ''ileri doğru olumlu bir adım'' olarak nitelendirdi.

Muhalefetten gelen sert açıklamalara cevap veren Başbakan Erdoğan;"neden masadan kaçan taraf olalım" şeklinde alışılagelmiş açıklamasını yaptı.Başbakan kıbrıs içinde öyle diyordu ama KKTC tarih oluyor.Irak'ın Kuzeyi'ndeki kırmızı çızgiler ise çoktan silindi.Eğer masaya yumruk vuracak kudretiniz yoksa ,otursanız ne olur,oturmasanız ne olur?Karşı taraf anlatır,siz not alırsınız, hepsi o.

İki millet arasındaki tarihi "kin"in sürmesi taraftarı değiliz.Ancak Ermenistan'ın  barış için atması gereken adımları atmadan,hele de ABD'nın istekleri doğrultusunda,bir futbol maçı seyretmeyle barış sağlanacağını ummak herhalde akla ziyan bir durumdur.

Bu haliyle neresinden bakarsanız bakın, Sayın Cumhurbaşkanımız'ın yaptığı Erivan ziyareti Türk Vicdanı'nı sızlatan bir ziyarettir.



Bu yazı 1,227 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 11 Haziran 2023 Başbuğum Size Bir Maruzatım Var!
    • 26 Mart 2023 ''Işıklar İçinde Yatsın'ın Dayandığı Kaynak
    • 13 Şubat 2023 Yıkıldım Depremde Enkazda Kaldım
    • 1 Eylül 2022 Karakoç'u Umuttun mu Mihriban?
    • 2 Mayıs 2022 Munik Ana
    • 19 Mart 2022 ''Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' Nasıl Olacak?
    • 11 Şubat 2022 Fazıl Merdamert Destanı
    • 19 Aralık 2021 Devlet Babadır Banka Değil
    • 29 Mart 2020 Cuma Namazı Bundan Sonra Farzı Kifaye mi Oldu?
    • 20 Mart 2020 Hürriyet Olmayan Yerde Cuma Namazı Kılmak Caiz Değildir
    • 13 Mart 2020 Salgın Hastalık Olan Yerlerde Cuma Namazı Kılınamaz!
    • 9 Mart 2020 Allah Belamızı Çoktan Vermiş de Farkında Değiliz!..
    • 24 Şubat 2020 Neden İlle de Su Manzarası?
    • 5 Ocak 2020 9 Işık'ı 1 Ampule Bağlamak
    • 6 Aralık 2019 Müslümanın 12 Ödevi
    • 27 Kasım 2019 Anlarsın yalan Dünyayı
    • 19 Şubat 2019 Göçtü Gitti Ozan Arif -Sagu-
    • 15 Şubat 2019 ''Çağrımız İslam'da Dirilişedir'' ve OZAN ARİF
    • 12 Ocak 2018 Beyin Yetmezliği
    • 1 Eylül 2017 Aldığı Nefese Hükmedemeyen İnsan

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,693 µs