En Sıcak Konular

Aziz Dolu

Atabey
Aziz Dolu
7 Mart 2017

Türkiyeyi Ve Dünyayı Anlamak



Kaşgarlı Mahmut, Divan-ı Lügat’it Türk adlı ölümsüz eserinde “Soyunu bilmeyen nesilden, güçlü bir gelecek inşa etmesini beklemek hüsran olur.” demiş yüzyıllar önce. Dinciler (namı diğer İslâmcılar) ise, Türk tarihini 751 yılından başlatma takıntısından kurtulamadılar gittiler ne yazık ki. O da kerhen… Millî Nizam, Millî Görüş derken Türkiye’nin geldiği noktaya bir bakın. Bu durumda “Millî olmak için değil, Türk olmak için milliyetçi olmalıyız.” diyen Peyami Safa’ya hak vermemek elde mi? Hem “Osmanlıyız!” diyenlere de sormamız gerekiyor “Osmanlılar kimdi?” diye. Öyle ya, Osman Gâzi, cami avlusuna bırakılmadığına göre!.

 

Bizim ülkenin sivri akıllı dincileri, bu ülkeyi ve ülkenin gerçeklerini “PKK, ABD’nin petrol bekçisidir.” diyen Fidel Castro kadar bile tanıyıp, anlayamadılar ne yazık ki. Pabuç değiştirir gibi fırka (party) değiştiren bir AKP’li kalkmış ne diyor? ‘Evet’ çıkınca terör bitermiş. Bu sözden ne anlarsınız? Akıl tutulması mı, aba altından sopa göstermek mi? Bize kalırsa çaresizlik!.. Pisagor’un da dediği gibi; “Budala, konuşması; akıllı, susması ile bilinir.”miş. Peki, Pisagor da kim? Soyu, Etrüsk Türklerine dayanan bir bilgin (filozof).. Gidin, araştırın!.

 

Obama gitti. Onu bir Malcolm X, bir Django sanan dincileri kırık kalpleriyle baş başa bırakarak. Süleymaniye’nin dili olsa da bir konuşsa!.. Aslında Barack Hüseyin Obama bir kurguydu. Yahudi Barack, Müslüman Hüseyin ve Afrika-Avrupa kırması Obama ile Ortadoğu’yu ve Afrika’yı yeniden şekillendirmek, yapılandırmak istediler. Bölge ülkeleri özellikle de Türkiye ve İran bu dönüşüme yanaşmayınca, bu kez yeni başkan Trump’la “I’m sorry!/Affedersiniz!” deyip, bir başka kurguya (plan) geçecekler. Yüzyıllardır dışlayıp durdukları Ortodoks Rusya’yı yanlarına çekebilirlerse tabi. Gel de bu durumu, bu kurguyu yarım akıllı BOP’çulara anlat!.

 

Malcolm X demişken… “Bazı ölülerin sesi, yaşayanlardan daha gür çıkar.”  diyor Afrika kökenli insan ve de Müslüman kardeşimiz. Mesela? Gâzi Mustafa Kemal Atatürk gibi!. Bu ülkeyi, bu milleti en iyi anlayanlardan biri ve belki de birincisi Gâzi Mustafa Kemal Atatürk olmuştur. Türkiye’yle, Ortadoğu’yla, Sovyetlerle, Batı Dünyasıyla ve daha birçok alanda ve mesele hakkında neredeyse yüzyıl önce söyledikleri günümüzde birer birer karşımıza çıkmaktadır. Öyle ya, başka kim olacaktı? Ülkeyi kurtaran o, devleti yeniden yapılandıran o, cumhuriyet yönetimine geçen o... Sözün kısası (vel’hâsıl-ı kelâm) adam gibi adam o!.

 

Demokrasinin nimetlerinden sonuna kadar istifade ettiklerini, semirdiklerini dahası güç zehirlenmesine bağlı, beyin zedelenmesi yaşadıklarını gözlemlediğimiz AKP’lilerden isteğimiz, beklentimiz (temenni) Türkiye’nin ve dünyanın gerçeklerini iyi tanımaları, anlamaya çalışmaları en azından bunun için çaba harcamalarıdır. Zira lâfla peynir gemisinin yürümeyeceği hele hele Müslüman Kardeşler (İhvan’ul Muslimin) romantizmi ile, ayakları yere basmayan dış politika serüvenleri ile bu güzel ülkenin yönetilemeyeceği dahası mirasyedi veletler gibi har vurup, harman savurmalara dağ gibi bütçe olsa yine de dayanmayacağı açıktır. Hele de siyaset bilimi Sergüzeşt-i Âli Bey romanı hiç değildir.

 

Son tahlilde Türkiye’nin, ayrılıkçı terörle ilgili sorunları vardır. Türkiye’nin, iktisadî (economic) sorunları vardır. Türkiye’nin, eğitim sorunları vardır. Türkiye’nin, kadrolaşmaya dayalı iyi yönetilememe sorunları da vardır. Özellikle kadrolaşma sorunlarına çözüm bulunması gerekmektedir. Sözde dinci/İslâmcı akımdan (ekol) gelen, geldiğini iddia eden AKP’li zevat, Hz. Osman döneminde başlayan Emevî kadrolaşmalarının nelere mal’olduğunu, ne gibi acıların çekildiğini en önemlisi de -başta Araplar olmak üzere- İslâm’ı ve Müslümanları nasıl paramparça ettiğini iyi anlamalıdırlar. Bunun için de okumalı, okuduklarını sorgulamalı ve -Kur’an-ı Kerim’den ilhâmla- düşünmelidirler. Aksi hâlde, şeytanı bol Selefîlerin içine düştüğü acınası durumla karşı karşıya kalırlar. Öyle ya, Türkistan’ın ve dahi Türk Dünyası’nın büyük âlimi İmam Mâturîdî’nin de dediği gibi; “Düşünmemeyi telkin eden bütün hisler şeytan işidir.”

 

Bizden söylemesi!..

 

Aziz Dolu Atabey

https://twitter.com/azizdolu


 



Bu yazı 1,157 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 16 Temmuz 2017 Ömer Halisdemir
    • 5 Temmuz 2017 Musul; Nureddin Zengi'nin Yadig
    • 23 Mayıs 2017 Ra, Rab, Tanrı ve Türkler
    • 7 Mart 2017 Türkiyeyi Ve Dünyayı Anlamak
    • 14 Ocak 2017 Rainadan, Radikalizme
    • 1 Ocak 2017 İslam, İslamcılar ve Anarşizm
    • 22 Aralık 2016 Kurt Ulur, Vatan Kurtulur
    • 7 Aralık 2016 Şangay Bilmem Ne Kaçlısı
    • 20 Kasım 2016 Başkanlık Tartışmaları
    • 20 Kasım 2016 Fıratın İki Yakasını Bir Araya Getirmek
    • 7 Ekim 2016 Bir Meşrep Olarak Alevilik
    • 22 Eylül 2016 Piruz Dilenci; Güney Azerbaycanın Özgürlük Ateşini Harlayan Adam
    • 11 Eylül 2016 Bu da oldu; Atatürkün resmine sansür
    • 31 Ağustos 2016 Yüksekova İl Olmalı
    • 18 Ağustos 2016 Yapılandırma Ayarlarına Dönüş
    • 8 Temmuz 2016 Atatürk Türkiyesinden, Humeyninin İranına
    • 2 Temmuz 2016 Akıl ile vicdanın hasbıhali
    • 2 Temmuz 2016 Almanların Maskarası, Çerkezlerin Yüzkarası
    • 29 Mayıs 2016 Bir, Üç, Beş
    • 23 Mayıs 2016 Otizmliler, ille de AKP diyormuş

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,480 µs