Sıddıkoğlu
Muharrem Günay
9 Temmuz 2015
Samimi Olmakla Emrolunduk
Peygamberimiz, Efendimiz (s.a.s); Din, samimiyettir. buyurmuştur.
Orada bulanan sahabeden bazıları; -Ya Resulallah! Din Kime karşı samimi olmaktır diye sorunca, Efendimiz (s.a.s) şöyle cevap verdi: Allaha Kitabına, Rasulüne, Müslümanların önderlerine ve bütün Müslümanlara karşı samimi olmaktır(Müslim İman, 95) buyurmuşlardır.
Samimiyet sadakat, bağlılık, dürüstlük, sözüyle gönlü birbirine uygun olmaktır. İçi dışının aynısı demektir. Karşıtı yalancılıktır. Riyakârlıktır. Aldatıcılıktır. Dini, manada açıklayacak olursak, münafıklık demektir.
Ameller Niyetlere Göredir
Peygamber Efendimizin buyurdukları gibi: Yapılan işler niyetlere göre değerlenir. Herkes yaptığı işin karşılığını niyetine göre alır. Kimin niyeti Allaha ve Resûlüne varmak, onlara hicret etmekse, eline geçecek sevap da Allaha ve Resûlüne hicret sevabıdır. Kim de elde edeceği bir dünyalığa veya evleneceği bir kadına kavuşmak için yola çıkmışsa, onun hicreti de hicret ettiği şeye göre değerlenir. (Buhârî, Bedülvahy 1; Riyazüs-Salihin, Hadis No:1)
Kul yapmış olduğu amellerinin karşılığını niyetine göre elde eder. Kimimiz samimiyetten yoksun bir şekilde ikiyüzlülükle davranarak kaynbedenlerden olurken, kimiz de Rabbimizin bizimle bir ve beraber olduğunu hatta bize şah damarımızdan daha yakın olduğunu bilerek samimiyetle, ihlâsla kazananlardan olacaktır.
Biz Samimi Olmakla Emrolunduk
Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerimde Yaratanımız Allah (c.c.) şöyle buyuruyor.
Hâlbuki onlara, ancak dini Allaha has kılarak, hakka yönelen (samimi) kimseler olarak Ona kulluk etmeleri, namazı kılmaları ve zekâtı vermeleri emredilmişti. İşte bu dosdoğru dindir. (Beyyine, 98/5)
İhlâs ve Samimiyet, dinin özüdür. İhlâs ve samimiyet, gösterişi bir tarafa bırakıp kulluğu sadece Allaha özgü kılmaktır.
İhlâs, Yaratanına karşı samimiyettir. İhlâs, dünyevi çıkarları bir tarafa bırakmaktır. İhlâs, ne makam ne mevki, ne teşekkür, ne takdir beklemeden her türlü işinde yalnızca Allaha yönelmektir.
Dünya hayatındaki tek amaçları Allah'ın rızasını, rahmetini ve cennetini kazanmak olan ve Allah'a gönülden teslim olan samimim müminler tüm hayatlarını Allah için yaşarlar. Kuran'ın "De ki: "Gul innî Salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâti lillâhi rabbil âlemîn (e) Şüphesiz benim namazım, ibadetlerim, dirimim ve ölümüm âlemlerin Rabbi olan Allah'ındır." (Enam Suresi, 6/162) ayetinde görüldüğü gibi, yaptıkları her işte, gösterdikleri her tavırda Allah'ın rızasını kazanmayı hedeflerler. Sahip oldukları her şeyi Allah'ın rızasını ve hoşnutluğunu kazanmaya adayan müminlerin sevgileri de yine ancak Allah içindir. Allah'ı tüm sıfatlarıyla tanıyan, O'nun gücüne ve kudretine her an şahit olan, Rabbimiz'in rahmetini, sevgisini ve şefkatini tüm hayatı boyunca her an hisseden bir müminin Allah sevgisi, hiçbir sevgiyle kıyaslanmayacak kadar güçlüdür.
Benim Ücretim Ancak lemlerin Rabbi Olan Allaha Aittir
Gerek ibadetlerinde ve gerekse günlük işlerinde samimi ve ihlâslı olmanın en güzel örnekleri peygamberlerdir. Onlar kimseye çıkar vadinde bulunmadıkları gibi kimseden bir menfaat da beklemediler. Karşılaştıkları sıkıntılardan dolayı şikâyetçi de olmadılar. Onlar, -ayeti kerimelerdeki ifadesiyle- hep şöyle dediler: Bu davete karşılık sizden hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim ancak âlemlerin Rabbi olan Allaha aittir (Şuara 26/109)
Sevgili Peygamberimi sık sık Ey yücelik ve ikran sahibi, her şeyin rabbi olan Allahım Beni ve ailemi dünya ve ahrette her an sana ihlâs ve samimyetle bağlı kıl
diye dua ederdi. (Ebuû Dâvud, Tefrîu Ebvâbi-l vitir,25)
Şunu hiçbir zaman unutmayalım ki başta yüce İslâm davası olmak üzere bütün davalar samimi insanların omuzları üzerinde yükselir..
Bu yazı 1,121 defa okundu.
Diğer köşe yazıları
Tüm Yazılar
-
7 Ekim 2020
Mümin Nasıl Olmalı
-
8 Ağustos 2020
Allah İnsanı Yarattı Ve Ülkülerle Donattı
-
19 Temmuz 2020
Allah Tuzak Kuranların Tuzaklarını Başlarına Geçirendir
-
20 Haziran 2020
Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması'nda Yunus Emre'nin Rolü
-
30 Mayıs 2020
Fatih'in Şahsiyeti Nizam-ı Alem ve İ'lay-ı Kelimetullah Ülküsü
-
23 Mayıs 2020
Bayram Namazının Kılınışı ve Evde Kılınma Durumu
-
23 Mayıs 2020
Lider ve Fikir Adamlarımıza göre Milliyetçilik (2)
-
23 Mayıs 2020
İslam'da Millet ve Türk Milliyetçiliği (1)
-
20 Mayıs 2020
Türkçülük Anlayışımız ve Bu Anlayışa Saldıranlar
-
16 Mayıs 2020
Fıtır Sadakası
-
3 Mayıs 2020
3 Mayıs Türkçüler Günü
-
2 Mayıs 2020
Türk Tasavvuf Ekolünün Kurucusu Hacı Bayram-ı Veli?
-
22 Nisan 2020
Piri Türkistan Hoca Ahmet Yesevi
-
13 Nisan 2020
Osmanlı Devleti'nin Kuruluşu - Kuruluşta Tasavvuf ve Tarikatların Rolü
-
7 Nisan 2020
Berat Gecesi
-
3 Nisan 2020
Tarihin Haklı Çıkardığı Lider TÜRKEŞ
-
27 Mart 2020
Satuk Buğra Han ve Hz.Muhammed
-
20 Mart 2020
İsra Miraç ve Miraç Kandili
-
1 Mart 2020
Cihad Her Müslümana Kıyamete Kadar Devam Edecek Bir Farzdır
-
11 Şubat 2020
Köni Eğri Bolsa / Adalet Eğrilirse Kıyamet Kopar
Yorumlar
+ Yorum Ekle