En Sıcak Konular

Üzeyir Lokman Çaycı

Varoluş Üçgeni
Üzeyir Lokman Çaycı
7 Mart 2012

Hayat ölmeğe değer Küçülmeye değmez !



Siyasette dışa bağımlılık insanlara korkular, cesaretsizlikler ve zulümler yükler. Bunların herbiri şerrin kaynaklarını büyütür, halkın, milletin, millî değerlerin yok sayılmasına ve ülkenin bölünmesine götüren sürecin kapılarını açar… Din kalpten çıkar, iman buharlaşır, Allah'a bağlılıktan, Peygamber sevdasından, hizmetten, onurdan, kahramanlıktan, sadakattan, vefadan, fedakârlıktan, centilmenlikten söz edilemez ! Kalleşlik meslek haline getirilir, öfke sanat diye algılanır, sanat ucube diye adlandırılır, gençlere kinlerinin davacıları olmaları öğütlenir. Bu şekilde merhamet, kardeşlik, dayanışma, birlik beraberlik ortadan kalkar !

Şecaat sözlük anlamı olarak «yiğitlik, cesurluk» demektir. Korkulu anlarında kâlp kuvveti ile cesaretini, koruyan, diri tutan, teslim olmayan, hak için canını ve malını feda eden, vazifesi olmayan bir işe burnunu sokmayan kişiler şecaatlidirler.
 
İmam-ı Gazzali'ye göre ise şecaat «Gazap gücünün din tarafından te'dip edilmiş yani eğitilmiş, akla bağlı» ve hikmete uygun olarak işletilmesinden doğan bir fazilettir. «Şecaat, Allah'ın kitabında yerilmiş olan korku ve hırstan nefsin sıyrılmasıdır.»
İmam-ı Gazzali şecaatin insanları olumsuzluklara götüren çok ileri, ya da çok geri utanç verici reziletlerini, insanı aşağılayan hallerini ise şöyle ifade ediyor :
1 -  Saldırganlık (tehevvür) : Şecaatin  itidal (vasat) noktasından ziyade olması ile ortaya çıkan bu rezilet, insanı, aklın sakınmayı gerekli kıldığı bir takım mahzurlu fiilleri işlemeye sevkeder.
 
AKP'li yöneticilerinin Amerika'yı memnun etme uğruna Suriye'de Müslüman'ı Müslüman'a kırdırtma duygusuzlukları, Irak'ta 2 milyon Müslüman'ı Amerikan askerlerine öldürtme serüvenine destek olma, 2 milyon Müslüman'ı katleden, Müslüman hanımlara, kız çocuklarına tecavüz eden Amerikan askerlerine ülkelerine sağ selim dönmeleri için dua eden  Recep Tayyip Erdoğan'ın, yandaşlarının, İslâm'a ters davranışları, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kahraman subaylarına reva görülen muameleleri, uygulamaları ve söz ya da ifadeleri bize bu yönde iyi görüntüler arzetmiyor.
 
2 -  Korkaklık : Şecaat eksikliği demek olan bu rezilet gazap gücünün gereken ölçüde faaliyet göstermesine ve insanın, yapılması gerekeni yapmasına engel olur. (1)
 
Suriye, Irak, Libya, Pakistan, Afganistan vb.  Müslüman ülkelerin yanlarında yer alma, onlarla birlikte hareket etme yerine emperyalistlerin tehditleri ve şantajlarından korkarak ya da çekinerek, iktidarda kalma uğruna onların parçalanmalarına, öldürülmelerine sebep olmak, katillerle birlikte hareket etmek Müslüman'lara yakışmayan tehlikeli görüntülerdir.
 
İmam-ı Gazzali bunu «şecaat, saldırganlık ve korkaklıktan hangisi bir insanda bulunursa fiilleri o huya uygun olarak ortaya çıkar. Buna göre, şecâat huyuna sahip olan kimse, gerektiğinde ve gerektiği gibi atılır. İşte güzel ve övülen ahlâk budur ve Allah Teâlâ'nın, Muhammed (S.A.) 'in mahiyetindekiler, kâfirlere karşı şiddetli, kendi aralarında merhametlidirler» ayet-i kerimesinden (El Feth Sûresi, 29. Âyet) muradı da budur.  Buna göre, her halde şiddet taraftarı veya merhametli  olmak fazilet değildir.  Fakat fazilet (şecâat), ancak akıl ve din ölçüsüne uyan tutumdur.
 
Gerçeklerin üstünü örtenler, halka karşı iki yüzlü olanlar hizmet ehli olamazlar.
Aklı olmayanın dini olmaz. Aklını iyiye, doğruya, güzele kullanmayanın davranışları da çirkin olur.
 
Türkiye'deki «Müslümanım, müftüyüm, hocayım ve bilim adamıyım» diyenleri uyarıyorum !
 
Amerika'nın telkin, talimat ve tavsiyeleriyle hareket eden AKP yöneticilerinin hal ve hareketlerini biz milletin birer fertleri olarak tahlikeli ve yanlış buluyoruz ; Bunlar ülkemizi uçuruma ve karanlığa götürme telaşına girdiler. Hiç çekinmeden, endişe duymadan, Allah korkusu taşımadan, komşu Müslüman ülkenin devşirme teröristlerini silahlandırmaktan bahsediyorlar. Şimdiye kadar işledikleri günahlar, suçlar, hatalar yetmiyormuş gibi anayasaya ve insan haklarına da aykırı, bunların İslâm dışı eylemlerine dur demek hepimizin görevi olmalıdır !
Cenab-ı ALLAH'ın (C.C.) Kur'an-ı Kerim'de ifade ettiği gibi,  sapıtan 30 kişi'yle birlikte, bu kişilere karşı görevlerini yapmayan, uyarıda bulunmayan, ama gece gündüz ibadet eden, zikreden 30 000 kişiyi nasıl ve niçin helâk ettiğini düşünemeyenlere bir sözümüz var : Ne zaman uyanacaksınız ?
 
Türk Milletine, Türk Silahlı Kuvvetlerine, Irak'a, Libya'ya ve Suriye'ye olumsuzluk yaşatanlar veya yaşatacaklar, zulüm taşıyanlar asla iflâh olmayacaklar !
 
Her davranışlarında şiddet, öfke, kin, husumet, olumsuzluk fışkıran ve ALLAH'tan kopan AKP yöneticilerinin ve yandaşlarının bulundukları yerleri, sözlerinin ve eylemlerinin kaynaklarını acilen gözden geçirmeleri gerekir. Ne zaman ve hangi sebeplere nasıl takılacaklarını bilmeyenler ALLAH'ın (C.C.) bir garip kulunun Suriye'de, Irak'ta, Libya'da, İran'da,  Erzurum'da, Urfa'da, Edirne'de veya Paris'te «ALLAH'a  yakarışı, sığınışı» kusur sahiplerini tarümar edebilir… ALLAH (C.C.) ya Müntekimü'dür.
 
Türkiye'nin yeni anayasaya, lüzumsuz dış müdahalelere, komşu ülkeleri tehdit eden ve oralarda şiddeti körükleyen kişilere ihtiyacı yok, vatansever, anlayışlı, çevremizdeki ülkelerle dostça ve kardeşçe ilişkiler kuran, milletin tümünü kucaklayabilen bağımsız siyasetçilere, düşünen insanlara, huzura, hizmete, haksızlıkları dile getiren güçlü bir muhalefete ihtiyacı var !
 
İmam-ı Gazzali'ye göre devlet adamlığı, şerefli olduğu kadar tehlikelidir de. Nitekim Resûlullah (S.A.) «On kişinin üzerinde bile olsa idârecilik yapmış olan herkes kıyâmet gününde Allah'ın (C.C.) huzuruna elleri boynuna bağlanmış olarak gelir. Sonra da ya adâleti sayesinde kurtulur veya zulmü yüzünden mahvolur» buyurmuştur.
İmam-ı Gazzali'ye göre İdarecilikteki sorumluluğun ağırlığına rağmen, İmam-ı Gazzali'ye göre, sahip olacağı imkânların kendisini doğru yoldan  ayırmayacağından emîn olan ehliyetli kimselerin bu zor görevi üstlenmekten çekinmemeleri gerekir. Bununla beraber, bu kimseler, işin başında kendilerini yoklamalı, hak ve adâlet üzere devam edeceklerinden, arzu ve ihtiraslarına uymayacaklarından, görevi kaybetmemek için yakışıksız çârelere baş vurmayacaklarından emin olmalıdırlar.
 
İmam-ı Gazzali'ye göre, devlet yönetimine talip olanların, her şeyden önce kendi nefislerini arıtmaları, yönetmeleri gerekir. Zira, ancak bu sâyededir ki, yönetimde başarıya ulaşmaları, kişiler ve zümreler arasında bir uyum sağlamaları mümkün olur. «Kendisini yönetemeyen, nefsini zapt u rapt altına alamayan insan başkalarını nasıl yönetebilir? (....) Ağaç doğru olmayınca gölge de düzgün olmaz?» (2)
 
 
°  Mustafa Çağrıcı, İmam-ı Gazzali'ye göre İslâm Ahlâkı, nazarî ve ahlâkî olarak, Ensar Neşriyat, 1962, sayfa 178 (1)
°  Mustafa Çağrıcı, İmam-ı Gazzali'ye göre İslâm Ahlâkı, nazarî ve ahlâkî olarak, Ensar Neşriyat, 1962, sayfa 249 (2)
 

Ankara, 03.03.2012


Selam ve sevgilerimle.

 

Üzeyir Lokman ÇAYCI

İç Mimar – Endüstri Tasarımcısı

55, rue Louise Michel

78711 Mantes la Ville

FRANCE

 

http://www.artmajeur.com/serap/

http://artsrtlettres.ning.com/profile/UEzeyirLokmanCAYCI

http://www.facebook.com/profile.php?id=100002998118127

http://www.haberevet.com/haber/20110412/312336/siir-sevenlerin-cok-yakindan-tanidigi-dev-bir-isim-uzeyir-lokman-cayci.html

http://fr.linkedin.com/pub/%C3%BCzeyir-lokman-%C3%A7ayci-fransa/44/2a/949 

 

Resim :  Üzeyir Lokman ÇAYCI

 

 

  



Bu yazı 1,205 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 11 Mart 2016 Harem Konusu
    • 12 Şubat 2016 Ordu ve siyaset
    • 16 Ocak 2016 Muhalefet partileri nasıl şekillendirildi?
    • 31 Ekim 2015 Seçimler Ve Türkiyemiz
    • 3 Eylül 2015 Tilki
    • 22 Ağustos 2015 Öfkenin Bir Ucu
    • 25 Temmuz 2015 Ah Ahmet Vefik Paşa Ah!
    • 12 Temmuz 2015 AKP'li yöneticilerin suç ve günah işleme özgürlükleri
    • 8 Aralık 2014 Geçmişteki zulüm tezgahı bu kez AKP tarafından kuruldu!
    • 12 Kasım 2014 Eğitim Sisteminin Ve Ahlakın Çürütülmesi İçin
    • 9 Ağustos 2014 Kime oy vereceğiz ?
    • 25 Haziran 2014 Atatürkçesine
    • 20 Ocak 2014 Onu susturun!
    • 20 Aralık 2013 AKP yöneticileri ve dindar gençlik SAFSATALARI
    • 2 Aralık 2013 Aynadaki Adam
    • 19 Kasım 2013 İstanbul
    • 11 Kasım 2013 Atatürk Ve Ayhan Baran
    • 20 Ekim 2013 Evet Tayyip dünya lideri!
    • 30 Ağustos 2013 İstiklali olmayanın istikbali olamaz!
    • 3 Temmuz 2013 Hıyarname

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,226 µs