En Sıcak Konular

Meryem Tuna

Allah İçin Yaşamak
Meryem Tuna
7 Kasım 2011

Tefekkür Etmek, Allahın Kadrini Hakkıyla Takdir Etmek İçin Bir Vesiledir



 

 

Tefekkür Etmek, Allah’ın Kadrini Hakkıyla Takdir Etmek İçin Bir Vesiledir

 

    Şeytanın en büyük telkini insanları ülfete ve gaflete düşürmektir. Her sabah kalkarsın işe yahut okula gidersin; çalışırsın; yemek yersin; arkadaşlarınla, ailenle beraber vakit geçirirsin; bir yerlere gidersin , uykun gelir uyursun, hava soğuktur hastalanırsın, yaşlanırsın yada kaza olur ölürsün ... Sanki herşey nedenlere bağlıymış gibi gelir. Rutin hayatta olan şeyler, bu zaten hayatın kuralı, değişmez gerçeği ... Çocukluk yıllarında okul başlar sonra iş hayatı, evlenir, çocukları olur, yaşlanır, torunlarla ilgilenilir ve ölür. İnsanlar doğar ve ölür, gibi basit bir telkinleşmiş düşünceyle yaşamlarını sürdürürler.

    Hiçbir şey nedenlere bağlı değildir. Allah, imtihan gereği vesileler yaratmıştır ama bu sonuçların asıl sebepleri değildir. Allah’ın Furkan Suresi’nin 45. ayetinde bildirdiği gibi,  -Rabbini görmedin mi, gölgeyi nasıl uzatıvermiştir? Eğer dilemiş olsaydı onu durgun kılardı. Sonra Biz Güneş'i ona bir delil kılmışızdır.- yani güneş var diye gölge var değil, güneş ayrı yaratılıyor gölge ayrı. Bediüzzaman’ın dediği gibi “Bu dünya tecrübe meydanıdır, akla kapılar açılır ama ihtiyari elinden almaz.” Mesela bu günlerde en çok konuşulan ve haberlere yansıyan konulardan biriside depremler, felaketler. İnsanların düştükleri gafletin de en açık örneğini burada görebiliriz. Van’da olan depremde, insanlarsa oluşan en galiz düşünceler şunlar oluyor; fayın kırılma yerinde olan binaların neredeyse hepsi yıkılır, binaların altında kalanların kurtulma ŞANSI çok düşüktür, hele hele 1. günden sonra kurtulanlardan çok Şanslı hatta (haşa) Kaderlerini Değişirmiş/Yenmiş kişiler olarak söz edilir, ailesini ölen ve tek kalan çocuk için Kadersiz çocuk denilir. Halbuki derin düşünen, aklını kullanabilen, Kuran’ı bilen kişilerin yaklaşımı daha farklıdır. Çünkü depremi yaratan Allah, diğerleri tesadüf değildir. Müslümanlar arasında en yaygınlaşmış olan düşüncede Allah’ın herşeyi yarattığı sonrada (haşa) bıraktığıdır.

    Allah sonsuz kısa zamanda herşeyi yaratmış ve bitirmiştir, Allah Katında zaman ve mekan yoktur. O depremin olması, binalarda olan insanlar, ölecek olanlar ve kurtulacak olanlar, o binayı yapan kişi, depremin saati, süresi, insanların o sıradaki ruh halleri (panikleme, sakin hareket etmek, akılcı düşünmek, tedbir alabilmek), eşyaların yerleri, insanların bulunduğu odalar gibi herşey Allah tarafından belirlidir. Bu nedenle gaflete düşmüş, derin düşünmek istemeyen insanlarda haşa Şanslı, Şanssız, Kaderini yendi gibi akıldışı kelimeler kullanırlar. Genç yaşta ölümü hak etmedi, daha çok gençti gibi. Halbuki Allah en adaletli, en merhametli, en akıllı iken insanın bunu unutup kendi aklını (haşa) Allah’ın aklıyla kıyaslaması ne derece AKILCIDIR.

    



Bu yazı 1,585 defa okundu.






Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.





    Diğer köşe yazıları

     Tüm Yazılar 
    • 30 Kasım 2011 GÜNÜN MANŞETLERİ DEĞİŞMELİ
    • 7 Kasım 2011 Tefekkür Etmek, Allahın Kadrini Hakkıyla Takdir Etmek İçin Bir Vesiledir
    • 4 Kasım 2011 ŞEHİTLER NEDEN VERİLDİ VE VERİLMEYE DEVAM EDİYOR?
    • 14 Ekim 2011 İslam Barış Dinidir

    Yazarlar

    En Çok Okunan Haberler

    Şirket Haberleri ŞİRKET HABERLERİ


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,903 µs